Gençlerle iletişimin yolları

Gençlerle iletişimin yolları

Gençleri anlamak zordur. Yetişkinler ve gençler arasında sık sık kuşak çatışması yaşanmaktadır. Her devirde yetişkinler gençleri saygısız, aceleci, güvenilmez,tembel olarak nitelemişler ve gelecekte kendi görevlerini onlara nasıl devredecekleri konusundaki tereddütlerini belirtmişlerdir. Buna karşılık gençler yetişkinleri geri kafalı, girişimsiz, çağa uymayan kişiler olarak görmüşlerdir. Gençler, yetişkinliği bilmemekle birlikte yetişkinler dünkü çatışmalarını çabuk unutmuş görünürler. Anne ve babalar bu dönemde çocukların asi, hırçın, evde huysuz dışarıda sıkılgan, sorumsuz, kendi başına buyruk, alıngan, karamsar, ters, olur olmaz her şeye ağlayan ve sinirlenen, ders çalışmayan, kuralları tanımayan ve ukalaca davranışlarından şikayet etmektedir.

Gençlik Dönemi Özellikleri

*Yanlızlık isteği:
Her genç yalnızlığını paylaşacağı ayrı bir odasının olmasını ister.
Odasında saatlerce kalabilir. Küçük nedenlere kızabilir, kırılabilir.
Gencin bu isteğinin doğal karşılanması gerekir.

*İsteksizlik
Hızlı bir bedensel gelişme içinde oldukları için bu durum enerjilerini tam olarak kullanamamalarına neden oluyor. Tüm enerjileri bedenlerine yansıyor. Sonuçta isteksizlik oluşabiliyor.
Bir takım ağrılar, sızılar hissediliyor. Bu durumlar derslerdeki başarısına yansıyabiliyor. İlkokulda elde edilen başarıda düşüş görülebiliyor. Bu başarısızlık durumunda kaygı duymamak gerekir.
Bunun geçici olduğunu düşünmek en doğru çözüm olur.

*Otoriteye Karşı Direniş Eğilimleri
Aile ortamında mutlaka otoriteyi temsil eden birisi vardır ( Ya anne ya baba ya da ağabey veya abla). Gelişmekte olan ergenin karşı çıkacağı ilk kişi otoriteyi temsil eden kişidir. Eğer otoriteye karşı çıkamıyorsa bu istek gençte daha da alevlenecektir. Özellikle 13 yaş kişinin en huzursuz olduğu en geçimsiz olduğu, her şeye karşı çıktığı bir dönemdir.

*Bağımsızlık Gereksiniminin Artması
Gençlik çağı bağımsızlık çağıdır. Kendisi ve çevresiyle ilgili tüm kararlarda, bağımsız ve özgür olmak ister. Giyeceğine, yiyeceğine, eve geliş gidiş zamanına başkalarının karışmasını istemez.
Alabildiğine bağımsız ve özgür yaşamak için her türlü çabayı gösterirken ailenin ekonomik durumunu görmezlikten gelir.
Gençler evden kopar ve çevresine yönelir.

*Duygululuğun Artması
Gençlik çağı abartılmış,aşırı,çabuk, kolay değişen duygulanım ve coşkularla doludur.Karamsarlık oluşur. Kendilerine söylenen şeyleri ters anlarlar. Çabuk sinirlenirler. Hiçbir şeyden memnun olmazlar.
Küçük şeylerden dolayı hemen ağlama görülebilir.

*Kendilerine Olan Güven Duygusuna Azalma
Çocukların kendilerine olan güvenlerinin azalmasının nedeni onlardan beklenen rollerin yoğunluğudur: İyi bir öğrenci, İyi bir evlat, İyi bir abla ya da ağabey…

Yapmanız gereken öncelikle sabırlı olmak ve bu dönemin geçici bir süre olduğunu unutmamaktadır. Çocuğunuzla uzlaşmak, onu dinlemek, duygularına önem vermek, paylaşımda bulunmak, başkalarıyla kıyaslamamak ve sevdiğinizi belli etmektir.

Uzm.Psk.Didem Ayaltı

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı

1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI,  lisans eğitimini 2005-2010 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Ardından tezli yüksek lisansını 2013 yılında Haliç Üniversitesi Uygulamalı (Klinik) Psikoloji Bölümü'nde bitirdi.   Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI , 15 yaş üstü bireylere, Anksiyete Bozuklukları ,Obsesif Kompulsif  Bozukluk,Takıntılar,Depresyon,Panık Atak,Sosyal Fobi,Stres Yönetimi ,Travmalar,Yas VE Ölüm,İlişkiİ Danışmanlığı ,Gebelik Danışmanlığı ,Kişilik  Bozuklukları, gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vermektedir.   2008 yılında Pendik Devlet Hastanesi'nde stajyer psikolog olarak görev yaptı. 2010 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1 dönem psikiyatri servisinde resmi stajını tamamladı.  2012- 2013 yılları arasında Dragos Şifa Hastanesi'nd ...

Etiketler
Gençleri anlamak
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube