Yanlış yapılan diyetler

Yanlış yapılan diyetler

Aşırı besin alımı, yetersiz fiziksel aktivite, psikolojik nedenler, genetik faktörler, nöreoendokrin bozukluklar, cinsiyet, aşırı alkol kullanımı gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve gün geçtikçe sıklığı artan şişmanlık tek başına olduğu gibi aynı zamanda komplikasyonlarıyla da insan ömrünü kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir sağlık problemidir.

Oysaki tüm dünyayı saran ve ucu bucağı belli olmayan zayıf olma tutkusu, şişmanlığın bir sağlık problemi olduğunu unutup estetik bir kaygı haline gelmesine neden olmuştur. Özellikle yaşam boyu davranış değişikliği yapmayı göze alamayan kişiler için hızlı ve kolay kilo verme karşı konulması güç olan bir fikirdir. Özellikle yaz aylarına yaklaşırken kilo verme fikrinin cazibesi, kilo verme yarışı bir diğer diyeti en hızlı kilo verdiren diyeti uygulama isteğini doğurmaktadır. Sonuç?? Boşa harcanan paralar, zaman, tekrar alınan kilolar, başarısızlığın yarattığı psikolojik sorunlar ve bir sürü sağlık sorunu…

Obezite tekrar ortaya çıkma potansiyeline sahip, uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyan kronik bir durumdur. Bu nedenle zayıflama programı bireye özel, bireyin benimseyip, yaşam tarzı haline getirebileceği, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırabilecek özellikte olmalıdır. Tek gıda rejimi, sadece çiğ besinlerle beslenme, lahana çorbası tüketme, karbonhidratla proteini ayırmak gibi fantastik diyet yöntemleri birçok sebepten ötürü hiçbir işe yaramamakta ve şişmanlığın tedavisinde asla kullanılmamalıdır.

Kilo verme planının içinde aç kalmanın iyi bir başlangıç olduğunu düşünerek çok düşük kalorili ketojenik olarak adlandırılan bu şok diyetler vücut için gerekli besin öğelerini içermediği gibi gerekli olan enerjiyi de sağlayamamaktadır. Yeterli enerjinin sağlanamaması asıl amacı yağ kaybı olan zayıflamanın kas ve su kaybıyla sonuçlanmasına neden olur. Şok diyet uygulaması aşırı acıkmanın neden olduğu, sinirlilik, atipik sosyal davranışlarla karakterize psikolojik sorunları da ortaya çıkarabilmektedir. Hormanal bozukluklara neden olan ve genç kızlar tarafından çok fazla kullanılan düşük kalorili bu şok diyetler ergenliğin gecikmesi, menstürasyon düzensizliği ve menstürasyon döneminin sona ermesi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Zayıflamak için uygulayacağını beslenme programınız yaşam boyu uygulayabileceğiniz beslenme alışkanlıklarınıza, damak zevkinize, sosyal yaşamınıza uygun ulaşılabilir hedefler sunmalı ve en önemlisi size özel olmalıdır. Şok diyetlerin kişiye özel olmaması ve düşük enerji içeriğinden dolayı metabolizmayı yavaşlatması verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasına neden olmaktadır. Aç kalmanın vücudu toksinlerden arındırdığı gibi yanlış bir görüş daha vardır. Aksine enerji gereksinimi için karbonhidratların kullanılmaması keton cisimcikleri olarak bilinen vücut kimyasallarının artmasına neden olacaktır. Ketosiz böbreklere yük getirerek sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Kiloya bağlı herhangi bir sağlık probleminiz varsa veya olduğunuz kiloyu korumakta zorlanıyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almalısınız. Diyet yapmayı kendinizi daha yakından tanıyabildiğiniz içsel bir yolculuğa dönüştürmelisiniz.
Bedenimiz fizyolojik bir mekanizma doğrultusunda açlık ve tokluk hissetmektedir. Şok diyetler ya da moda diyetleri uygulamak bu mekanizmayı bozmak ve bedeninize karşı savaş açmak anlamına gelir ki her durumda savaşı kaybeden yine siz olursunuz. Zayıflamak uğruna yanlış yollara saparak yanlış yöntemler uygulamak yerine ilk ve son kez olarak bir uzmandan yardım alarak bedeninizin sesine doğru kulak verip kilo vermeyi mutluluk veren doğal bir süreç haline getirerek ideal kilonuza ve sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Mehlika Öktem Boz

Diet Time Polikliniğinin kurucu diyetisyeni Mehlika Öktem Boz 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin farklı klinik ve polikliniklerinde toplu beslenme hizmetinde bulundu. Endokrin ve dahiliye polikliniklerinde klinik diyetisyeni olarak görev aldı. 2004 yılında özel bir zayıflama merkezinde obezite tedavisinde diyetisyen olarak çalışmaya başladı. Dünya mutfaklarına olan ilgisi nedeniyle bir süreliğine Fransa ve İtalya’da bulundu (Sommier de Villa Nime,Fransa - Seggiovia Monte Solaro Roma, İtalya). 2005 yılında Türkiye’de bir diyetisyenin kurduğu ilk poliklinik olma ünvanına sahip Diet-Time Polikliniğini açtı.O tarihten bu yana profesyonel ekibiyle danışanlarına sağlıklı beslenme ve diyet hizmeti sunmakta ve kurumsal besle ...

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Mehlika Öktem Boz
Dyt. Mehlika Öktem Boz
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube