Periodontal hastalıklar / dişeti hastalığı / dişeti çekilmesi

Periodontal hastalıklar / dişeti hastalığı / dişeti çekilmesi

Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalığı toplumumuzun çoğunluğunu etkileyen bir hastalık olmasına rağmen; etkeni, sonuçları ve tedavisi konusunda çok az bilgiye sahip olunan ve sinsice seyreden bir hastalıktır. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması yanında, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.

Sağlıklı dişeti, portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü, diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Sağlıklı diş eti fırçalarken veya yemek yerken kanamaz.

Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani, gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde de geri dönüşümsüz hasar oluşturabilir.
Periodontitis, periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen dokularla birlikte alveol kemiğinde hasar oluşur. Diş-dişeti arasında “periodontal cep” varlığı enfeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.

6 ay aralıklar ile düzenli kontrollerinizi yaptırarak dişeti çekilmesi ve kemik kaybına neden olan periodontal hastalıkların gelişmesini önleyebilirsiniz.

Bu makale 29 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Gökay Tekçam

Dt.Gökay Tekçam, 11 Ekim 1992 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi Unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına Dentanest Diş Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Dişeti sağlığı
Dt. Gökay Tekçam
Dt. Gökay Tekçam
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube