Eklem kireçlenmelerinde popüler tedavi; kondritin sülfat, glukozamin

Eklem kireçlenmelerinde popüler tedavi; kondritin sülfat, glukozamin

Kondritin sülfat ve glukozamin sülfat, insanda kıkırdağın yapısına katılan proetin ve şeker yapısında önemli 2 maddedir. Glukozamin sülfat ağrıyı azaltırken, kondritin sülfat hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Glukozamin sülfat kıkırdak yapıtaşı olan maddelerin yapımını sağlarken, kondritin sülfat kıkırdağı bozan eklem sıvısındaki bir takim maddelerin etkisini önler. Bu iki kıkırdak koruyucu ajan, farklı etki mekanizmaları olduğu için birbirlerini tamamlamaktadırlar.

Glukozamin günde 1500 mg, kondroitinin ise günde 1200 mg üstüne çıkılmamalıdır. Son zamanlarda bu ikiliye tip 2 kollojen hidrazilat’ın (bir tür protein) eklenmesinin daha etkili olduğu belirtilmektedir. Glukozamin ile kondroitin alımının warfarinin adlı kan sulandırıcının (Kumadin) kan pıhtılaşma etkisini artırdığını gösteren çeşitli raporlar vardır. Bu ciltte morarmalara ve ciddi kanamalara neden olabilir. BU SEBEPLE DOKTORUNUZA DANIŞMADAN İLAÇ KULLANMAYINIZ!!!

Glukozaminler ayrıca midede yanma gibi birtakım gastrik skıntılara neden olabilir. Bugün için bu ilaçlara ait piyasada çok sayıda preparat mevcuttur. Ortalama aylık maliyet 60 tl civarındadır ve bu ilaçlar sosyal güvenlik kurumunca karşılanmamaktadır. Genel olarak 4. aydan sonra fark edilir bir etkinin başladığıdır. Ancak kullanım süresi ve ilaca ara verme gerekliliği konusunda net bir bilgi yoktur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alihan Derincek

Prof. Dr. Alihan DERİNCEK, 10 Nisan 1974 tarihinde Antakya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2003 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 2003-2005 yılları arasında ABD - Minnesota'da Hennepin Medical Center’da ve Twin Cities Spine Center’da omurga hastalıkları konusunda Research Fellow olarak çalışmalar yapmıştır. Bu süreç içerisinde omurga biyomekaniği ve omurga hastalıkları konusunda çeşitli projelerde görev almış ve bilimsel çalışmalara katılım sağlamıştır. 2005 yılında Türkiye’ye dönüşü ile birlikte Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Öğretim Görevlisi olarak ak ...

Etiketler
Eklem kireçlenmelerinin ilaçlı tedavisi
Prof. Dr. Alihan Derincek
Prof. Dr. Alihan Derincek
Adana - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube