Eft –duyguları özgürleştirme tekniği- nedir?

Eft –duyguları özgürleştirme tekniği- nedir?

Sağlık uzmanları, psikolojik ve fizyolojik sorunların çözümü adına pek çok yaklaşım ortaya koymuş, insanlığın hizmetine sayısız teknik sunmuşlardır. EFT tüm bu tekniklerin içinde Doğu ve Batı’yı birleştiren bir tedavi yöntemidir. Binlerce yıldır Doğu’da özellikle de Çin’de tedavi amaçlı kullanılan akupunktur ile modern psikolojinin terapi tekniklerini beraber kullandığımız bir yaklaşım. Artık bilim dünyasında enerji psikolojisi denilen bir alan var ve EFT bu alandaki etkili tekniklerden biri.

EFT tam olarak ne psikolojiye ne de fizyolojiye dayanır. EFT enerji sistemini temel alan bir yaklaşımdır. Bu tekniğe göre;  belli noktalara vuruşlar (tapping) yapılarak enerji bedeni dediğimiz alan aktifleştirilir, böylece kişi fiziksel- ruhsal sorunlarından kurtulur. Bu yaklaşımın temel varsayımı, yaşanan bazı olayların, zihnimizdeki bazı düşüncelerin ve olumsuz duyguların enerji bedenimizde tıkanıklık yarattığı, bu tıkanıklıkların da biz de birtakım ruhsal-fiziksel problemlere yol açtığıdır. Fark etmeden bastırdığımız olumsuz duygular  bedenimizdeki meridyen noktalarına yapılan vuruşlarla (tapping) açığa çıkar, böylece de duygunun yarattığı fiziksel-psikolojik sorunlar da ortadan kalkmış olur.

 Psikoloji biliminin psikosomatik (tıbben fizyolojik bir açıklaması olmayan, psikolojik nedenlerden kaynaklanan hastalıklar) diye adlandırdığı rahatsızlıklar hiç de azımsanmayacak bir ölçüdedir. Son dönemlerde yapılan çalışmalar bize, aslında pek çok hastalığın nedeninin ruhsal sorunlar olduğunu göstermektedir. Bu da olumsuz duyguların-düşüncelerin kişilerin sağlığı hususunda önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Ruhsal açıdan iyilik halini koruyamayan bireylerin fiziksel olarak da sağlıklı olması çok zor görünmektedir. Kısacası duygu ve düşüncelerimizdeki olumsuzluklar bizim yalnızca psikolojik değil fiziksel sağlığımızı da bozmaktadır.

Ruh ve beden bölünmez bir bütün halinde birbirini etkilemektedir,  EFT ise sorunların temelinde yatan duyguları özgürleştirerek hem psikolojik hem fizyolojik sorunlar için inanılmaz çözümler sunmaktadır.

EFT hakkında yapılan bilimsel çalışmalar var mıdır?

Bilim önceleri şüpheyle baktığı enerji kavramını artık dünya çapında kabul etmiştir. EFT üzerine yapılan bilimsel çalışmalar ‘Energy Psychology’ –Enerji Psikolojisi alanında yürütülmektedir. Enerji psikolojisi çok geniş çapta araştırmayı kapsarken birebir EFT tekniğini konu alan çalışmalara 8 ülkede yer verilmiş ve bu çalışmalar alanın en prestijli kaynaklarında yayınlanmıştır. Bu kaynaklar arasında Journal of Clinical Psychology,  A Clinician’s Journal, The Journal of Science and Healing, Journal of Subtle Energies, Energy Psychology, Open Sports Sciences gibi saygın dergiler  gösterilebilir. Yapılan araştırmalara bakıldığında TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu), kaygı bozuklukları, depresyon, bağımlılıklar, fibromyalji, fobiler,yeme bozuklukları,  performans/motivasyon ve kasılma hastalıkları EFT’nin tedavi edici etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığı  hastalıklardan bazılarıdır. Örneğin Arizona Üniversitesi’nde 216 kişiyle yapılan çalışmada EFT’nin kaygı- depresyon ve ağrılarda etkinliği ortaya konmuştur. Washington’da yayınlanan bir çalışmada; 30 tane travma sonrası stres bozukluğu hastasının EFT ile % 86 oranında iyileştiği ve uzun süre gözlem sonucunda %90’nın bir daha atak geçirmediği görülmüştür. 190 üniversite öğrencisiyle yapılan bir çalışma EFT’nin fobileri tedavi ettiğini göstermiştir. Yine başka bir çalışmada sadece 2 seans EFT ile üniversiteli öğrencilerin sınav kaygısının azaldığı ortaya konmuştur.  Psikolojik sorunlar dışında fiziksel rahatsızlıklar içinde çalışmalar var. Örneğin İsveç Lund Üniversitesi’nde  86 fibromyalji hastasının 8 seans EFT ile belirgin düzeyde iyileştiği görüldü. Amerika’da MS hastalarıyla yürütülen bir çalışma tıbbi tedavinin yanıt vermediği vakalarda EFT’nin tedaviyi aktive ettiğini ortaya koymuştur. Bunlar dışında MS hastalarıyla yürütülen bir çalışma tıbbi tedavinin yanıt vermediği vakalarda EFT’nin tedaviyi aktive ettiğini ortaya koymuştur. Artık bilim dünyası Enerji Psikolojisi tekniği olarak EFT’yi kabul etmiş ve pozitif etkilerini ortaya koymuştur.

EFT nasıl uygulanır?

EFT aslında bir kendi kendine yardım tekniğidir. Yani kişiler EFT yapmayı öğrendikten sonra tüm hayatları boyunca sorun yaşadıkları her konuda bu tekniği kendi kendilerine uygulayabilirler. Ancak başlangıçta, özellikle de ciddi bir ruhsal-fiziksel sorun varsa, tekniği doğru öğrenip uygulayabilmek için bir uzman desteği almaları gerekmektedir. Yaklaşımın temel mantığını ve uygulama şeklini öğrendikten sonra kolaylıkla tüm yaşamınızda uygulayabilirisiniz.

Son derece basit olan bu yöntemi kısaca şöyle özetleyebiliriz: EFT de kişilerin vücutlarında bulunan belli meridyen noktalarına kendi parmaklarıyla hafif şiddette vuruşlar yapmasıdır. Akupresür denilen bu yöntem aslında akupunktur noktalarına iğne batırmak yerine aynı noktalara parmaklarınızla vurmanızı gerektirir. Yani Akupunkturda iğne ile uyarılan noktalar hafif şiddette parmak vuruşlarıyla uyarılmaktadır. Bu uyarılma sonucunda bastırılıp sorun yaratan duyguların açığa çıkması beklenmektedir.

 İlk adım olarak, sorunun şiddeti belirlenir. Örneğin öfke duygusu için çalışılıyorsa buna 1-10 arası bir puan verilerek derecelendirme yapılır. Böylece vuruşlardan sonra ne kadar iyileşildiğini değerlendirebilirsiniz. Amaç, sorunun şiddetinin 0 düzeyine indirilmesidir, sonrasında yerine olumlu bir alternatif koyulabilir. Derecelendirmeden sonra;  kurulum cümlesi dediğimiz, sorunu tanımladığımız bir cümle belirleriz. Kurulum cümlesinin 3 kez tekrar edilmesinden sonra noktalara vuruşlar başlar. Bu noktaların çoğu ellerde ve baş bölgesinde bulunmaktadır. Noktaların isimlerini kısaca; Tepe noktası, alın noktası, kaşların iç çıkış noktaları, göz altı noktası, burun altı noktası, dudak altı noktası, yaka (köprücük kemiği) noktası, koltuk altı noktası, parmaklar, karate noktası, gamut noktası olarak belirtebiliriz (noktaların yerlerini belirtilen görsellere internet üzerinden ulaşılabilir) Bu noktalara tercihen 5-7-10 kez vuruşlar yapılır. Bu vuruşlar sırasında, vuruş yaptığınız sorunla ilgili belirlediğiniz bir hatırlatıcı cümle tekrar edilir. Hatırlatıcı cümle kurulum cümlesinden daha kısadır, ve tekrarlaması kolaydır. Bu cümlelerin tekrarındaki amaç sorun durumdan (duygu,düşünce,fiziksel semptom) uzaklaşmamaktır. Sorun şiddetine göre vuruşlar birkaç seri tekrar edilir ve şiddet  0-2 düzeyine gelince sonlandırılabilir. Ancak benim önerim, sorunun şiddetini  0’ın altına indirmek ve onun yerine olumlu bir başka alternatifi yerleştirmektir.

EFT hangi hastalıklara uygulanabilir?

Hiçbir tedavi tekniğinin her hastalığa kesin çözüm getireceği iddia edilemez elbette. Ama şu ana kadar hem yapılan bilimsel çalışmalar hem de şahsi deneyimim gösterdi ki EFT migren, alerji gibi nedenlerinin psikolojik olduğu düşünülmeyen hastalıklarda bile %80-90 düzeylerinde başarı sağlamaktadır. EFT tekniğiyle çalıştığım danışanlarda özellikle gözlemlediğim şey, fiziksel bir şikayetle gelseler bile vuruşlara başlayınca soruna dair duyguyu ortaya çıkarmaları oldu. Yani biz baş ağrısı nedeniyle EFT’ye  başlasak da her seferinde vardığımız nokta bu ağrıyı yaratan psikolojik durum oluyor. Fiziksel bir neden olmadığı halde hamile kalamayan kadınlar, yıllarca evli olduğu halde birtürlü cinsel ilişkiye giremeyen vajinismus dediğimiz hasta grupları, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, panik atak gibi kaygı bozuklukları, depresyon gibi duygudurum bozuklukları, ilişki sorunları,sınav kaygısı,  performans/motivasyon, bağımlılıklar, cinsel işlev/istek bozuklukları, fobiler en çok çalışılan ve EFT’nin başarısını ortaya koymuş hastalıklardır

EFT’ yi herkes öğrenip uygulayabilir mi, bu eğitimi almak kolay mı?

EFT tüm hayatınız boyunca kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir tekniktir. Öğrenmek oldukça kolay, iki günlük eğitimle herkes kendine uygulayabilecek kadar EFT’yi öğrenebilir. Ben Türkiye’nin her yerinde iki günlük eğitimlerle EFT uygulamasını öğretiyorum. Ancak ciddi ruhsal-fiziksel sorunların tedavisi için uzman olmak gerekiyor ve uzmanlık eğitimi daha kapsamlı. Açıkçası bence uzmanların asgari düzeyde de olsa psikopatoloji  bilmesi önemli. Eğer birisini tedavi etmek gibi önemli bir amacınız varsa, burada ciddi bir sorumluluk alıyorsunuz demektir. Kendinizle ilgili bir uzman seçerken de buna dikkat etmenizi öneririm. Uygulaması ne kadar basit olursa olsun, söz konusu sağlıksa işi hafife almamak lazım. Özellikle de ciddi bir sorununuz varsa EFT’yi önce güvenilir  bir uzmanın uygulamasını öneririm. Hem bu tekniğin temel mantığını anlamak hem de uygulamayı doğru yapabilmek için uzman desteği önemlidir. Ancak uygulamayı öğrendikten sonra kendi kendinize rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Son olarak buradan tüm okuyucularımıza yaşadıkları sorun her ne olursa olsun EFT’yi denemelerini öneriyorum. Unutulmamalı ki, ruhun binbir kapısı olur, ve onları açacak bir anahtar mutlaka vardır, siz denemekten vazgeçmezseniz, şifanın kapıları açılır. 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ela Reyhanlıoğlu

Uzm. Psk. Ela Nur REYHANLIOĞLU, Uludağ Üniversitesi’nde çift ana dal programıyla Psikoloji ve İngilizce öğretmenliği bölümlerinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında tamamlayarak Uzm. Psk unvanı almıştır. Marmara Üniversitesi’nde Din psikolojisi alanında doktora eğitimi hala devam etmekte olan Uzm. Psk. Ela Nur REYHANLIOĞLU’nun, uzmanlık alanı ergen - yetişkin, çift - aile psikoterapisidir. Bilişsel-Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Psikodinamik Yaklaşım, Çözüm Odaklı Terapi, Bağımlılık Terapisi, EFT (Emotional Freedom Techniques) gibi alanlarda eğitimlerini tamamlamış ve EFT alanında Türkiye genelinde pek çok eğitim vermiştir.   Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nde YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kurucu ekibinde uzman olarak görev yapmıştır. Üsküdar Üniversitesi, Şehir Üniversitesi, ...

Etiketler
Eft hakkında yapılan bilimsel çalışmalar
Uzm. Psk. Ela Reyhanlıoğlu
Uzm. Psk. Ela Reyhanlıoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube