Obezite ameliyatından korkanlara yada ameliyat çok riskli olanlara yada ameliyata uygun olmayanlara: mide balonu

Obezite ameliyatından korkanlara  yada  ameliyat çok riskli olanlara  yada  ameliyata uygun olmayanlara:  mide balonu

Sevgili arkadaşlarım, okuyucularım ve hastalarım bugün size Mide Balonundan bahsedeceğim. Siz daha iyi anlayabilesiniz diye her yazımda bir hasta örneği üzerinden konuyu anlatıyorum, yine öyle yapalım, 175kg Vücut kitle indeksi 50 olan aynı zamanda da şeker hastalığı, kalp yetmezliği yada akciğer yetmezliği olan bir hasta düşünelim, şimdi bu hastayı biran önce zayıflatmamız gerekiyor bunun için altın standart yöntemimiz bariatrik cerrahi en sık yaptığımız ameliyatta tüp mide ameliyatıydı bunu daha önce konuşmuştuk, şimdi bu hastamızı genel anestezi altında ameliyat etmek oldukça riskli işte bu durumda ne yapıyoruz, hastaya Mide Balonu yerleştiriyoruz 4-5 ay kadar balon + diyet + hafif egzersiz ile hastamızın 30-40 kg vermesini sağlıyoruz ve vücüt kitle indeksini 45 ve altına indiriyoruz hemen akabinde de ameliyat ediyoruz. İşte Mide Balonunun asıl kullanım amacı bu şekilde kullanmaktır. 
Ameliyatı çok yüksek riskli olan hastaları ameliyata hazırlamaktır. Bunun dışında kendi tecrübem ile ameliyattan korkan ve ameliyat olmayı kabul etmeyen hastalarıma, yada diyet + spor ile zayıflamasına destek olmak için, yada diyetteki porisyonlara uyumu arttırmak (yani az gıda ile doyum hissini sağlamak) için, yada obezite ameliyatına uygun olmayan mesela vücut kitle indeksi 31 olan hastalarıma mide balonu uygulaması yapıyorum.

 

Mide Balonu silikondan yapılan vede endoskopik olarak mideye yerleştrilen ve orada şişirilen tıbbi bir cihazdır. Mide balonunun kendi başına zayıflatma etkisi kesinlikle yoktur. 

Balon ile beraber hastalara etkili bir diyet ve egzersiz planı yapmak gerekmektedir. Balon sadece porsiyonlarınızın azalmasını sağlayacaktır, sizin diyete uyumunuzu arttıracaktır. Mide balonu midede 6 aya kadar kalabilmektedir, 6 ay sonra gerekirse çıkartılıp yenisi takılabilmektedir. Kendi tecrübelerimden bahsedecek olursam balon ile 35kg zayıflatıp ameliyat ettiğim hastamda oldu balon ile 15kg zayıflatıp tamamen normal kilosuna kavuşan hastamda oldu, bu sebeple eğer doğru kişiye doğru şekilde uygulanırsa mide balonu da zayıflamanıza yardımcı olacaktir.

    


Sözümüzü bitirirken hatırlatamızıda yapalım, bu makale tamamen tıp dünyası dışındaki insanların bilgilenmesi için yazılmaktadır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar

Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitenin Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Üst Gastrointestinal Sistem Endoskopisi ve Kolonoskopi ve Periferik Vasküler Cerrahisi (Damar Cerrahisi) eğitimi gibi bir çok eğitim programına katılmış olan Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tüp mide
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube