Gençlerde metabolik sendrom

Gençlerde metabolik sendrom

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi öğretim üyelerinin yaptığı çalışma yayınlandı. Kent merkezinde 20-39 yaş grubundaki 1076 kişi arasında yapılan araştırmada, bu yaş grubunda metabolik sendrom görülme sıklığı yüzde 19 olarak belirlenmiş. Sendromun görülme yaygınlığı erkeklerde yüzde 17, kadınlarda yüzde20 iken; bu oranlar 20-29 yaş arasında yüzde 8'e iniyor, 30-39 yaş grubunda ise yüzde 24'e çıkıyor. Ailesinde koroner kalp hastalığı olanlarda metabolik sendrom sıklığı yüzde 20 iken, olmayanlarda yüzde 17 olarak belirlenmiş.

Sendromun görülme sıklığı, alt ekonomik grupta yüzde 21, üst ekonomik grupta yüzde 17 olarak saptanırken; 8 yıl ve altında eğitim alanlarda sıklık yüzde 22, 8 yıl üstü eğitim alanlarda yüzde 11 olarak tespit edildi. Araştırmanın, genellikle orta yaş ve yukarısında görüldüğü düşünülen metabolik sendromun, kentte yaşayan 20-39 yaş grubundaki genç erişkinler arasında da yüksek olduğunu gösterdiği belirtildi.

Metabolik sendromdaki artışın nedeni, endüstrileşmiş modern toplumların yanlış beslenmesi, kilo fazlalığı problemi ve hareketsiz yaşam tarzları nedeniyle olmaktadır.Hastaların çoğunun, yeterli fiziksel aktivitesi olmayan,fazla ve yanlış beslenen, çok alkol tüketen, sigara kullanan orta yaşlılar olduğunu, ancak artık bu sorunun gençler arasında da yaygınlaştığını belirtiyor. Metabolik sendrom derneği ülkemizin hipertansiyon, diyabet, şişmanlık ve metabolik sendrom sıklığını araştırdı.

Çalışmanın sonuçları ürkütücü ve korkutuyor. Hipertansiyon, pre-diyabet, metobolik sendrom, şişmanlık toplumda geçmişe kıyasla artmaktadır. PURE Çalışması 17 ülkede devam eden ileriye dönük epidemiyolojik bir araştırma çok önemli veri tabanını oluşturan bu çalışmanın Türkiye ayağının Metabolik Sendrom Derneğince yürütülmüş. Çalışmaya göre Türkiye'de 35-70 yaş aralığındaki nüfusun yüzde 52'sinin obez, yüzde 34'ünün ise fazla kilolu, normal kilosunda bulunanların oranının ise yüzde 13,6 olduğunu tespit edilmiş. PURE Çalışmasında Türkiye'de 35-70 yaş aralığında diyabetin yüzde 14,7 olduğunu gösteriyor. Ayrıca pre-diyabeti olan, yani gizli şekeri veya tıp dilindeki adıyla 'glukoz tolerans bozukluğu' oranının yüzde 9,6 olduğu ortaya çıktı. Yani toplamda diyabeti ve pre-diyabeti olan kişilerin oranı yüzde 24-25'lere varıyor. Otuz beş yaş üstü 4 kişiden birinin kan şekeri bozuk. Her 4 diyabetliden 3'ü kan şekerini kontrol edemiyor.

Diyabet sıklığının 50 yaşından sonra arttığını görüyoruz. Altmış yaşından sonra oran yüzde 30'lar civarında. Diyabet görülme sıklığı kentlerde yüzde 2 oranında daha fazla.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Atilla Bitigen

Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kartal Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 2007 yılında Doçent ünvanı, 2013 yulında ise Profesör ünvanını almıştır.

1997-2009 yılları arası Koşuyolu Kalp Hastanesi'nde, görev yapmış olan Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, mesleki çalışmalarına 2009 yılından beri Medical Park Fatih Hastanesi'nde devam etmektedir. Aynı zamanda İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi profesör olarak çalışmaktadır.2018 döneminden itibaren TKD Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanıdır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Metabolik sendrom nedir
Prof. Dr. Atilla Bitigen
Prof. Dr. Atilla Bitigen
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube