Nöral terapi nedir, hangi alanlarda kullanılır?

Nöral terapi nedir, hangi alanlarda kullanılır?

Nöral terapi ağrı tedavisinde güncel, etkili bir tedavi seçeneği olarak son yıllarda başta Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde olmak üzere bir çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılan bir tedavi yöntemidir.  

 NÖRAL TERAPİ NEDİR?

Nöralterapi otonom sinir sisteminden kaynaklanan hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulanan enjeksiyon tekniği ile uygulanan medikal bir yaklaşımdır.

Bozucu alan denilen lokal bozukluklar, elektrofizyolojik unstabilite ve anormal nörolojik sinyaller ile otonom sinir sistemini reaksiyona sokarlar.

Bozucu alanlar fiziksel ve ruhsal travma sonrası ortaya çıkabilirler. Bu taravmalara örnek olarak cerrahi skarları, geçirilmiş ameliyatları veya ruhsal dünyamız için bir yakınımızı  kaybetmeyi örnek olarak verebiliriz.

Otonom sinir sistemi bu bozucu alanlara tepki göstererek, vücudun uzak bölgelerinde rahatsızlık yaratabilir. Örneğin bir apandisit skarı uzun süren baş ağrısının kaynağı olabilir.

Otonom sinir sistemi bozucu alanlara değişik yollarla tepki verir. Miyofasiyal veya diğer ağrılı sendromlar oluşabilir. Visseral fonksiyonları bozulabilir.  Sonuçta astma, angina, irritabl barsak sendromu, adet düzensizlikleriyle beraber tüm  kas iskelet sistemini ilgilendiren  hastalıklar otonom sinir sisteminin etkilenmesiyle ortaya çıkabilir.

Cerrahi girişim ve ilaç kullanan hastaların önemli bir bölümünde bozucu alanlar bulunabilir. Bu nedenle bu alanlar otonom sinir sistemi ile ilgili birçok ağrılı sendromda aranmalıdır.

Nöralterapi uygulamasında temel zorluk bu bozucu alanların tesbit edilmesidir. Büyük skar izlerini kolaylıkla bulabiliriz. Fakat dişler, otonomik gangliyonlar ve iç organlarındaki bozucu alanları tesbit etmek zordur, uzmanlık ve tecrübe gerektirir ve tüm bunlar somatik disfonksiyonlarla bir arada bulunur. Somatik disfonksiyonlar kesinlikle otonom sinir sisteminin bozucu alanlara karşı reaksiyonu sonucu ortaya çıkarlar.

 Bozucu alanlar 3 farklı yöntemle bulunabilinir.

   1. Öykü alma tekniğidir. Hastalıktan önce geçirilen her şey zaman-sonuç ilişkisi içerisinde sorgulanır. 

   2.  Fizik muayene yöntemidir. Head zone denilen deri değişiklikleri aranır. Hastalığın hangi omurga segmentleri ile ve hangi eklemler ile ilişkili olduğu ayrıntılı olarak incelenir. 

   3.   Applied Kinesiology testidir. Sinir sistemi ile kaslar arasındaki ilişki kullanılarak yapılan bir adele testidir. Tanıyı doğrulatmak için kullanılır.

Tedavi en kolay parçasıdır. Seyreltilmiş ( % 0.4 – 0.5 ) prokain veya lidokain kullanılır. Ağrılı bölgeler, omurga zinciri ve hastalığı ortaya çıkaran bozucu alanlara uygulama yapılır.

Bu tedavinin gerekçesi, bozucu alanların sebep olduğu hücre membran instabilitesini regüle etmektir.  Verilen anestetik madde (Prokain veya lidokain) ile  hücrenin elektriksel potansiyeli restore edilir, dokuların fizyolojisi normalleştiilir

Tedavi  etkisi lokal anezteziğin beklenen etkisinden uzun sürer ve tekrarlayan tedaviler bozucu alanın etkisini ortadan kaldırarak iyileşmeyi sağlar.

 NÖRALTERAPİ İLE TEDAVİYE ALINAN HASTALIKLAR

Baş, boyun, sırt ve bel ağrıları

Boyun ve bel fıtıkları

Diz, kalça, omuz ağrıları

Migren ve diğer baş ağrıları

Ankilozan spondilit, fibromyalji

Romatizmal hastalıklar

Alt ekstremite dolaşım bozukluğu

Fascial paralizi (yüz felci) , Trigeminal nevraji

Kulak çınlaması ve baş dönmeleri

Huzursuz bacak sendromu

Stres, depresyon, anksiyete, unutkanlık, nevralji

Uyku bozukluğu  ve düzensizliği

Zona ve sekeli

Kronik yorgunluk sendromu

 Tiroid hastalıklarının tedavisi

Menapoz sıkıntılarının giderilmesi

Adet düzensizlikleri ve şiddetli adet sancılarının tedavisi

 Bağırsak hastalıklarını tedavisi (irrtabl kolon sendromu, ülseratif kolit ve crohn)

Vücudun toksinlerden arındırılması     

Anti-aging (yaşlanmanın önlenmesi)

NÖRAL TERAPİ; F. ve W. Huneke adında iki Alman doktor tarafından bulunup, geliştirilmiştir.

 Nöral terapi ağrı tedavisinde güncel, etkili bir tedavi seçeneği olarak son yıllarda başta Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde olmak üzere bir çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılan bir tedavi yöntemidir. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Salih Ürper

Uzm. Dr. Salih ÜRPER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve "Spinal stenozlu hastalarda fleksiyon egzersizleri ile fleksiyon egzersizleri + fizik tedavi uygulamalarının yürüme mesafesi üzerine etkilerinin randomize çift kör değerlendirme sonuçlarının karşılaştırılması" başlıklı tezi ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2010-2012 yılları arasında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve 2012-2015 yılları arasında Özel İstanbul Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Salih ÜRPER, mesleki çalışmalarına 2015 yılından beri Ankara'da bulunan özel Ağrı Kliniği'nde devam etmekte olup kliniğinde Nöral terapi-regülasyon ...

Etiketler
Nöral terapi ile tedavi edilen hastalıklar
Uzm. Dr. Salih Ürper
Uzm. Dr. Salih Ürper
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube