Meme kanseri ile ilgili efsaneler

Meme kanseri ile ilgili efsaneler

EFSANE: Hormon reseptörü pozitif meme kanseri tanısı alan hastalarda soya ürünleri yemek kanserin tekrarlama ihtimalini arttırır.

GERÇEK: Soya ile ilgili araştırmalar yıllar boyunca çelişkili olmuştur. Soya östrojeni taklit edebilme kapasitesine sahiptir. Genel olarak, soya sütü, soya fasulyesi filizi, tofu formundaki doğal soya güvenlidir. Bununla birlikte, haplar, tozlar ve takviyeler gibi konsantre formdaki soya, östrojenik aktivite için en güçlü potansiyele sahiptir ve muhtemelen hormon reseptörü pozitif meme kanseri tanısı konmuş herhangi biri tarafından tüketilmesi engellenmelidir.

EFSANE: Eğer BRCA1 veya BRCA2 gen mutasyonu testim pozitif ise, ben bir çift taraflı mastektomi olmalıyım.

GERÇEK: BRCA mutasyonu olan kadınlarda ikinci meme kanseri riski artar ve birçoğu önleyici tedbir olarak bilateral mastektomi yaptırmayı tercih eder. Bununla birlikte,  BRCA mutasyonu olması, mastektomi yapılması gerektiği anlamına gelmez. BRCA mutasyonu olan kadınlar meme koruyucu cerrah için iyi bir adaydır ve çoğu meme kanseri hastası tedavisi için bunu tercih etmektedir. BRCA mutasyonu pozitif meme dokusuna sahip kadınların yakından izlenmesi gerekiyor ve meme kanseri taramalarının iyi yapılması öneriliyor.

 

EFSANE: Deodorantlar meme kanserinin başlamasına  katkıda bulunuyordu

GERÇEK: Bu tamamen yanlış! Bunun hakkında hiçbir kanıt bulunamamıştır.

 

EFSANE: Mastektomi ameliyatı oldum, meme kanseri tekrarı riski artık yok.

GERÇEK: Bilateral mastektomi uygulanması, meme kanseri nüksetme olasılığınızı önemli ölçüde azaltır. Kalıntı meme dokusunun veya kanser hücrelerinin göğüs  duvarı üzerinde tekrarlayabilmesi çok az bir ihtimal. Bu nedenle kendi başına meme muayenesine devam etmek önemlidir. Muayene için düzenli olarak doktorunuza danışın; ve memedeki değişiklikleri doktorunuza bildirin. Tek taraflı mastektomi yaptırmışsanız, diğer taraftan hala meme kanseri gelişme riski taşırsınız. Geri kalan memenin yıllık mamografisi, herhangi bir meme değişikliğini tespit etmek için önemlidir.

 

EFSANE: Tek taraflı mastektomi sonrası mamografi çektirmeyi bırakacağım.

GERÇEK: Meme kanseri ameliyatı olduktan sonra, yıllık mamografiler hala şiddetle önerilir

 

EFSANE: Yeniden kanser olma ihtimalimi düşürmek için organik bir diyet yemeliyim.

GERÇEK: Dengeli bir diyetle taze meyve ve sebzelerle tüketmek her zaman iyileşmek ve korumak için yardımcı olur. Etlere eklenen pestisit ve hormonlara maruz kalma oranınızı sınırlamak için mümkün olduğunda organik meyveler, sebzeler ve etler yemeniz iyi bir fikirdir. Bununla birlikte, organik olmayan gıdaların tüketimi ile meme kanseri riskinin artışı arasında bilimsel olarak kanıtlanmış bir bağlantı yoktur.

 

EFSANE: Geçmişte meme kanseri tedavisi oldum, bu yüzden gebe kalmamalıyım.

GERÇEK: Erken evre meme kanserinden sonra gebelik meme kanseri tekrarlamasını veya hayatta kalmayı etkilediği gösterilmemiştir. Vücudunuz çoktan geçtiği için hamile kalmaya çalışmadan önce tüm kanser tedavilerini (endokrin terapiler dahil) tamamladıktan sonra bir süre beklemeniz önerilir. Tedaviyi tamamladıktan sonra hamile kalmanın en uygun zamanı şeklinde sihirli bir formül yoktur. Siz ve aileniz için en iyi kararları alırken doktorunuzla birlikte çalışmalısınız.


 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Doç Dr. Bülent ÇİTGEZ, Türk Cerrahi Derneği; European Society for Trauma and Emergency Su ...

Etiketler
Meme kanserleri
Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube