10 maddede başarılı kilo verme!

10 maddede başarılı kilo verme!

Bu yazı daha önce ideal bedenine sahip olmak isteyip de başarılı olamayanlar içindir…

1- İlk adım olan bir dahiliye doktoruna başvurdunuz mu?   Belki kilo vermenize engel olabilecek bir rahatsızlığınız olabilir. Hipotiroidi, insülin direnci, kortizol yüksekliği, ileri derecede vitamin ve mineral eksikliği vb. olabilir. Herhangi fizyolojik bir rahatsızlığınız varsa kilo veremeyebilir veya kilo verirken çok zorlanabilirsiniz.

2- Almanız gereken kaloriden daha az alıyor musunuz? Ya da harcamanız gereken kaloriyi harcayabiliyor musunuz? Aynı kiloda kalmanız gereken kaloriden 7000 cal eksik almanız veya harcamanız 1 kg verdirecektir unutmayın.  Yani 75-80 kg ağırlığında ki bir bireyin aylık 8-10 kg sağlıklı bir şekilde kaybetme ihtimali neredeyse imkansızdır.  Kas ve sıvı kaybı vardır. En sağlıklı kilo verme 500 gr ve 1kg arasındadır. Sakın acele etmeyin. Kaybettiğiniz kası yerine koymak çok zordur.

3- Günlük yaşam tarzınıza uygun  olmayan çok kısıtlı kalorilerle kısa süreli şok diyetlerle sonuç almanız imkansızdır. Bunun yerine yaşam tarzınızı değiştirmelisiniz. Önemli olan sadece bu yaz aylarına hazırlanmak değil yaşam boyu ideal bedenimizi koruyabilmektir.

4- Birinci ayin sonuna göre diyetisyeninizle birlikte hedef kilonuza ne kadar sürede ulaşabileceğinizi belirleyin. İlk ay diyetisyeninizin sizin metabolizmanızı ve vücudunuzu tanıdığı aydır.  Diyete başlar başlamaz zaman belirlemeyin. Çünkü diyetisyeniniz haftalık ne kadar kilo kaybedeceğinizi haftalık kontrollerinde yediklerinizi ve harcadıklarınızı yazdırdığı çizelgeden hesaplayıp aylık ortalama alarak bulacak ve bu hesaba göre doğru süre belirleyecektir.

5- Su tüketimini arttırın.  Günlük en az 2 lt su tüketmelisiniz. Gazlı içeceklerden uzak durun. Kahve tüketimini kansızlığınız yoksa günlük 2 fincan içebilirsiniz.  Bitki çaylarını karıştırmaya ve aynı bitki çayını sürekli kullanmamaya özen gösterin. Çünkü bitki çayları ile ilgili yapılmış çok çalışma yoktur. Yararlı olabilecekleri gibi zararları da olabilir.

6- Sizi zayıflatacak sihirli bir karışım, bitki çayı, makina, zayıflama hapı vb. yoktur. Bu yöntemlerin hepsi palavradır. Beslenme alışkanlığınızı düzenlemeden fiziksel aktiviteyi arttırmadan çözüm bulamazsınız.

7- Muhakkak öğün saatlerinizi belirleyin. 3 ana öğün 2 veya 3 ara öğün olarak düzenleyin.  Ara öğünler sizin diğer öğüne çok acıkıp kontrolünüzü kaybetmenizi engelleyecektir.

8- Porsiyonlarınızı küçültün. Küçük tabaklar kullanın. Psikolojik olarak doygunluğa ulaşmanız için tabağınızın dolu görünmesi önemlidir. Tabii tabağı küçültüp içeriği çok kalorili yiyeceklerle de doldurmayın. Kızartmalar, tatlılar, hamur işleri yerini sebze yemeklerine salatalara yoğurda ızgara haşlama ya da buğulama balığa ete ve köy tavuğuna bırakmalıdır.

9- Kefir sirke evde yapılmış yoğurt tarhana çorbası probiyotik yoğurt tüketimini arttırmalıyız. Bildiğiniz gibi barsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin de kilo verme  ve sağlık açısından önemi büyüktür.

10- Unutmayalım ki kilo verme artık sigarayı bırakmak, alkolü bırakmak, madde bağımlılığından kurtulmak gibidir. Çünkü kötü olan beslenme alışkanlığınızı değiştirmektir. Sağlıklı beslenmeyi öğrenmektir. Kısa dönem düşündüğünüz sürece başa, geriye döneceksinizdir. Her yıl kilo vermenizin daha da zorlaştığını göreceksiniz. Bu nedenle alışkanlıklarımızı kısa sürede değiştiremeyeceğimiz için size uygun bir programla uzun vade plan yapmanız dileklerimle..

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar

Dyt. Gonca YAŞAR, 1975 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü 1995 yılında bölüm 3.cüsü olarak İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü ve Öğrenci Bilim Teşvik Ödülü almıştır. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisadi İdari Programlar Halkla İlişkiler bölümünü 2005 yılında bitirmiştir. Şu an Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Fitoterapi alanında yüksek lisansına devam etmektedir. 2008 Yılında Karbonhidrat Sayımı ve İnsülin Pompası Uygulama Eğitimi, 2010 yılında Bebek ve Çocuk Beslenmesi Eğitimi, 2012 yılında Spor Dişyetisyenliği Eğitimi, 2014 yılında Bariyatrik Cerrahi Diyetisyenliği Eğitimi gibi bir çok mesleki gelişim eğitimini başarıyla tamamlamış olan Dyt. Gonca YAŞAR, çalışmalarına Antalya'da bulunan özel muaye ...

Etiketler
Kilo verme
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube