Meme kanseri koruyucu cerrahi

Meme kanseri koruyucu cerrahi

Erken evre meme kanseri tanısı almış hastalarda (Evre I, II) meme koruyucu cerrahi ve radyoterapi ile yapılan tedavinin amacı, tedavi edilen memede güzel bir kozmetik görünüş ve düşük tekrarlama riskiyle beraber, memenin tümünün alınmasına eşit yaşam süresi sağlamaktır. Son yıllarda yaygınlaşan mammografik tarama programları nedeniyle meme kanseri erken evrede yakalanmakta ve buna bağlı olarak meme koruyucu cerrahi ve radyoterapi giderek artan oranlarda kullanılmaktadır.

Meme koruyucu tedavi yaklaşımı sonrası tekrarlama oranları yılda %1-2 olarak bildirilmekte olup meme içi nüks gelişimine etki eden tümöre ait faktörler; tümör lokalizasyonu, tümör büyüklüğü, aksiller metastaz durumu, biolojik markerlar, hastaya ait faktörler; yaş, menapoz durumu, meme büyüklüğü, aile hikayesi önemliyken, tedaviye ait faktörler ise cerrahi eksizyonun yeterliliği, radyoterapinin kalitesi ve dozu, kemoterapi tedavisi ve hormonoterapinin (tümör reseptörleri) varlığı olarak bildirilmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Doç Dr. Bülent ÇİTGEZ, Türk Cerrahi Derneği; European Society for Trauma and Emergency Su ...

Etiketler
Meme koruyucu cerrahi
Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube