Karpal tünel sendromu (el bilek sinir sıkışması)

Karpal tünel sendromu (el bilek sinir sıkışması)

Medyan sinirin el bileğindeki karpal tünelden geçerken çevre kılıf tarafından sıkışmasıdır.

En temel nedenler; el bileğinin aşırı kullanılması, fiziksel soğuk, hormonal hastalıklar ( diyabet, tiroid, jinekolojik v.b) ile nadirenbazı romatizmal hastalıklardır.

Günümüzde sık temizlik yapma alışkanlığı,  güç uygulama ile el bileğini sıkma ve bilgisayar klavyesi kullanımı kullanım nedenli sık nedenlerdir. 

Gece ve sabaha karşı el bileklerinin uyuşması, elde şişme ve elin ilk 3 parmağında daha fazla olan ve bazen 4. parmağı içine alan uyuşma-ağrı ve bu uyuşmanın el sallama ile kısmen azalması tipiktir.

Hastaya tedavide; genel olarak ilk başta B12 vitamini ile beraber elin korunması ve istirahat ile gece ateli denilen el bilek koruma bilekliği verilir ancak çözüm değildir.  El bileğine lokal uygulanan kortizonlu enjeksiyonların kısa dönemde rahatlaması dışında, uzun vadede sonuç vermediği ve yapışıklıkları arttırdığı tüm klinisyenlerin neredeyse ortak görüşüdür. 

Gerçek çözüm tam NEDENİN ortaya konmasıdır. Bu da eşlik eden boyun, sırt ve diğer eklem problemlerinin tesbiti ve organsal ilişkinin ortaya konmasına dayanır. 

El bilek ve sırt ve boyun sinirsel ağının iyi incelenmesi ve beraberinde gerçek nedenin dahil edildiği bütüncül tedaviler ile tedavi başarısı yüksektir. 

Tedavide nöral mobilizasyon, sempatik blokların ortadan kaldırılması ve organsal disfonksiyonların beraberinde tedaviye alınması ile tam sonuç almak mümkündür. 

Cerrahi en son seçenek olarak değerlendirilmelidir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Salih Ürper

Uzm. Dr. Salih ÜRPER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve "Spinal stenozlu hastalarda fleksiyon egzersizleri ile fleksiyon egzersizleri + fizik tedavi uygulamalarının yürüme mesafesi üzerine etkilerinin randomize çift kör değerlendirme sonuçlarının karşılaştırılması" başlıklı tezi ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2010-2012 yılları arasında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve 2012-2015 yılları arasında Özel İstanbul Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Salih ÜRPER, mesleki çalışmalarına 2015 yılından beri Ankara'da bulunan özel Ağrı Kliniği'nde devam etmekte olup kliniğinde Nöral terapi-regülasyon ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dr. Salih Ürper
Uzm. Dr. Salih Ürper
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube