Ön beyin hasarları

Ön beyin hasarları

İnsan beyni birçok bölgeden oluşan  karmaşık yapıya sahip ve merkezi sinir sistemini oluşturan bir organdır. Ön beyin ise adından anlaşılacağı gibi beynin ön kısmında yer alan ve diğer bölümlere göre günlük yaşantımızda daha çok işlevsel olarak ön planda olan işlevlerin yürütüldüğü bölgedir.

Örneğin yemek yapmak için pazara alışverişe gideceğinizi ve siz yemeği hazırlayana kadar okuldan gelecek olan çocuğunuz için yemeğin hazır olması gerektiğini düşünün. Çok basit bir işlem gibi görünse de beynin bilişsel işlevleri açısından epeyce karmaşık bir yapıya sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü bu işlem için önce ne yemek pişireceğinize ve neler alacağınıza karar vermeniz, akşam yapacağınız yemeği planlamanız ve buna göre alacağınız şeyler konusunda organize olmanız, pazarda birçok ürün arasından yalnızca gerek duyduğunuz malzemeleri almanız yani tezgahta duran diğer şeylere takılmadan alacaklarınıza yoğunlaşmanız, pazarcı ile yeterince ve kaliteli iletişim kurmanız, size yanlışlıkla çarpan kişiye gerektiği gibi tutum sergilemeniz hatta pazarda karşılaştığınız bir arkadaşınızla selamlaşmanız gibi birçok davranımlarda bulunmanız gerekir. İşte bu davranımların hepsi ön beyinden koordine edilmektedir ve bu yüzden günlük yaşamın idamesi için önem arz etmektedir.

Pekala ön beyine alınan bir darbe veya organik bozulma sonucunda günlük akışta neler olabileceğini siz de tahmin edebilirsiniz. Özetleyecek olursak ön beyin travmalarında, tümörlerde, enfeksiyonlarda, Pick Hastalığında, normal basınçlı hidrosefali, serebrovasküler durumlarda ve Fronto-temporal demans hastalarında görülen en belirgin özellik organizasyon güçlüğü ve kişilik değişimleridir. Bunun yanı sıra; karar vermede, sosyalleşmede, odaklanmada ve uyaranlar arasında seçilen uyarana karşı yoğunlaşmada bozulmalar olduğundan kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir.

Ön beyin hasarlarının tespiti en sağlıklı nörolojik muayene, MR görüntülemeleri ve nöropsikolojik test değerlendirmeleri ile olmaktadır. Hasta tanıyı aldıktan sonra ilaç tedavisi, psikososyal destek, kiralık arkadaş ve nörokognitif rehabilitasyon gibi bütüncül tedavi uygulamalarında anlamlı düzeyde iyileşme görülebilir.

Nöropsikolog Alkım Seven

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Alkım Seven

Alkım Seven 1985 yılı İzmir doğumludur. Liseyi İzmir Konak Anadolu Lisesi’nde okumuş ve bu dönemde Ege bölgesi Liseler Arası Felsefe Platformu’nu kurmuştur. Liseyi bitirdikten sonra sırasıyla Yakın Doğu Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi’lerinde psikoloji ve nöropsikoloji eğitimlerini tamamlamıştır. İngiltere'de bulunduğu sırada  "Knight of the Order of the White Rose of Finland” ödülüne sahip CRIC Bristol Profesörü Risto Kauppanen süpervizyonunda “Travma Sonrası Stres Bozukluklarında Hipokampik Hacimsel Değişimler ve Bilişsel-Davranışçı Terapinin etkisi” üzerine bir makale yazmıştır ve basılmaya değer bulunmuştur. Bunun yanında nöro-linguistik çalışmaları nezdinde Uralik ve Altaik dillerin matematiksel ölçütlerinin kognitif-linguistik paketlemeleri üzerine  çalışmalar yapmıştır. Bristol Üniversitesi Nöropsikoloji yüksek lisansı bitirm ...

Etiketler
Beyin ağrısı
Uzm. Psk. Alkım Seven
Uzm. Psk. Alkım Seven
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube