Erkeklerde sık görülen cinsel sorunlar: sertleşme (ereksiyon) sorunu

Erkeklerde sık görülen cinsel sorunlar: sertleşme (ereksiyon) sorunu

Erkeklerde en sık görülen sorunlardan olan Sertleşme (Ereksiyon) sorunları, cinsel ilişki için gerekli ve yeterli sertleşmeyi sağlayamama ve/veya sürdürememe olarak tanımlanır. Bu sorunu yaşayan kişilerde, erkek cinselliğinde ereksiyona yüklenen abartılı “başarı”ve “güç” etiketleri sebebiyle, yoğun bir endişe ve özgüven kaybı yaşanabilir. Bu özgüven kaybı ve endişe durumu, sertleşme sorununu daha da kronikleştirerek kişinin bir kısırdöngü yaşamasına yol açar. Endişe sertleşme sorununuu tetikler, sertleşme sorunu da endişeyi ve performans kaygısını ortaya çıkarır. Bu durum kişinin eşiyle olan iletişimini ve sosyal yaşamını etkileyebilir. Türkiye de 40 yaş üzeri erkeklerin %69’u bu sorunu kısmen ya da tamamen yaşamaktadır. Genel nüfusta bu oran %10-20 civarındadır.

Yaşanan sorunun sertleşme sorunu olarak nitelendirilebilmesi için en az üç ay süre ile kişinin cinsellikle ilgili istek duyduğu halde, ilişkiye girmek için yeterince sertleşme olmaması ve ya sertleşmeyi sürdürmede güçlük yaşaması gerekir. Burdan yola çıkarak, hayatının belirli bir döneminde bir iki kez sertleşme ile ilgili sorun yaşayan kişinin, hemen doktora koşması gerekmemektedir. Çünkü psikolojik faktörler, yorgunluk, fiziksel rahatsızlıklar, alkol ve madde kullanımı, dönemsel kaygılar gibi bir çok faktör kişinin zaman zaman sertleşme sorunu yaşamasına neden olabilir ve çok normaldir. Eğer mastürbasyon sırasında, sabahları istemsiz olarak (sabah ereksiyonu) ve bazı cinsel yakınlaşmalarda sertleşme sorunu yaşanmıyorsa, ortaya çıkan sertleşme sorunu psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. 

40 yaşın üzerinde sertleşme fonksiyonlarında kısmen azalma görülebilir. Ancak çoğu zaman, genç yaşlarda varolan sertleşme düzeyindeki kısmi değişiklik birleşmeye engel olmayacak düzeydedir. Bu normal değişimi endişe ile karşılayan ve sertleşme düzeyindeki değişimi abartan kişiler çoğu zaman performans kaygısı içine girerek, sertleşme sorununu tetikleyebilirler. Sertleşme Sorunu, yaşın ilerlemesinin yanı sıra koroner arter hastalığı, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi bir dizi hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Genel olarak değerlendirildiğinde sertleşme ile ilgili sorunların psikolojik kökenli olması durumunda, bunun performans endişesi ve kaygı ile bağlantılı olduğu düşünülmelidir. Organik etmenlerin dışlanabilmesi için kişinin öncelikli olarak detaylı bir tıbbi muayeneden geçmesi şarttır. Muayene sonrası,sorunun psikolojik olduğu değerlendirilirse, CİNSEL TERAPİ eğitimi almış bir uzmandan yardım almak gerekir.

Sertleşme sorunu ile ilişkili olarak ,cinsel birleşme için gerekli şekilde sertleşme sağlayamama , sertlik halinin devam ettirilmesinde zorluk, cinsel birleşme için yeterli olan ancak eskiye göre daha zayıf olan sertleşme ve sertleşebileceğinize ve sertliğinizi koruyabileceğinize olan güveninizin azalması durumlarından herhangi birini yaşıyorsanız yine bir CİNSEL TERAPİSTTEN yardım ve danışmanlık almanız sorunun derinleşmesini önleyecektir. 

SERTLEŞME SORUNUM FİZİKSEL Mİ YOKSA PSİKOLOJİK Mİ?

Sertleşme sorunlarının psikolojik nedenlerle mi yoksa diğer tıbbi durumlara bağlı olarak mı ortaya çıktığının tespitin yapılması sorunun çözümünde doğru yolun izlenmesi açısından önem taşır. Bu ayrımı yapabilmek için öncelikle sertleşme sorunu yaşayan kişinin bir ürolog tarafından muayene edilmesi, gerekli testlerin yapılması önemlidir. Sorunun psikolojik nedenlerle ortaya çıkmış olması durumunda BU ALANDA EĞİTİM ALMIŞ VE UZMANLAŞMIŞ BİR CİNSEL TERAPİSTE başvurulması gerekmektedir. 

Bir erkek her ortamda ve koşulda cinsel ilişkiyi ister ve hazırdır , cinsel birleşmeyi her zaman erkek başlatır, yeterince sertleşme sağlayamayan erkek başarısızdır, iktidarsızdır gibi erkeğin çocukluktan itibaren cinsel belleğine işlenmiş yanlış inanışlar, aslında erkek cinselliğinin en büyük düşmanıdır. Örneğin aşırı alkollüyken bir kez sertleşme sorunu yaşamış erkek için yukarıdaki yanlış inanışlar geçerli ise artık her ilişki erkekliğini sınamak için bir sınav haline dönüşür. Kişi artık cinselliğin çekiciliğinden çok bu işi nasıl yaptığına odaklanır ve sorunu artarak devam eder. 
Halk arasında cinsel birleşmede erkeğe yüklenen bu aşırı sorumluluk ve performans düşüncesi, sertleşme sorununun erkek için bir felaket olarak algılanmasına, aşırı kaygı ve umutsuzluk düşüncelerine ve sorunun derinleşmesine yol açabilir. Sertleşme sorunun “iktidarsızlık” diye tanımlanması cinsel birleşmede erkeğe yüklenen başarılı olma etiketini vurguladığı için uygun olmayan bir tanımlamadır. Çünkü cinsellik bir iktidar, güç mücadelesi değildir. Cinsel birleşmenin amacı, bir güç gösterisi veya kendini kanıtlama yolu değil, iki kişinin cinsel birleşme ile sonuçlansın yada sonuçlanmasın cinsel haz alma ve verme sürecini yaşamalarıdır. 

SERTLEŞME SORUNU EŞİNİZİ NASIL ETKİLEYEBİLİR?

Bütün cinsel sorunlar gibi, sertleşme sorunu da aile içi ilişkilerde bozulma ve iletişim sorunlarına neden olabilir. Sertleşme sorunu olan erkekler , yaşadıkları çaresizlik , hayal kırıklığı, korku, kızgınlık, boyun eğme ve kaçınma duygularıyla mücadele ederken farkında olmadan eşlerinden uzaklaşabilirler. Eşlerinin bu uzaklaşması karşısında, kendilerini reddedilmiş, çekici olmayan ve hatta sevilmeyen biri olarak diğer eş aynı şekilde korku, endişe ve kızgınlık içinde hareket edebilir ve varolan cinsel sorun bir evlilik ve iletişim sorununa dönüşebilir. 

Eşlerin aşırı anlayışlı ve bir anlamda “affedici” tavırları da özgüven sorunu yaşayan erkek için öfkeyi ve endişeyi arttırıcı olabilir. Kişilerin bu sorunu görmezden gelmeye çalışmak, küçümsemek yada sanki sadece erkeği etkileyen bir sorunmuş gibi görmek yerine bunun Cinsel Terapi ile çözümlenebilecek bir durum olduğunu değerlendirerek bir uzmandan yardım almaya istekli olmaları önemlidir. 

Eşler çoğu zaman, bu sorunu nasıl konuşacaklarını ve ne tepki vermeleri gerektiğini bilemezler.Çoğu zaman eşler karşılıklı olarak sessiz kalarak iki taraflı bir cinsel mutsuzluk ve iletişim krizine yol açabilirler. Bu nedenle sessiz kalmanın doğru bir çözüm olmadığını farkederek, ilk adımı atmanın ve bununla ilgili neler yapılabileceği ile ilgili endişeden uzak ve sakin bir iletişim başlatmanın yararlıolacağını unutmamak gerekir. Bu şekilde bir iletişimi başlatmanın, sertleşme sorununun eşler üzerinde yaratabileceği endişe ve stresin azaltılmasına yardımcı olacağı kesindir.
 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Zeynep Tekin Babuç

Uzm.Psk. Zeynep Tekin Babuç Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden 2003 yılında mezun olmuştur.
Yüksek Lisans öğrenimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Psikolojisi Anabilim Dalı’nda yüksek 
onur derecesiyle tamamlamıştır. Uzm.Psk. Zeynep Tekin Babuç Çankaya'da yer alan muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Cinsel sorun
Uzm. Psk. Zeynep Tekin Babuç
Uzm. Psk. Zeynep Tekin Babuç
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube