Erkeklerde sık görülen cinsel sorunlar: erken boşalma

Erkeklerde sık görülen cinsel sorunlar: erken boşalma

Erken boşalma olarak adlandırılan denetimsiz boşalma durumu en sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarındandır. Denetimsiz boşalma, boşalma üzerinde kontrolün az sağlanması veya sağlanamamasıdır. Bu sebeple sorunu tanımlamada erken boşalma yerine kontrolsüz yada denetimsiz boşalma ifadesi daha doğru bir ifadedir. Erkekler çoğu zaman, cinsel yaşamlarının düzenli ve sürekli hale gelmesi ile boşalma denetimini kazanırlar. Ama bazı durumlarda, erkek bu boşalma denetimini kazanmamıştır ve doğru olmayan yollarla bir süre de olsa boşamayı ertelemeyi öğrenmiştir. Erken boşalma sorunu yaşayan çoğu erkek, bu konuda yardım almak yerine, birleşme öncesi mastürbasyon yapma ve sonra birleşmeye geçme gibi boşalma süresini uzatıcı yöntemlerle zaman kaybetmektedirler. Olumsuz bir durum düşünme, sayı sayma, başka bir düşünceye odaklanma gibi kişinin cinsel hazzını kısıtlayıcı yöntemler boşalma denetiminin öğrenilmesinde işe yaramaz ve sorunun devamına yol açar.


Erken boşalma; cinsel birleşme sırasında veya cinsel birleşmeye başlamadan önceki aşamada meydana gelebilir. Boşalmanın hangi evrede ve sürede meydana geldiği erken boşalma sorununun şiddetini de belirleyebilir ancak erken boşalmada önemli olanın süre değil kişinin boşalma sürecini denetlemeyi öğrenmiş olup olmamasıdır. Erken boşalma şiddeti hafif, orta veya ağır düzeyde olabilir. Erken boşalma sorunu olan bir erkek bu sorundan dolayı ciddi psikolojik sıkıntılar yaşayabilir.

Birçok erkek hayatlarının bir döneminde kontrolsüz veya erken boşalma problemi yaşamaktadırlar. İlk kez cinsel ilişkiye giren genç erkeklerde sık görülen bir durumdur. Ancak zamanla bu denetimin kazanılması kişinin kaliteli bir cinsellik yaşayabilmesi açısından önemlidir.  

Erken boşalma, erkeğin veya eşinin cinsel hayatında sorunlara neden olmaya başladığı noktada tıbbi bir problem olarak kabul edilir.  

ERKEN BOŞALMANIN NEDENLERİ:

Erken boşalmaya neden olabilen çok sayıda etken vardır. Genellikle altta yatan neden psikolojiktir. Psikolojik nedenlerin en başında cinsellikle ilgili öğrenilmiş abartılı ve yanlış bilgiler ve boşalma denetiminin öğrenilememiş olması yatar. Boşalma denetimi bir çok erkek tarafından cinsel deneyim süresi ve düzenli cinsel yaşam deneyimine bağlı olarak kendiliğinden kazanılır.

Bazen ise kişi yeterli cinsel deneyimi olmayışı, uygunsuz zaman, yer ve koşullarda yaşanan olumsuz cinsel deneyimler, yanlış cinsel inanış ve beklentilerden kaynaklanan aşırı stres altında yaşanan cinsel yakınlaşmalar, performans endişesi gibi nedenlerle erken boşalma sorunu yaşayabilir. Bu sorunu yaşayanların öykülerinde çoğunlukla hızla ve suçluluk duygularıyla yapılan mastürbasyon vardır. Halbuki uygun şekilde ve düzenli yapılan mastürbasyon boşalma denetiminin kazanılmasında önemli bir araçtır.

Erken boşalma sorunu yaşayan kişiler genellikle birleşme öncesi mastürbasyon yapma veya önsevişme süresini kısa tutarak bir an önce birleşmeye geçmek gibi yollara başvururlar. Bu şekilde erken boşalma sorunu çözülemeyeceği gibi ön sevişme süresinin kısa olması partnerin yetersiz uyarılma uyarılma ve orgazm sorunu yaşamasına neden olabilir. 

Erken boşalma sorunu, çoğu zaman partner iletişimde bozulmalara neden olabilir. Burada partnerin soruna yönelik tutum ve davranışları önemlidir. Partnerin öfkeli, suçlayıcı ve aşağılayıcı tutumları, erkeğin kendine olan güvenini azaltarak boşalma süresinin daha da kısalmasına neden olabilir.

Sorunun çözümünde eşlerin birbirleri ile cinsel iletişimlerini arttırmak, soruna yönelik egzersizlerin birlikte uygulanması ve eşlerin çözüme yönelik motivasyonları çok önemlidir. Cinsel terapide cinsel eğitim ve bilgilendirme, eşlerin iletişim ve yakınlıklarını arttırıcı ödevler ve boşalma denetimini sağlamaya yönelik egzersizler önem taşır. Ortalama cinsel terapi süresi 8-10 haftadır. Sorunun çözümü için eşlerin CİNSEL TERAPİ KONUSUNDA EĞİTİMLİ VE DENEYİMLİ BİR CİNSEL TERAPİSTE BAŞVURMALARI GEREKMEKTEDİR. 
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Zeynep Tekin Babuç

Uzm.Psk. Zeynep Tekin Babuç Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden 2003 yılında mezun olmuştur.
Yüksek Lisans öğrenimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Psikolojisi Anabilim Dalı’nda yüksek 
onur derecesiyle tamamlamıştır. Uzm.Psk. Zeynep Tekin Babuç Çankaya'da yer alan muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Cinsellik
Uzm. Psk. Zeynep Tekin Babuç
Uzm. Psk. Zeynep Tekin Babuç
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube