Diyetisyene danışmak için çok nedeniniz var

Diyetisyene danışmak için çok nedeniniz var

Son yıllarda tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de diyetisyene danışma isteği artmakta ve her geçen gün bu konu daha da önem kazanmaktadır. Eski yıllarda sadece kilo vermek için başvurulan diyetisyenler, son yıllarda beslenmenin her alanda etkisinin anlaşılması nedeni ile bir çok farklı alanda faaliyet göstermekte ve farklı konularda başvuran danışanlarına hizmet vermektedir.

Gelin bir bakalım en çok hangi konularda diyetisyene danışabiliriz.

1- Diyabet, kardiovasküler hastalık, yüksek tansiyon vb. problemleriniz var ise;
Kronik hastalıkların kontrol altına alınmasında en önemli etkenlerden biri, doğru beslenme programı uygulamaktır. Diyetisyeniniz hastalığınıza uygun, hayatınızı zora sokmadan uygulayacağınız beslenme programınızı hazırlar.

2. Gastrik by pass ameliyatı geçirdiyseniz ve geçirmeyi düşünüyorsanız;
Mideniz bu ameliyatta ancak küçük porsiyonlarla başa çıkabildiği için, vücudunuz gerekli besin ögelerini almakta zorlanmaktadır. Diyetisyeniniz  ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme programı oluşturmak için siz ve doktorunuz ile birlikte çalışacaktır.

3. Sindirim problemleriniz var ise;
Diyetisyeniniz sindirim problemlerinizi en aza indirecek beslenme programı hazırlayacak ve yaşam kalitenizi yükseltecektir.

4.Hamileyseniz ve hamile kalmaya çalışıyorsanız;
Diyetisyeniniz özellikle hamileliğin ilk 3 ayında folat gibi besin ögelerini aldığınızdan emin olmanızı sağlayarak bebeğinizde nöral tüp veya spinal kord hasarı gelişim riskini azaltır. Hamileliğinizi sağlıklı ve uygun ağırlıkta tamamlamanıza yardımcı olur. Mide bulantıları, kusma, kabızlık gibi sık görülen problemleri rahatlıkla çözmenizi sağlar. Hamile kalmadan önce doğru beslenme ve uygun vücut ağırlığında olmanın önemi de tartışılamaz.

5. Bebeğinizi emzirirken güvenli bir rehbere ihtiyacınız var ise;
Diyetisyeniniz sizin yeterli miktarda enerji ve besin öğelerini almanızı sağlayarak verimli bir emzirme süreci geçirmenize yardımcı olur. Bu sayede rahat kilo verebilir ve bebeğinizin optimum gelişimini sağlayabilirsiniz.

6. Ergenlik çağındaki çocuğunuzun beslenme problemleri var ise;
Diyetisyeniniz, çocuğunuzdaki tüm beslenme ve ağırlık problemleri ile birlikte, anoreksiya veya bulimiya nervoza gibi yeme bozukluklarına da yardımcı olacaktır. Bu çağdaki çocuğunuzun  maksimum büyüme ve gelişimini sağlama açısından uygun beslenme önerilerinde bulunacaktır.

7. Kilo almaya veya kaybetmeye ihtiyacınız var ise;  
Diyetisyeninizden sağlıklı kilo kazanımı için neler yapabileceklerinizi öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda kilo kaybı için diyetisyeniniz ile birlikte düşük kalorili beslenme ve düzenli fiziksel aktivite programınızı planlarken favori yiyeceklerinizden vazgeçmek zorunda dakalmazsınız.

8. Yaşlı anne ve babanızın bakımını üstleniyorsanız;
Diyetisyeniniz besin-ilaç etkileşimi, yeterli sıvı alımı, hipertansiyon ve yaşlanmayla ortaya çıkan tat ve diş problemlerine uygun beslenme düzeninizi oluşturma konularında size yardımcı olacaktır.

9. Yeterli ve dengeli beslenmek istiyorsanız;
Diyetisyeniniz yanlış bilgiyi ayırt etmenizi sağlar, Supermarketlerde etiket okumayı öğretir, sağlıklı yemek pişirmenin yollarını, yeme planınızı bozmadan dışarıda yemek yemeyi  ve canınızın çektiği sağlıksız besinlerle nasıl baş edebileceğinize diyetisyeninizle karar verebilirsiniz.

10. Spor performansınızı geliştirmek istiyorsanız;
İster maraton koşuyor, ister kayak yapıyor, ister yalnızca köpeğinizle yürüyor olun diyetisyeniniz sonuca ulaşmanız için hedef belirlemenizi sağlar ve uygun beslenme programınızı hazırlayarak performansınızın artmasına yardımcı olur.

11. Beslenme destek ürünleri kullanmak istiyorsanız;

İster performansınız, ister sağlığınız isterse kilo almak gibi nedenlerle olsun, piyasada bulunan farklı ürünleri anlamak ve doğru kullanımlarını sağlamak için diyetisyeninizden yardım alabilirsiniz.

Sonuç olarak başta koruyucu sağlık olmak üzere yukarıda belirtilen ve belirtilmeyen aklınıza sağlıkla bir çok konuda diyetisyenleriniz size destek olacaktır.

Unutmayın sağlığın temeli beslenmeden geçer…

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Yine aynı üniversitenin Beslenme Bilimleri'nde 1998 yılında Master derecesini ve 2005 yılında Beslenme ve Diyetetik alanında doktora derecesini almıştır. 2000-2001 yılları arasında Amerika'da Minnosota Üniversitesi'nde gözlemci olarak çalışmalarda bulunmuş ve çeşitli eğitimlere katılmıştır. 2002-2009 yılları arasında Gençlerbirliği 1. Lig Futbol takımının beslenme danışmanlığını yapmış olan Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, 2013 yılında İstanbul Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü kurucu üyesi olmuştur. 2018 yılında Londra'ya taşınmıştır ve çalışmalarına bu kentte devam etmektedir. ...

Etiketler
Diyetisyen
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Yurt Dışı - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube