Doğru nefes pozitif yaşam

Doğru nefes pozitif yaşam

Doğum anıyla başlayan ve yaşama bağlayan tek kaynak olan nefesin hayatımızın her alanında ne kadar etkili olduğunu biliyor musunuz?  Hayatta yapılan en kolay şey nedir diye sorsalar şüphesiz çoğu insan nefes alıp vermek der. Ancak doğru alınmayan nefes, yüksek stres seviyesinden kalp krizine kadar birçok rahatsızlığa neden olur.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün doğru nefes almayla ilgili standartları vardır:

Ciğerler dakikada 4-6 litre arası hava ile dolmalı

Nefes alıp verirken göğüs değil diyafram hareket etmeli

Solunum ağızdan değil burundan yapılmalı

Nefesi ağızdan almak, diyafram yerine göğsü şişirmek, omuzları düşürmek ve dik oturmamak ciğerlerin kapasitesini azalttığı için nefesin verimli alınmamasına neden olur. Yanlış edinilen nefes alma alışkanlığı, kalp krizi, yüksek tansiyon, öfke kontrolsüzlüğü ve depresyon gibi rahatsızlıklara da davetiye çıkarır.

Doğru nefes almak için öncelikle postürünüzü değiştirip her zaman dik durma alışkanlığı edinmelisiniz. Ardından geliştirilen teknikleri kullanarak zaman için doğru nefes almayı öğrenirsiniz. İlk zamanlarda burundan alıp ağızdan çok yavaşça verilen derin nefes egzersizleriyle başlayabilirsiniz. Bu derin nefes egzersizini yine çok yavaş bir şekilde burundan alıp burundan vermeyle devam ettirebilirsiniz. Bu egzersizlerin en önemli noktası nefesi diyaframınızı kullanarak yani karnınızı şişirerek almanızdır. Doğru nefes almaya başladığınızda akciğerlerinizin kapasitesi artacaktır.

Doğru nefes, öfke kontrolü sağlamada, panik atak, depresyon tedavisinde ve ayrıca sigarayı bırakma sürecinde etkin olarak kullanılmaktadır. Nefes almak basit bir eylem gibi gözükse de yaşamla kurduğunuz bu bağı doğru bir şekilde kullanarak kendinizi daha pozitif ve daha dinç hissedersiniz.

Uzman Klinik Psikolog

Merve Saraçoğlu

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere Bristol’de Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Eğitimi almıştır. Üniversite dönemi boyunca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde ve Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi nöroloji servisinde stajlarını tamamlamıştır. Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu, 2011 yılında başladığı Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini 2014 yılında tamamlamasıyla eş zamanlı olarak Pozitif Psikoterapi Enstitüsü’nden Pozitif Psikoterapi eğitimi de almıştır. 2012 yılında Avrupa Psikodrama Organizasyonu onaylı psikodrama eğitimini tamamlamıştır. Londra Buteyko'da nefes terapistliği ve gevşeme sertifika programını tamamlayıp terapilerde nefes tekniklerini de kullanmaya başlamıştır. Bu süreçte birçok danış ...

Etiketler
Nefes çalışması
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube