Kanser hastalarında depresyon

Kanser hastalarında depresyon

Depresyon kanser hastalarında en sık ortaya çıkan ve kanserin her evresinde görülebilen bir bozukluktur. Kanser hastalarının % 50 sinde depresyon görülür.

Kişinin hastalığı kabul etmekte zorlanması, tedaviye uyum güçlüğü ve çaresizlik hissi depresyon gelişimde önemli rol oynar. Ayrıca kanserin ileri evrede olması, sosyal desteğin (aile, yakın çevre) az olması, şiddetli ağrı olması ve kontrol edilememesi, yaşamın sonlanacağı korkusu, geleceğini tehdit altında hissetmesi, kendi bedeni üzerindeki kontrolü kaybetme ve çevreye bağımlı olma düşüncesi ve bu düşüncelerin yarattığı kaygı depresyon riskini arttırabilir.

Kanser hastalarında depresyon belirtileri ;

Sevilen aktivitelerden zevk alamama

Bedensel yakınmalar

Sıkıntı, bunaltı, halsizlik

Ağlama, karamsarlık, içe kapanma

Uyku bozuklukları

Aşırı sinirlilik

Unutkanlık, dikkat sorunları

Gerginlik, huzursuzluk

İntihar düşünceleri

Depresif belirtiler kanserin olağan sonucu olarak göz ardı edilmemelidir. Tedavi edilmeyen depresyon kişinin tedaviye uyumunu zorlaştırabilir, tedavi programına bağlı kalmasını engelleyebilir, yarattığı iştahsızlık gibi belirtiler bağışıklık sistemini daha düşürebilir.

Tedavi kontrolünü sağlamak, hasalığın üzerinde güç kazanmak için kişi depresyonla savaşmalı ve yaşam kalitesini arttırmayı hedeflemeli. Beden sağlığı ve ruh sağlığı dengesinin önemi göz ardı edilmemeli.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Havva Burcu Aydın

Psk. Burcu AYDIN, 1985 yılında Antalya'da doğmuştur. Ege Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm'ünden mezun olarak Psikolojik Danışman Unvanını almıştır. Lisans öğreniminin 2006-2007 güz dönemini Almanya Bremen Üniversitesinde “Almanya’ya Yerleşen Türk öğrencilerin (ilköğretim-ortaöğretim) Uyum Süreci” projesi ile tamamladı. Lisans eğitimi süresince özel eğitim merkezlerinde, psikiyatri kliniklerinde ve kadın danışma merkezinde gönüllü olarak danışan kabulü yapmıştır. 2010-2012 yılları arasında Mesleki gelişimi arttırmak için İstanbul’a taşındı ve Prof. Dr. Doğan Şahin’den Dinamik yönelimli psikoterapi eğitimi aldı. Eş zamanlı olarak Çapa Tıp Fakültesi Sosyal Psikiyatri Servisinde, (Kişilik Bozukluklar ve Cinsel İşlev Bozuklukları Poliklinikleri) Prof. Dr. Doğan Şahin ile gönüllü olarak çalıştı. İstanbul’da kaldığı süre ...

Etiketler
Depresyon
Uzm. Psk. Dan. Havva Burcu Aydın
Uzm. Psk. Dan. Havva Burcu Aydın
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube