Akneler ve beslenme tedavisi - cilt sağlığı

Akneler ve beslenme tedavisi - cilt sağlığı

Akneler, en sık ergenlik döneminde ortaya çıkan ve çok faktörlü olan bir dermatozdur. Dünyada en sık görülen cilt rahatsızlıklarından biridir. Akne oluşumuna katkıda bulunan faktörler arasında genetik yatkınlıklar, hormonal anormallikler, immünolojik bozukluklar, psikolojik, çevresel ve hatta iyatrojenik faktörler yer alır. Akne patogenezinde diyetin rol oynayabileceğine ve bazı gıdaların bu dermatozun seyrini etkileyebileceğine inanılmaktadır.

Sivilce tam olarak beslenme ile tedavi edilemez ama beslenme durumundan etkilenir. Tek bir gıda akneye neden olmaz veya semptomlarını etkili bir şekilde tedavi etmez, ancak durumu iyileştirebileceğini veya kötüleştirebileceğini söyleyebiliriz.

OMEGA 3

Balık ve deniz ürünleri açısından zengin bir diyetle omega-3 yağ asitlerinin alımını artırmanın daha düşük inflamatuar hastalık oranlarına yol açtığını gösteren çalışmalar var.

SÜT

Hamile ineğin sütü bizi hamileyken ineklerin ürettiği hormonlara maruz bıraktığı için bu ürünler sivilceden sorumlu olabilir mi? Bir çalışmada, çalışmadan yıllar önce lisede ne yediklerini hatırlamaları istenen 47.355 kadından oluşan bir gruba bir anket verilmiş ve araştırmacılar, süt içmek ve akne arasında bir ilişki olduğu sonucuna varmış. Fakat çalışma hatırlatma yöntemi ile yapıldığından yeterince güvenilir değil. Örneğin, günde 2-3 bardak süt tüketen grupta 1,344 yanıt akne varlığını bildirmiş. (toplam 17,272 kişinin yalnızca% 7,7'si)

44 sivilceli hasta üzerinde yapılan başka bir çalışmada, sivilce oluşumu ile artan süt ve dondurma tüketimi arasında pozitif bir korelasyon olduğu gösterilmiştir.

ÇİKOLATA

Çikolatanın akne lezyonlarını şiddetlendirip şiddetlendirmediği konusuna gelince, hala net bir cevap yok.

GLİSEMİK İNDEKS

Çalışma sonuçlarına bakıldığı zaman, yüksek glisemik indeksli diyetin akne oluşumu üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini görüyoruz. Bu yüzden rafine şekerden uzak durmak ve lifli gıdalar tüketmek gerekiyor.

Bir hasta, belirli bir besin ile akne şiddeti arasında bir ilişki olduğunu fark ederse, onu diyetten çıkarmak en doğru tercih olacaktır.

Bu makale 2 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Zümra Fındıkçı

Dyt. Zümra Fındıkçı, Lise eğitimini 2015 yılında İstanbul Üsküdar Lisesi'nde (Sayısal) tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2018 -2020 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde Aşçılık eğitimi almıştır.

Birçok sertifika programına katılmış olup başarılara imza atan Dyt. Zümra Fındıkçı, ileri seviyede ingilizce bilmektedir.

Mesleki çalışmalarına Zümra Fındıkçı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ciltte döküntü
Dyt. Zümra Fındıkçı
Dyt. Zümra Fındıkçı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube