İyi kolesterol, kötü kolesterol

İyi kolesterol, kötü kolesterol

KOLESTEROL GERÇEĞİ

Kolesterol yağa benzeyen fakat tamamen yağ olmayan bir maddedir. Yapısı ve organizmadaki fonksiyonları yağlardan farklıdır. Bazı durumlarda sağlık için yararlı, bazı durumlarda ise zararlıdır. Kolesterol ve yağlar, hayvansal kaynaklı besinlerde birlikte bulundukları ve organizmada ki görevleri ortak olduğu için çoğu zaman birbirleriyle karıştırılırlar. Yağlar gibi kolesterolün de birçok durumda zararlı etkisi söz konusudur. Kolesterol bazı hormonlar (örneğin cinsiyet hormonlarından östrojen) ve tüm hücrelerin yapısında bulunur. Ayrıca yağların emilimini sağlayan safranın bileşiminde yer alır. Derinizde ki kolesterol güneş ışınlarının etkisiyle kemik oluşumu için gerekli bir besin öğesi olan D vitaminine dönüşebilir. Kolesterol düzeyinin çok yüksek olması kalp hastalıklarıyla ilişkilidir.

Kan ve serum kolesterolü kan dolaşımında, diyet kolesterolü ise besinlerde bulunan kolesterolü ifade eder. Kan kolesterol seviyelerini bir çok faktör etkilemekle birlikte, kolesterol vücuda iki kaynaktan alınır.

1)Vücudunuz ihtiyaç duyduğu kadar kolesterolü kendi üretir.

2)Kolesterol yumurta, kırmızı et, kanatlı hayvan etleri, balık, süt ve ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.

İyi kolesterol, kötü kolesterol

Bu terimler besinlerdeki kolesterol için değil, vücudunuzda kolesterolü taşıyan lipoproteinler için kullanılır. Kolesterol su ile karışamadığı için kan dolaşımında tek başına taşınamaz. Protein ve yağlardan oluşan lipoproteinler içinde taşınır. Kan kolesterolünün hepsi düşük dansiteli ve yüksek dansiteli lipoproteinler içinde bulunur.

HDL (iyi kolesterol) (yüksek dansiteli lipoprotein), dokulardaki kolesterolü yıkılmak üzere karaciğere taşır. HDL kolesterol kan seviyesinin yükselmesi, kalp hastalıkları riskinin azalması ile ilgilidir.

LDL (kötü kolesterol) (düşük dansiteli lipoprotein), karaciğerdeki kolesterolü dokulara taşır. Bu süreçte arter ve diğer kan damarlarında depolanabilir. LDL kolesterolün kandaki seviyelerinin yükselmesi kalp hastalıkları riskinin yükselmesiyle ilgilidir. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı

Uzm. Dyt. Özgecan ASTARLI, 1980 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2003 yılında ‘Total Parenteral Beslenen Hastaların Genel Durum Değerlendirmesi’ adlı tezi ile tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimi sırasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yetişkin bölümü, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi  Kafeteryalar Müdürlüğü’nde staj yaparak deneyim kazanmıştır. 2008 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘Halk Sağlığı Bölümü’nde ‘Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde beslenme bilgi düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi’ adlı yüksek lisans tezi ile lisans üstü eğitimini tamamlamıştır. Ayrıc ...

Etiketler
Kötü kolesterol
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube