Vajinismus? lu kadını anlamak

Vajinismus? lu kadını anlamak

Vajinismus kadın vajinasının dış kaslarının istenmeden kasılması refleksidir. Bu kaslar(PC kasları denir) vajinayı vajinal açıklık çevresinde bulunur. Bazı durumlarda uyluk iç kasları, abdominal kasları,kalça kasları da  spazma girebilir.

Vajinismik kasılma vajinismuslu kadının cinsel birleşme beklentisine girdiği durumlarda oluşur. Hatta vajinaya herhangi bir cisim yerleştirilme beklentisi oluştuğunda veya vajinaya yaklaştırıldığında bile oluşabilir. Bir çeşit vajinal göz kırpma diyebiliriz. Tıpkı gözün kendi kendini koruması için otomatik olarak kapanması gibi, vajinal göz kırpma da bilinçsiz olarak gerçekleşir ve vajinayı korumak ister. Ancak bir göz kırpmasından farklı olarak vajinal göz kırpmaya acı da eşlik eder.Bu acı penetrasyonu imkansız kılmasa bile çok zorlaştırır. Vajinismuslu kadınlar bu duyguyu sanki vajinal girişlerinin  gerdiriliyormuş veya uyuşuyormuş gibi hissettiklerini söylerler. Bazıları ise vajinalarının içerisinde bir duvar olduğunu gibi hissettiklerini söylerler. Bu duvar davetsiz misafirleri dışarıda tutmaktadır. Vajinismus sadece heteroseksüel kadınlara özgü bir durum değildir ve penile/vajinal temas yasaklanmamıştır.lezbiyen kadınlarda vajinismus görülebilir.

Vajinismus genel olarak ‘kalıcı’ (penetrasyona yeltenildiği her seferinde); ‘genel’(eşten veya çevreden bağımsız); ‘ömürboyu’ veya ‘son hücumda’ diye sınıflandırılır. Eğer vajinismus ömür boyu ise buna birincil vajinismus denir. Birincil vajinismuslu kadınların bir çoğu son derece rahatsızlık hissetmeden yaşadıkları cinsel birleşme yokturdur. Bununla beraber vajinismus normal cinsel fonksiyonu bir süre yaşadıktan  sonra da görülebilir.  Bu duruma ise ikincil vajinismus denir.bu durumda genellikle bir şey bu durumu tetiklemiştir.

Disporani(fiziksel fakatörlerden dolayı ağrılı cinsel birleşmeyi ifade eden genel bir terim) cinsel birleşmeye karşı üretilen ikincil vajinismusu tetikleyen ‘bir şey’dir. Aralıksız olarak devam eden disporani bu durumun oluşmasına katkıda bulunur. Örneğin; yetersiz cinsel uyarım olmadığından dolayı veya hormon yetersizliğinden dolayı tedavi edilmeyen vajinal kuruluk acı veren cinsel birleşmelere daha sonrada ikincil vajinismusa sebep olabilir. Eşler arasındaki cinsel organ uyumsuzluğu(erkeğin erekte olmuş penisi sıra dışı olarak büyükse ve göreceli olarak vajina da küçük ise) kronik ve rahatsız edici cinsel birleşmelere sebep olabilir ve bu durum ikincil vajinismusu tetikleyebilir.(Büyük iyidir diye kim söylediyse!). vajinaya yapılan cinsel saldırı  veya vajinayı etkileyen diğer yaralanma travmaları ve tabiî ki de ruhsal travmalar da ikincil vajinismusu hızlandırabilir. Bunlar sadece ikincil vajinismus için sayabileceğimiz bazı nedenlerdir.

VAJİNİSMUS ÇEVRİMİ

Vajinismuslu kadın cinsel birleşmede yaşadığı ağrı ve daha sonraki cinsel birleşmelerin daha ağrılı olacağı beklentisini doğurur. Daha sonraki cinsel birleşmeler korkuları arttırır. Korkular acıları arttırır. Bu durum sonucunda kadın cinsel birleşmeden sakınmaya başlar. Bu sakınma kadında rahatlama ve ferahlama sağlar… ve devam eder gider. Bu çevrim oluştuğu zaman tedavi edilene kadar veya bu zincir bir şekilde kırılıncaya kadar devam eder.

VAJİNİSMUSLU KADINLAR

Vajinismuslu kadınlar bu durumu yaşayan tek kadın sadece kendisiymiş gibi düşünür. Gerçek şu ki vajinismus rapor edildiği veya bir çok insanın bildiğinden daha fazla sayıdadır. Üstelik, vajinismusun bir çok nedeni olmasına rağmen, aynı hikayeye sahip bütün kadınlar vajinismus yaşamaz. Bazı kadınların vajinismus eğilimli olarak doğduğuna inanılır ama vajinismus sadece stresle bağlantılı hayat şartları altında ortaya çıkar. Vajinismuslu kadınların çoğu sorunlu duygularını fiziksel semptomlara çevirme eğilimi gösterdiği görülür.

 

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar

Uzm. Psk. Şahin UÇAR, lisans öncesi öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2002 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Ayrıca 2013 yılında Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde ikinci lisans eğitimini ve 2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kent Gazetesi’nde “Psikoloji ve Ruh Sağlığı” konusunda, Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde ”Cinsel Yaşam” konusunda yazılar yazmış olan Uzm. Psk. Şahin UÇAR, Hürriyet Gazetesi Bursa ekinde “Ruh Sağlığı, Evlilik Aile Danışmanlığı ve Cinsellik“ konusunda zaman zaman yazılar yazmaya dev ...

Etiketler
Kadın
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube