Doktorsitesi.com

Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır? Yöntemleri nelerdir?

Op. Dr. Dilek Bağdatlı
Op. Dr. Dilek Bağdatlı
29 Temmuz 2016533 görüntülenme
Randevu Al
Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır? Yöntemleri nelerdir?

Özellikle el, ayak ve koltuk altında ortaya çıkan aşırı terleme problemiyle, bir çok kişi rahatsız olmaktadır. Kişiler için sosyal hayatı çekilmez kılan aşırı terleme bozukluğunun tıp literatüründeki adı "hiperhidrozis"dir. Hiperhidroz hastaları fazla miktarda ter ürettikleri için el, ayak, yüz ve koltuk altları genellikle nemlidir.

Bu kişilerde, sıcaklık, sosyal ortam, obezite ya da duygusal duruma bağlı olarak ter bezleri aşırı uyarılır ve terleme, olması gerekenden fazla olur.

Terleme doğaldır, fakat ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artması, beraberinde kokuya da sebep olabilir

Hiperhidroz tedavisinde, lokal olarak Botulinum Toksin Tip A uygulaması çok başarılıdır. Botulinum Toksin Tip A, ter bezlerine giden aşırı sinir uyarısını azaltarak etki gösterir. Uygulama pratiktir. Koltuk altı, ayak tabanı veya ellerde aşırı terleme olan bölgeye, cilt altına minik enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Lokal anestezik kremler veya soğutucu spreyle ağrı kontrolü sağlanarak kişinin ağrısız ve konforlu bir uygulama geçirmesi sağlanır. Etkinliği ortalama 6 ay kadar devam eder. Zamanla yapılan tekrarlar, tedavinin etkinliğini artırır.

 

Etiketler

El terlemesiKoltuk altı terlemesiAyak terlemesiKoltuk altı terlemesini önlemekKoltuk altı terlemesi sona eriyorTerleme tedavisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Dilek Bağdatlı

Op. Dr. Dilek Bağdatlı

Op. Dr. Dilek BAĞDATLI, 11 Haziran 1969 tarihinde Tekirdağ - Çorlu'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini İzmir'de tamamlamıştır. 1986 yılında İzmir Kız Lisesi'nden mezun olmasını takiben 1986 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanmıştır ve tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.