Vajinismus tedavisi!

Vajinismus tedavisi!

*Olumsuz otomatik düşünceler (çok canım acıyacak, delinecek ,hastaneye böyle gidenler varmış!, çok kanayacak, ..)

*Olumsuz otomatik düşüncelere verilen , otomatik  tepkiler ( kasılma, itme, bacaklarını sıkıca kapatma, bağırma, ağlama,.. )

Olumsuz  otomatik tepkiler sonucu cinsel ilişkiden kaçma ya da kaçınma hali. Cinsel birleşmeyi sağlıyamama durumu; VAJİNİSMUS.

Bu bir kısır döngüdür. Sevdiği adamla birlikte yaşamak ama sevdiği adamın canını yakacağını zannetmek.  Evlenmek/  evlilikten kaçınmak.

Günümüzün değil, kadının yüzyıllardır yaşadığı bu sorun son 5 yılda mantar gibi bitmedi ama daha fazla konuşulabilir, psikolojik olarak daha fazla yardım almayı gerektirir ciddiyete bindi. Yazılı kaynaklar oluştu ve okunmaya başlandı. Kadının kusuru olmadığı, ayıp/ günah olmadığı, yüzde yüz tedavisi olduğu, cinsel terapi ile vajinismusun üstesinden gelindiği bilinir oldu.

Vajinismus Tedavisi; Görev olmaktan çıkan, haz alınan cinsel yaşantıyı öğretme ve böylece  mutlu çiftleri hedeflemektedir. Bilişsel -davranışçı yöntemler, çift terapisi ve psikoterapi süreci ile desteklenerek, “Holistik Cinsel Terapi “programı olarak harmanlanmaktadır. Çok yönlü terapi ile ortalama 8 seansta üstesinden gelinebilir hale gelen vajinismusta, bilgilendirme, aşamalı duyarsızlaştırma, gerekli durumda hipnoz programın içinde kullanılmaktadır.

Vajinismus tedavisinde en önemli birincil koşul; *Tedaviye inanmak, iyi bir terapist /çift ilişkisi oluşturmak ,*İkinci koşul, egsezsizleri yapmaktır.

***TERAPİDE SÜREÇ ŞU ŞEKİLDEDİR. İlk seansa çiftler birlikte alınmakta, 2-3 bazen 4 seanas kadın ile devam edilmekte ,4/5 -8 seans kadın-erkek seansa yine birlikte katılmaktadır. Seanslar haftada 1   yapılmaktadır.  

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayşe Gavas Aslan

Uzm. Psk. Ayşe GAVAS ASLAN, 1995 yılında Ankara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümünde “Anne-Baba İlişkilerine Bağlı Olarak Ergenlerde Kimlik Gelişimi” başlık tezi ile 1998 yılında, İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji alanında “Sigara içen ve içmeyen bireylerin bağlanma stillerinin karşılaştırılması” başlıklı tezi ile 2016 yılında lisansüstü eğitimlerini bitirmiştir. Lisans ve lisansüstü eğitimlerinin yanı sıra mesleki alanında birçok eğitim, kurs ve sertifika programı tamamlamış olan Uzm. Psk. Ayşe GAVAS ASLAN, 2008 yılında kurmuş olduğu Görüş Psikolojik Danışma ve Aile Danışmanlığı Merkezi'nde danışanlarını kabul etmekle beraber Özel JİMER Hastanesi'nde de yarı zamanlı olarak danışmanlık hizmeti vermektedir. Ayrıca ...

Uzm. Psk. Ayşe Gavas Aslan
Uzm. Psk. Ayşe Gavas Aslan
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube