Yaşasın kilolar!

Yaşasın kilolar!

İlk defa kilo almanız için geçerli bir sebebiniz var. Kilo problemi yaşı ne olursa olsun kadınların baş belasıdır. Başta kadın olmanın gerekliliği olan dış görünümümüze dikkat etme bizi kilo konusunda daha da hassas yapmaktadır. Hal böyle olunca kilo almak kabusuna karşı hep dikkat etmek durumunda kalırız.

Gebelikte kilo kontrolünü nasıl yapacağımız oldukça önemli bir konu. Hele ki iki bebek bekliyorsanız konu biraz daha hassas bir hal almaktadır. Hem bebeklerin sağlığı hem de annenin sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken en önemli etmen beslenme konusudur.

Mesleğim gereği karşılaştığım gebelik takiplerindeki ortak kaygı bebeğim kilo alsın ama ben kilo almayayım! Peki ya bu mümkün mü? Elbet teki mümkün! İşin sırrı sağlıklı beslenerek gerekli kalori ve besleyici özelliği olan besinleri tüketimini sağlayarak gereksiz kalori kaynaklarından uzak durmak. Uzak durma kısmında yaşanan başarısızlıklar gebeliklerin fazla kilolarla sonuçlanmasına neden olur.

Biz Türk kadınlarında hamile kalınca dokunulmazlık ilan edilmişçesine kendimize her şeyi hak görmemiz ve tatil olmuşçasına sanki bir daha böyle yemek yiyemeyecekmişiz gibi davranmamız kaçınılmaz sonlara sebep olur. Sağlıklı bir gebelikte alınması gereken kiloların çok çok üstüne çıkılır ve gebelik sonrası yaşanan depresyon kaynaklarının temel taşları atılmış olur.

Üstelik hamilelik sırasında çok fazla yağ dokusunun oluşması bebekle ilgili yapılan ölçümlerin zorlaşmasına, erken doğum riskine, iri bebek doğumlarına, normal doğum olanaklarının sağlanamayıp sezaryenle doğum yapmaya gibi birçok soruna neden olabilir. Normal alınması gereken kilo ikiz bebek bekleyen zayıf annelerde 18-23 kg arası, normal ağırlıktaki ve kilolu annelerde 15-20 kg arasıdır. Tek bebek bekleyenlere göre elbette biraz daha fazla büyümeniz normal karşılanmalıdır.

Gebelik bilindiği gibi 3 trimestre ayrılmaktadır. İlk trimesterde alınan kiloların sonrasında verilmesi hep daha zor olmuştur. Bu yüzden kilo alırken hangi trimesterde kaç kilo aldığımız önemlidir. İlk trimesterde kilo alımı 1,5-2,5 kg arasında olmalı 2. Trimestrede kilo alımı 8,5-9,5kg  son trimesterde ise 6-8,5 kg arasında kilo alımı bebekler ve anneler için en uygunudur.

İkiz gebelikte yada tekil gebelikte bir beslenme uzmanından destek almak bebeğin adım adım gelişimi için ihtiyacı olan besin kaynaklarını almak ve kalori açığını uygun besinlerle karşılayabilmek açısından çok önemlidir.  

Çünkü kilo alımı bir yana gerekli enerji karşılanmazsa da ikiz bebek beklerken daha ciddi problemlerle karşılaşabiliriz. Zaten çoğul gebeliklerin doğum haftası tekil bebeklerden önce olduğundan yetersiz beslenmede bebek gelişimini olumsuz yönde etikiler  ve erken doğum riskini tetiklediği gibi düşük doğum ağırlıklı bebeklere sahip olabilirsin. Yani her şey de olduğu gibi gebelikte de denge çok önemlidir.  

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Mehlika Öktem Boz

Diet Time Polikliniğinin kurucu diyetisyeni Mehlika Öktem Boz 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin farklı klinik ve polikliniklerinde toplu beslenme hizmetinde bulundu. Endokrin ve dahiliye polikliniklerinde klinik diyetisyeni olarak görev aldı. 2004 yılında özel bir zayıflama merkezinde obezite tedavisinde diyetisyen olarak çalışmaya başladı. Dünya mutfaklarına olan ilgisi nedeniyle bir süreliğine Fransa ve İtalya’da bulundu (Sommier de Villa Nime,Fransa - Seggiovia Monte Solaro Roma, İtalya). 2005 yılında Türkiye’de bir diyetisyenin kurduğu ilk poliklinik olma ünvanına sahip Diet-Time Polikliniğini açtı.O tarihten bu yana profesyonel ekibiyle danışanlarına sağlıklı beslenme ve diyet hizmeti sunmakta ve kurumsal besle ...

Etiketler
Gebelikte beslenme
Dyt. Mehlika Öktem Boz
Dyt. Mehlika Öktem Boz
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube