Kalp - koroner hastalıklarında omega yağları

Kalp - koroner hastalıklarında omega yağları

Kalp hastalıkları, kanser, diabet, karaciğer hastalıkları en yaygın görülen hastalıklardandır. Bu hastalıkların bazıları kalıtımsal, bazıları sonradan yanlış yaşam biçimleri,toksik nedenler, metabolik bozuklarla seyreden edinsel hastalıklardır.

Metabolik ve yanlış beslenme biçimlerinden birisi de yanlış tüketilen yağ seçimidir. Hücrelerin kendini koruması, bağışıklık mekanizmasının gelişmesi, tedavi sürecinde özellikle omega-3 yağ tüketimi önem taşımaktadır.

Kalp damar hastalıklarında damar çeperinde biriken plak deposu büyüyerek kritik koroner arter tıkanrnası veya büzülmesi artar. Kanımızdaki LDL düzeyi artıkça oksidasyon için materyal artmaktadır. Kolestrolun 200'ün altında olması normalken bu miktar 250'nin üzerine çıktığı zaman kalp krizi riskini artırarak, zemin hazırlamaktadır. Ancak bu durumdan vücudumuzun şanslı olabileceği konu HDL kolestrolu yüksek olduğunda LDL kolestrolu reseptörlerle bağlayarak zararsız hale getirmeye çalışır. Bu nedenle HDL kolestrolu yüksek olması koruyucu etki göstermektedir.

Omega 3 tarafından zengin diyet kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisinden birisi HDL kolestrolunun yükselmesini sağlayarak LDL kolestrolunu düşürmektedir.

Tekli doymamış ya'ğlardan olan zeytin yağı aynı zamanda skualin içerdiği için LDL kolestrolu 1/4 oranında düşürebilmektedir.

Doymuş yağlar LDL düzeyini yükseltir, trans yağ asitleri HDL kolestrolunu düşürmekte ve LDL kolestrolunu yükseldiğini bilinmektedir. W-6 yağları LDL kolestrolunu düşürür. Fakat HDL kolestrolunüde düşürür.

Bütün bu bilgiler ışığında doğru beslenme şeklini öğrenmek sağlıklı yaşam koşullarındandır. Eskimoların kalp hastalıklarından ölüm oranın çok düşük olması litaratürde yer almaktadır. Bunun nedenin kan pıhtı oluşumunu yavaşlatan balık ve deniz ürünlerinden çok tüketmelerinin olduğu bunun omega açısından zengin olması tespit edilmiştir.

Omega-3 yağlar' pıhtıların birbirine yapışmasının azaltması, fibrinojenin azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kalp krizi riski azalmaktadır. Aynı zamanda kalp ritmini dengelemektedir. Kan basıncının normal düzeyde kalmasına yardımcı olur. Homosistein düzeyini düşürerek, arter çeperini korur.

Doymuş yağlar ; yağlı etler, tereyağ, yumurta, tam süt ürünleri ve peynirde bulunur.

Trans yağlar ; margarin, ticari hazırlanmış hamur işi gıdalar, atıştırmalık yağlı gıdalar içinde yer alır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nermin Tosun

1984 yılında lise öğrenimini Erciyes Ü.  Sağlık Meslek lisesi ( hemşirelik ) bölümünü 99 diploma derecesiyle bitirmiştir. 1984 yılında ilk meslek hayatına Hacettepe Hastanesi Genel Cerrahi servisinde nöbetli çalışmaya başlamış, aynı yıl  Hacettepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyet bölümünde üniversite eğitimine birlikte başlamıştır. Hacettepe hastanesinde Onkoloji, Dahiliye, Beyin Cerrahi-Ortopedi, Enfeksiyon, Kalp-Damar hastalıkları, Acil servislerinde eğitimiyle birlikte nöbetli çalışma sisteminde 8 yıl hizmet vermiştir. 1990 yılında Diyetisyen ünvanıyla mezun olmuştur. 1993 yılında Ulaştırma-Haberleşme Bakanlığı bakanlık doktorluk kısmında kurum diyetisyeni ve polikinlik diyetisyeni olarak görev almıştır. Evlilik nedeniyle  Mersin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu spastik ve özürlü çocuklar rehabilitasyon merkezinde kurum diyet ...

Etiketler
Beslenme
Dyt. Nermin Tosun
Dyt. Nermin Tosun
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube