Ağız kokusu sebepleri

Ağız kokusu sebepleri

Ağız kokusunun sebebi ölü bakterilerin atık maddesi olan ve volatile sülfür adı verilen bir gazdır.

Nefeste oluşan kötü koku büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir infeksiyon, ilerlemiş bir dişeti hastalığı yada sadece ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olurlar.

Kokuya sebep olan diğer sistemik problemler ise: Tonsilit, akciğer iltihabı, sinüzit, şeker hastalığı (aseton kokusu), mide bağırsak hastalıkları, böbrek yetmezliği (balıksı koku), karaciğer ve metabolizma bozukluklarıdır.

Ağız kokusunun öncelikle sebebi teşhis edilmeli ve buna göre tedavisi yapılmalıdır. Ağız içi kaynaklı kokularda yapılması gerekenler ise

Tüm çürükler tedavi edilir.

Diş eti hastalığı tedavi edilir. Cepler ve diş taşları elimine edilir

Gömük ve yarı gömük 20 yaş dişleri çekilir .

Tüm bunların dışında:

Her öğünden sonra dişlerinizi 3 dk fırçalayınız ve günde bir kez diş ipi kullanınız.

Diş fırçanızı kuru ve temiz bir yerde muhafaza ediniz ve kullandıktan sonra iyice yıkayınız.

Dil çok girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir. Eğer fırça ile bu yüzeyi fırçalamaktan rahatsız oluyorsanız temiz bir plastik kaşık kullanarak dili kökünden ucuna kadar sıyırarak temizleyiniz.
Ayrıca dilinizi rahat ve düzgün bir şekilde temizleyebilmek için piyasada bulunan dil fırçaları ve dil kazıyıcıları size çok yardımcı olacaklardır.

Nane şekeri,ağız spreyleri yada gargaralar ağız kokusunu önlemez sadece kısa bir süre (5-7 dk)baskılar.

Ağız kokusunu önlemek için %50 su ve %50 hidrojen peroksit'den hazırlayacağınız bir gargara olumlu etki yaratabilir.

Gıda kaynaklı (sarımsak ,soğan,alkol vb) kokularda ise ertesi sabah aç karnına içilen bir bardak soğuk süt kokuyu belirgin miktarda azaltır.

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı

Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Antakya’da bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans öğrenimini tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Üniversite eğitimi sonrasında Ankara ve Antalya’da 16 yıl boyunca kendi özel kliniğinde hizmet vermiş olan Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, 2013 yılında Özel Markasya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurmuş olup mesleki çalışmalarına halen burada devam etmektedir.  Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antalya Diş Hekimleri Odasında uzun yıllar Bilimsel ve Eğitim Komisyonlarında çalışmalar yapmış olup, yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve seminer programlarına katılarak Diş Hekimliği ve İleri Implant Cerrahisi, Botoks, Dermal Filler - PRP alanlarında İngiiltere, Almanya ve İsviçre’de pe ...

Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube