Sol bacak niçin çok ağrır ve şişer

Sol bacak niçin çok ağrır ve şişer

Çeşitli sağlık problemlerinin tanıları halkımız arasında konulmakta, hatta  geleneksel yöntemlerle de tedavi edilmektedir. Bu tanılar arasında en sık duyduğumuz ise  damar damar üstüne  binmesidir. Aslında burda  şikayet nedeni olarak damarların bir biri üstüne binmesi vurgulansa da, gerçekte damarla hiçbir ilgisi söz konusu değildir. Burdaki temel hadise soğuk, stres, zorlama gibi nedenlere bağlı kas spazmı  ve bunun sonucu  gelişen ağrılardır. 

 Damar problemi ile ilgisi olmayan bu ifade; bu defa, nasıl oluyorda damar damar üstüne biniyor, nasıl oluyorda bu ağrılara neden oluyor gibi soruları akıllara getirmişdir. Hekimlere de ‘gerçekten damar damar üstüne biner mi?’ sorusu sıklıkla sorulmuştur. Bu soruya  yanıtımız ise bu halk arasındaki anlaşılandan farklı olarak ‘EVET’ olmuştur. Bu evet yanıtına biraz açıklık getirerek, yazıyı yazmama vesile olan  önemli bir sağlık probleminden, gerçek  damar damar üstüne binmesinden  bahsetmek istiyorum. 

Herkeste normal  olarak,  karın içerisinde, sağ bacağa temiz kan taşıyan atardamar, sol bacağın kirli kanını taşıyan toplardamar üzerinde seyreder. Bu normal duruma bağlı olarak, toplardamarı çok hafiften ciddiye kadar değişen miktarlarda sıkıştırır. Toplardamar  çapındaki %50’nin üzerindeki ciddi daralma  damar damar üstüne binmesi hastalığı olarak kabul edilir.

Bu tablo özellikle destek dokusu zayıf genç bayanlarda  görülür. Hastalığın önemli bulgusu ise sol bacakta varis gelişimi, şişlik ve ağrıdır. En korkulan komplikasyonu ise toplardamar tıkanıklığıdır.   

Bu hastalığın tanısı tıbbi değerlendirmelerde sıklıkla atlanmakta veya akla getirilemediği için  başka tanılar ile geçiştirilmektedir. Bazende, sol bacakta ödem ve ağrı nedeni bulunamayan hastalarda yapılan ileri tetkikler neticesinde bu tanı konulmaktadır.

Tomografi, ultrason veya toplardamar anjiosu ile  ciddi bası bulgusu saptanan kimselerde, şikayetleri ortadan kaldırmak ve damar tıkanıklığını engellemek için cerrahi veya stent tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedaviler ile atardamarın alttaki toplardamarı şıkıştırması önlenerek bası bulguları ortadan kaldırılmaktadır. 

Sonuç olarak, herkeste normal olarak damar damar üstüne binmektedir. Ancak, alttaki toplardamar çok sıkıştırılırsa, sol bacakta ağrı, şişlik gibi şikayetler gelişir  ve bu  tablo gerçek damar damar üstüne binme  hastalığı olarak kabul edilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı

Prof. Dr. İlhan GÖLBAŞI, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyesi 

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Etiketler
Damar tedavisi
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı
Antalya - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube