Okul fobisi nedir? okul korkusu yaşayan çocuğa nasıl davranmalıyız?

Okul fobisi nedir? okul korkusu yaşayan çocuğa nasıl davranmalıyız?

OKUL FOBİSİ NEDİR?

Okul fobisi çocuğun okula gitmek istememesi ve gitmemesi veya okulda bulunduğu zamanlarda aşırı korkması, ağlaması, gergin, huzursuz ve sıkıntılı olmasıdır. Okul fobisinin temelinde çocuğun bağlı olduğu kişiden -ki genellikle bu annedir-ayrılma kaygısı vardır. Çocuk anneden veya onu birebir yetiştiren kişiden ayrı kaldığında kendini güvensiz ve huzursuz hisseder. Annesine veya kendisine zarar geleceği endişesi ve korkusu taşır ve annenin yanına gitmek ister. Anneden ayrıldığında da kalp çarpıntısı, terleme, ateş basması, bulantı, karın ağrısı gibi fiziksel belirtilerde gösterebilir. Anne baba ve okulun çocuğa karşı hatalı tutum ve davranışlarının okul fobisinin ortaya çıkışında tetikleyici rol oynadığı düşünülmektedir.

Ebeveynlik tarzınıza dikkat!

 Aşırı koruyucu, kollayıcı, çok seven ve çocuğun bağımsız hareket etmesine izin vermeyen anne baba modeliyle bunun tam tersi iten, eleştiren, çocuğun duygusal ihtiyaçlarını karşılamayan, ilgilenmeyen anne babaların çocuklarında da ayrılma kaygısı ve okul fobisi gelişme ihtimali çok yüksektir.

 İlkokulda OKUL FOBİSİNDEN KORUNMAK İSTİYORSANIZ;

İlkokulda çocuğunuzda okul fobisi gelişmesini istemiyorsanız ilkokula başlamadan önce çocuğunuzu muhakkak anasınıfına gönderin: 3 yaşına kadar çocuğun annesinden ayrılma kaygısı yaşaması doğaldır. Ama 4 yaşından itibaren çocuk  annesinden kısa sürelide olsa ayrı kalabilmeyi becerebilmelidir. 5 yaşında da sosyal becerileri kazanabilmek için kendi yaşıtlarıyla birlikte olmalı ve düzenli bir anaokuluna gidebilmelidir. Çocuğun okulun ilk günlerinde okula alışmakta zorlanması doğaldır. Çocuk kendini güvende hissetmek ister. Bu yüzden hiç tanımadığı bir ortama girdiğinde tepki verip ağlayabilir. Bu zorlanma sürecine geçici ayrılık kaygısı olarak tanımlayabiliriz. Anne baba ve öğretmen ve okul idarecilerinin doğru yaklaşımları ile çocuk zamanla okula alışacaktır.

Okul korkusu yaşayan çocuğa nasıl davranmalıyız;

1. Öncelikle çocuğunuzla konuşun, sabırlı ve kararlı olun. Neden okula gitmesi gerektiğini okumanın ona neler kazandıracağını sakin bir dille anlatın. Aslında bu korkunun birçok çocukta görüldüğünü ama zorlansa da okula gitmesi gerektiğini okula gittiğinde de zamanla bu korkunun azalacağını ona söyleyin.

2. Ona nerede durmanızı istediğini sorun. Onu bırakıp gitmeyeceğinize onunla okula alışana kadar yanında olacağınızı söyleyin. Kademeli şekilde onunla anlaşarak yavaş yavaş okuldan uzaklaşın. Gerekiyorsa sınıfın içinde, gerekiyorsa sınıfın kapısının önünde, gerekiyorsa bahçede. Önce sınıfın içinde beklemişseniz zamanla kapının önünde bekleyin, daha sonra bahçe de daha sonra da çıkışta onu almaya gidin. Bu aşamaları gerçekleştirirken çocuğunuzun elinden tutarak duracağınız yeri ona söyleyin. Asla yalan söylemeyin, “seni bekliyorum” deyip kaçmayın. Kaçtığınızı fark ettiği an onu bir daha okula göndermek çok zor olacaktır.

3. Sınıf öğretmeninizden ve okul idarecilerinizden yardım isteyin. Okulda ki şefkatli, sıcak, çocuğu rahatlatan sevecen tutum çocuğunuzun okula alışmasını kolaylaştıracaktır. Azarlama, bağırma, ceza verme ağlayan, direnen çocukta kesinlikle işe yaramaz ve çocukta derin yaralar açar.

4. Onu şımarık, huysuz, kapris yapıyor şeklinde suçlamayın. Onun sıkıntılarını anlamaya çalışın ve onu anladığınızı ona hissettirin, sabırlı ve şefkatli davranın.

5. Bu sene olmazsa seneye gider düşüncesi yanlıştır, ağlama ve huzursuzluğu 1 ay içerisinde geçmediyse muhakkak klinik destek alın.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu

Uzm. Psk. Fazilet SEYİDOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 1997 yılında onur derecesiyle tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 1996-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nde gönüllü olarak çalışmalarda bulunmuştur. Lisans eğitimi sonrasında okul öncesi eğitim kurumu psikoloğu ve yöneticisi, okul öncesi yayın danışmanı, ilköğretim ve lisede okul psikoloğu olarak pek çok farklı görev almış olan Uzm. Psk. Fazilet SEYİDOĞLU, mesleki çalışmalarına şu anda My Family'de çocuk ergen ve yetişkinlere yönelik bireysel ve grup psikoterapileri alanında devam etmektedir.  Uzm. Psk. Fazilet SEYİDOĞLU, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Davranış ve Uyum Bozuklukları, Özgül Öğrenme Güçlüğü, Asperger Sen ...

Etiketler
Okul fobisi cocukta nasıl tedavi edilir
Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu
Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube