Prp saç çıkarır mı? prp nedir?

Prp saç çıkarır mı?  prp nedir?

PRP, hastanın kendi serumudur. PRP; (Platelet rich plasma) kişiden kan alındıktan sonra kanın santrifüj edilip ayrıştırılması sonucu elde edilen plazmadır. Bu plazmanın içinde yara iyileşmesinde etkin olan trombositlerin yanısıra yara iyileşmesini tetikleyen mediatör denilen aracılar vardır.

Vücudumuz, inanılması zor ama bir o kadar da hergün gerçekleşen mucizelerle doludur. Bir yerimizi vurduğumuzda, çarptığımızda o bölge şişer. Ödem olmuş, denir. İşte bu ödem, doku arasına çıkan serum yani PRP’dir. Doku arasına çıkan serum hem o anda besleyici maddelerle o bölgenin iyileşmesine yardımcı olur, hem trombositler kanamayı engeller, hem de mediatör denilen aracılar beyne sinyal gönderip yaralanma olduğu haberini verir. Sinir sistemi de ağrıyla bunu doğrular ve beyin bu bölgeye kan damarları da oluşturarak tedaviye başlar.

İşte bizim santrifüj yoluyla elde ettiğimiz PRP, aslında her yaralanmada vücut tarafından doku arasına gönderilen serum yani ödemdir. Bu PRP, santrifüj yöntemiyle elde edildikten sonra, vücudun iyileştirmesini istediğimiz bölgeye enjekte edildiğinde, vücut orayı ekstra olarak farkedecektir. Hem PRP’nin içinde bulunan iyileştirici hücreler akut dönemde yani ilk 72 saatte o bölgeyi besleyip destekleyecek, hem de sonraki süreçte oraya kan damarları ve iyileştirici hücrelerin gelmesini sağlayacaktır.

PRP eklem içine yapılır mı?

PRP eklem içine yapılabilir. Ancak öncesinde hastanın konusunda uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi, problemin ne olduğunun belirlenmesi gerekmektedir.

Eklem içine yapılan PRP tedavileri öncesinde mutlaka hastanın ekleminin görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmiş olması ve ameliyat ihtiyacının olmadığının belirlenmesi gerekir.  Ameliyat ihtiyacının olmadığı netleştirildiğinde, doktor fayda olacağını düşünürse, eklem içine ultrason eşliğinde PRP ve/veya gerekli görülen diğer ilaçlar enjekte edilebilir.

PRP saç çıkarır mı?

Saçlar folikül denilen küçük kuyucuklardan çıkarlar. Bir saç teli folikülden çıkar, uzar, sonra dökülür ve altından yeni saç gelir. Günde 150-200 tel saç dökülmesi normaldir. Halk arasında bu foliküllere ‘saç kökü’ denilmektedir. Saçla beraber folikül dökülmez, folliküller orada kalır. Genellikle saç dökülmelerinde bu folliküllerin de kaybolduğu düşünülür ancak onlar durmaya devam eder, sadece fonksiyonunu yerine getirmez.

Saç dökülmelerindeki problem, dökülen saçın yerine yenilerinin gelmemesidir. Böyle bir durumda erken dönemde folliküller genellikle uykuya geçmiş olurlar. Bu durum, doktorun hastayı görmesi ve değerlendirmesi, hastanın muayenesi ile ve özgeçmiş, soygeçmiş sorgulaması ile doktor tarafından öngörülebilir. Ama kesin tanı konulması mümkün değildir. Hastaya işlem yapılır. Saç, 1-2 seans sonrası çıkmaya başlıyorsa foliküllerin uykuya geçtiği anlaşılmış olur. Tedavi kararının verilmesi doktorun tedavi konusundaki deneyimiyle yakından ilgilidir.

Eğer kişi saçkıran denilen hastalık gibi bir hastalık geçirmediyse, saçlı deride yanık ve gibi doku kaybı olmadıysa folliküller yokolmaz.  Saç dökülmesi meydana geldikten sonra da çok uzun süre geçmediği sürece folliküller ölmezler. Ama uzun süre geçtiyse, saçlı deride çok geniş bir alanda açıklık varsa, çocukluğundan beri boş olan bir alan varsa o bölgelerde folikül ölmüş veya hiç olmamış olabilir. Bu durumlarda PRP işe yaramayabilir. Buna karar verecek kişi, yine işlemi yapacak doktorun değerlendirmesidir.

PRP’nin ve mezoterapinin saçlı deriye etkisi nasıldır?

PRP, hastanın kendi serumudur. Mezoterapi ise saçlı derinin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve kan damarı genişletici vs vardır. Dolayısıyla hastanın saçlı derisine PRP ve mezoterapinin beraber enjekte edilmesi, sanki bu alana bolca vitaminlenmiş, minerallenmiş kan gelmiş gibi etki eder. Dolayısıyla saçlı deri hem beslenir, hem de yaralanma simülasyonu ile o bölgeye bolca yeni kan damarı oluşur. Eğer uykuya geçmiş folliküller varsa, ciddi şekilde saç çıkar. Foliküller ölmüşse saç çıkmaz.

Saçlı deride meydana gelen saç dökülmelerinin değerlendirilmesi sırasında verdiğim örneği burada da tekrarlamak isterim. Dökülmüş saçların olduğu saç derisi, kurak taşlı tarlaya benzer. PRP ve mezoterapi ile biz o tarlayı sular, havalandırır ve gübreleriz. Ayrıca da yeni sulama kanallarının yapılmasını destekleriz. Bu şekilde orada bulunan uykuya geçmiş tohum yani saç folikülü varsa ürün yani saç verir. Tohum yoksa ürün de alamayız.

PRP ve mezoterapi, uygun şekilde beraber uygulandığında çok güzel sonuçlar vermektedir. Konunun uzmanı, bu konuyla ilgilenen bir doktor, ciddi şekilde saç çıkmasını sağlayabilecektir. Yani uygun şekilde doğru hasta seçimi ile uygulanan PRP , saç çıkarır.

Bu makale 8 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler, Gaziantep'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini üçüncülük derecesi ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Daha sonra yine aynı fakülte de Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde ihtisas eğitimine başlamıştır. 3 Yıl Kalp Damar Cerrahisi ihtisasına devam etmiş bu dönemde aktif olarak AV fistül ve Varis ameliyatları yapmıştır. Kalp ameliyatlarını asiste etmiş, ameliyat için gerekli safen ven ve radial artel hazırlamıştır. Bu sürenin sonunda ise, Bayındır Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde hasta kabulü yapmış, ardından tekrar uzmanlık sınavına girmiş ve yine başarılı olarak Ankara Dışkapı Yıldırım Bayezit EĞitim ve Araştırma Hastanesi'nde Radyoloji ihtisasını tamamlamıştır. 2011-2013 Yılları arasında Birecik Devlet Hastanesi Şa ...

Etiketler
Prp tedavisi
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
Ankara - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube