Obezite ve tip 2 diyabet arasındaki ilişki

Obezite ve tip 2 diyabet arasındaki ilişki

Obezite tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörüdür,Tip 2 Diyabet Hastalarının %90'ı obezdir.Özellikle elma tipi yağlanma dediğimiz karın bölgesinin yağlanması bu riski artırır.Tip 2 Diyabet riski aşırı şişman bireylerde ON KAT daha fazladır.

Obezite ve Tip 2 Diyabet arasındaki bağ insülin direnci ile anlam kazanır.Hiperinsülinemi yani İnsülin hormonunun yükselmesi veya İnsülin direnci yağlanmanun oluşmasında ve Obezitenin gelişmesinde etkilidir.Glisemik indeksi düşük bir beslenme programına uymak,Fiziksel Aktivite kandaki İnsülin seviyesinin düşmesine ve İnsülin direncinin azalmasına neden olur.Sağlıklı ve  Dengeli bir beslenme programında Kaybedikecek %5-10 Kilo bir ağırlık kaybı Tip 2 Diyabet riskinin azalmasında önemlidir.

TİP  2   DİYABET  RİSK  FAKTÖRLERİ  NELERDİR:

Burada değiştirebileceğimiz ve değiştiremeyeceğimiz faktörler vardır

Yaş ve Cinsiyet Değiştiremiyeceğimiz Faktörler arasındadır.

Obezite

Obezitenin Süresi

Hareketsizlik

Yağ Dağılımı

Beslenme

İnsülinin Fazlalığı ve İnsülin Direnci

Bozulmuş Şeker tablosu ise Düzelebilecek Risk Faktörleri arasındadır.

Obezite artarsa risk artar,Beden kitle indeksi artarsa risk artar karın bölgesinin yağlanması bel çevresinin kalınlaşması Hareketsizlik ve Fiziksek aktivitenin azalması riski artırır.

BESLENME: Doymuş yağ dediğimiz hayvansal kaynaklı yağların alınması İnsülin direncine neden olmaktadır.Diyette yeteri kadar posa ve Lif olmaması Tahıl,Kuru Baklagiller ve Sebze ve Meyve'nin eksik olması riski azaltır.Posa ve lif Kan şekerini yavaş yükseltir İnsüline olan ihtiyacı azaltır tokluk hissi oluşturur ve vucut apırlığının kontrol edilmesinde etkilidir.

Tip 2 Diyabet riski olan bireylerde ağırlık kaybı ile birlikte İnsülin ve Kan Şekeri üzerinde düşmeler gösteren çalışmalar mevcuttur

Toplam  Enerjinin   Azaltılması
Toplam Yağ Tüketiminin Azaltılması
Doymuş Yağ Tüketiminin Azaltılması 
Posa Miktarının Artırılması
Düzenli ve Devamlı Egzersiz
Kilo Kaybı

TİP  2  DİYABETİN  ÖNLENMESİ  VE  OLUŞMASINA  ENGELDİR;

Önemli olan kaybettiğiniz ağırlığı korumanızdır.Bu yüzden kolay ve küçük hedeflerle yol almak En iyisidir.Diyabette tedavi bir ekip işidir ve Bu Tedavinin En Önemli Basamaklarından biride BESLENMEDİR.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Feyhan Belen

Dyt. Feyhan BELEN, 16 Şubat 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara'da tamamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1990 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 1991 yılında İstanbul Özel Haznedar Hastanesi'nde mesleki hayatına başlamış ve ardından da Avrupa Florance Nightingale Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1997-2002 yılları arasında Dr. Ender SARAÇ ile birlikte çalışmıştır. Bu süreçte beslenmenin dışında astroloji eğitimi almaya başlamış, ayurveda konusunda çalışmalar yapmıştır. 2005-2010 yılları arasında 5 yıl süreyle Nutra Slim Nişantaşı ve Ataşehir şubelerinde çalışmıştır. Bu süreçte Abbott, Eczacıbaşı ve Wyeth ilaç firmalarına Beslenme Danışmanlığı yapmıştır. Hipertansiyon ve obezite ile ilgili bölgesel çalışmalara ve TV ...

Dyt. Feyhan Belen
Dyt. Feyhan Belen
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube