“geniş bant ışık” teknolojisi ile cilt yenileme ve gençleştirme

“geniş bant ışık” teknolojisi ile cilt yenileme ve gençleştirme

Amerikan Sciton firması tarafından geliştirilmiş ve patendi alınmış bir çeşit yoğun atımlı ışık kaynağı olan BBL, "geniş bant ışık" anlamına gelen İngilizce olarak “broad band light” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. BBL, çok geniş kapsamlı bir tedavi ve kalıcı anti-aging yöntemidir. Sistem, cilt problemlerinin tedavisinde etkin olarak uzun süredir Amerika ve Avrupa’da kullanılmaktadır. Geniş bant ışık teknolojisi birçok cilt problemi çözerken beraberinde cildi kalıcı olarak gençleştirmeye de odaklanmaktadır.

Stanford üniversitesinde yapılan çalışmalarda, geniş bant ışık tedavisi uygulanan hastaların cilt örnekleri genetik olarak incelenmiştir. Çalışmalar, geniş bant ışık tedavisinin, yaşlanmış insan cildindeki gen yapılarını yenileyerek hücre ve dokuların daha genç bir yapı kazanmasını sağladığını göstermiştir.

Uygulama öncesi ve sonrası moleküler seviyede incelendiğinde; tedavi edilen yaşlı hastaların cilt örneklerinin, tedavi edilmeyenlere göre, genç hastalardan alınan cilt örneklerine daha fazla benzediği görülmüştür. Tedavi edilen yaşlı hastaların cilt örneklerindeki cilt yaşlanması ile ilişkili 2265 gen’in 1293’ün de gençleşme saptanmıştır. Cilt yenilenmesi sürecinde, gençleşme saptanan hücre içi RNA sı, cilt problemlerinin onarılması ve cildin gençleşmesinde önemli bir role sahiptir. Genlerdeki gençleşme, bağışıklık sisteminin önemli elemanlarından hücresel bağışık yanıtta artış, T hücrelerinde uyarılma ile bağışıklık sisteminde pozitif yönde iyileşme yapar. Geniş bant ışık tedavisi, gen yapılarında oluşturduğu değişiklikle yaşlı hücreleri yapısal açıdan genç hücrelere benzer hale getirmiştir. Yeni kollajen oluşumu ve elastin liflerin organizasyonu ile cilt yapısında ve esneklik kaybında düzelme olmuştur. Bu durum klinikte, elastikiyet kaybından kaynaklanan kırışıklıklarda azalma, ciltte sıkılaşma ve cilt kalınlığında artma şeklinde izlenmiştir. (1)

Düzenli uygulanan BBL cilt yenileme tedavileri ile cilt hasarlanmadan moleküler düzeyde iyileşme sağlanmakta, cildin uzun dönemli yaşlanma belirtileri azaltmakta ve geciktirilmektedir. Uygulanan tedavi ile cilt daha taze, diri ve genç bir görünüm almaktadır.

Bu tedavi, güneşten ve çevresel faktörlerden dolayı oluşan genetik hasarı ortadan kaldırdığı için yaptığı gen tamiri ile cilt kanseri oluşumunu da engellemektedir.

Geniş Bant Işık tedavisinin klinikteki uygulama alanları;

BBL SkinTyte (Cilt Sıkılaştırma) Modülü

-Foerever Young BBL ( cilt gençleştirme )

-Cilt sıkılaştırma

Bu tedavi modülü, karın bölgesindeki sarkmalar (Hamilelik sonrası, ani kilo alıp verme, yaşlanma ile gelişen),

Dekolte, boyun, eller ve kol bölgesi cilt sıkılaştırma ve gençleştirme,

Cilt rengini düzenleme ve dengeleme, için kullanılır.

BBL Skin Rejuvenation (Cilt Yenileme) Modülü

Pigmente lezyonlar    -   Yüzeyel güneş lekeleri

                                       -Yaşlılık lekeleri

                                      -  Çiller

                                      -  Melazma tedavisi

Damarsal lezyonlar    -  Cherry anjiomalar

                                       - Telenjiektaziler

                                       -  Rosasea

BBL Akne Modülü      -Aktif akne tedavisi

Nasıl Etki Gösterir?

BBL, termoelektrik soğutma başlığı ile uygulanan bir flash lamp teknolojisidir. Flash lamp’ a ilave olarak, değiştirilebilir akıllı filtreler, ince adaptörler ve tam donanımlı termodinamik bir soğutmadan oluşmaktadır. Sistem, 560 – 1200 nanometre aralığındaki çeşitli dalga boylarında ışık üretmektedir. Her bir dalga boyu dokularda yer alan farklı tipteki renk veren maddeler tarafından emilmektedir. Kişinin cilt tipine ve tedavi edilecek cilt problemine göre kullanılacak dalga boyu belirlenir. Değiştirilebilir filtreler ile hedeflenen dalga boyu ayarlanır.

Uygulama ağrısız ve konforludur. Herhangi bir anestezik krem uygulamaya gerek yoktur. Uygulama esnasında sadece hafif bir ısı hissedilir, cildin yüzey ısısını sabit tutan soğutucu plaklar cildin yüzeyini korurken cildin altındaki dermal dokunun ısısının yükselmesini sağlar. Gerekli enerji akışı monitörden takip edilir. Oluşan ısı ile kollajen ve elastin liflerin üretiminden sorumlu fibroblast adını verdiğimiz hücreler uyarılır, aktif hale getirilir. Böylece uygulanan bölgede kollajen üretimi artar, yaşlanma ile birlikte ciltte meydana gelen incelme giderilir, cilt kalınlığı artar. Bunun yanı sıra elastin liflerin sıkılaşması ve kendi aralarındaki organizasyonları sağlanır. Sonuç daha duru, hacimli, sıkı, daha genç bir cilt olur.

Uygulama sonrasında sadece 20-30 dakika süren hafif bir kızarıklık olur. Sosyal hayata ara verilmez. Hemen sonrasında makyaj yapılabilir. Ödem, soyulma ve döküntü olmaz. Bu özellikleri nedeniyle yaz mevsiminde bile güvenle uygulanabilir.

Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Akne, damarsal lezyonlar ve pigmente lezyonları içeren cilt yenileme tedavi protokolünün uygulaması 15-20 dk sürer.

Yüz ve boyun bölgesini içine alan cilt sıkılaştırma ve gençleştirme programının uygulaması 30-40 dakika kadar sürer.

Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Yüz – boyun

Dekolte

Omuzlar – sırt

Eller

Kollar (ön kol, ön kısım)

Karın

Tedavi Kaç Seanstır?

Tedavi edilen cilt problemine göre seans aralıkları değişir. Cilt sıkılaştırma ve gençleştirme amaçlı yapılan tedavide, başlangıçta 2-3 hafta aralıklarla,3-5 seans yapılır. Sonrasında idame tedavisi için altı ayda bir, bir seans uygulanabilir. Damarsal problemlerde ve pigmentasyon tedavisinde 2 hafta ara ile, akne tedavisinde 1 hafta ara ile uygulama yapılır.

Tedavi Kalıcımıdır?

Cilt yenileme programı çerçevesinde tedavi edilen damarsal ve pigmente lezyonlar ile akne tedavisi sonrası çok kısa sürede sonuç alınır ve sonuçlar kalıcıdır.

Cilt sıkılaştırma ve gençleştirme seansları sonunda sağlanan etki cildi 10 yıl geriye götürür. Moleküler düzeyde cilt 10 yıl önceki genç genetik yapısına döner. Tedavinin kalıcılığının sağlanması için 6 ayda bir, bir seans tekrarlanması önerilir.

Tedaviden Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Cilt tipine uygun cilt bakımına ve güneşten korunma önlemlerine dikkat edilmesi tavsiye edilir.

Bu Yöntemin Diğer Cilt Gençleştirme Yöntemlerine Göre Avantajını özetlersek;
En önemli avantajı, uygulamanın konforlu olması ve herhangi bir anestezi gerektirmemesidir. Uygulama sırasında cilt yüzeyinde hafif bir ısınma meydana gelir, ancak bu safir plakalar aracılığı ile sürekli soğutulur. Dolayısı ile hasta herhangi bir rahatsızlık hissetmez.

İkinci olarak ciltte soyucu bir etki göstermemesi nedeni ile yaz kış uygulanabilmesi ve kişiyi sosyal hayattan uzaklaştırmamasıdır.

Ama belki de en önemlisi, etkisini ciltte moleküler düzeyde göstermesidir diyebiliriz. BBL, genetik olarak RNA ekspresyonunu arttırarak etki gösterir. Bu yenilenen genler, tedavi uygulanan bölgedeki cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır, cilt kanseri gelişme riskini azaltır.

(1) Rejuvenation of Gene Expression Pattern of Aged Human Skin by Broadband Light Treatment: A Pilot Study. Anne Lynn S. Chang, Patrick H. Bitter Jr, Kun Qu, Meihong Lin, Nicole A. Rapicavoli and Howard Y. Chang. Journal of Investigative Dermatology(2013), volume 133. 394-402

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Dilek Bağdatlı

Op. Dr. Dilek BAĞDATLI, 11 Haziran 1969 tarihinde Tekirdağ - Çorlu'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini İzmir'de tamamlamıştır. 1986 yılında İzmir Kız Lisesi'nden mezun olmasını takiben 1986 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanmıştır ve tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Lisans eğitiminden sonra 1993 yılında 5 ay boyunca Burdur 'da mecburi hizmet görevini yerine getirmiştir. 1993 ( Kasım) -1995 tarihleri arasında İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 1995-1998 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak çalışmış ve ihtisas eğitimini tamamlayarak Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı unvanını almıştır. Op. Dr. Dilek BAĞ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bbl akne modülü
Op. Dr. Dilek Bağdatlı
Op. Dr. Dilek Bağdatlı
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube