Çocuk cinsel istismarı (1)

Çocuk cinsel istismarı (1)

  Klinik psikoloji bilimi çocuk cinsel istismarını “bir yetişkin veya bir ergenin psikolojik/fizyolojik/sosyolojik gelişimini tamamlamamış olan, yaşı küçük olan bir çocuğu kendi cinsel uyarım ve doyumu için kullanması” olarak tanımlıyor. Çocukların çeşitli şekillerdeki istismarları, onların içinde bulundukları gelişim evrelerine göre, duygusal, zihinsel, ve/veya fiziksel olarak derin ve kalıcı hasarlar bırakıyor. İstismar tipleri arasında (duygusal, fiziksel, bakım ihmali vs.) çocuk için en travmatik olanı, en kalıcı hasar bırakıp onun ileride bir yetişkin olarak ilişkilerini, hayata bakış açısını, kısaca tüm yaşamını etkileyecek olanı cinsel istismardır.   

  Genel olarak toplumda hangi davranışların cinsel istismar sayılacağı konusunda çok ciddi sonuçlar doğurabilecek  bilgi eksiklikleri bulunuyor. Bilimsel anlamda kesin olarak cinsel istismar alanına giren davranış örnekleri şunlar: cinsel davranışlar içine girmesi için bir çocuğa baskı yapmak veya açıkça ondan istekte bulunmak (gerçekleşsin veya gerçekleşmesin); çocuğa uygunsuz teşhirde bulunmak (genital bölgeler, kadın göğsü vs.); çocuğu ürkütmek; duygusal bağ kurmak amacıyla ona yakınlık göstererek kandırmaya çalışmak; cinsel organla, elle veya parmakla cinsel temasta bulunmak; oral, genital, anal temas kurmak; çocuğu çocuk pornosu üretmekte kullanmak.

 Cinsel istismarın hasar ve kalıcılığını etkileyen bazı önemli faktörler bulunuyor. Özet olarak, istismarcının çocuğun tanıyıp güvendiği bir yakını veya aile üyesi olması; çocuğun yaşının küçük olması; istismar hareket veya hareketlerinin devamlı olması hasarları arttırıyor ve kalıcılıklarında rol oynuyor.

  Çocukta cinsel istismar belirtileri neler?

  Cinsel istismara maruz kalmış çocukların ana babalarına son derece önemli görevler düşüyor. Öyle ki bu safhada söylenecek bir söz, takınılan tutum, ve gösterilen davranış örneği çocuğun geçirmekte olduğu travmanın ya katlanarak artmasına ya da bir nebze olsun hafifletilmesine yol açar. Anne babaların çocuklarının cinsel istismara maruz kaldığından şüphelenmelerine yol açacak değişiklikler şöyle sıralanabilir:

* Çocukta görülebilecek farklı davranışlar: bunlar, seks ve cinsellik içeren davranışlar, daha önce severek yaptığı aktivitelerden uzaklaşma, saldırganlık, okulda sorunlar, gerileme (örneğin; parmak emme, eskiden yanından ayırmadığı bebek veya battaniye vs. ye yeniden başlama, yatak ıslatma), uyku bozuklukları, yalnız yatamamaya başlamak, depresyon, ve yeme alışkanlıklarında görülen değişiklikler. Bunların içinde özellikle çocuğun sık sık cinsel içerikli davranışlar sergilemesi akla hemen muhtemel bir cinsel istismarı getirmelidir.

* Anüs ve genital bölgelerde problemler (kızarıklık, kanama, akıntı, tahriş, yırtık, idrarı tutamama, idrar yolları enfeksiyonu, dışkıyı kaçırmak,) veya diğer medikal problemler.

* Sık karın ve mide ağrıları, baş ağrıları gibi psikolojik stres sonucu oluşan psikosomatik şikayetler.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Nilgün Avunduk Öcal

27 yıl Amerika Birleşik Devletleri’nin Virginia eyaletinde yaşayıp, eğitimini tamamlayıp, mesleğinde ilerledikten sonra 2013’de İstanbul’a dönerek muayenehanesinde hastalarını görmeye başladı. ABD’deki eğitim ve deneyimleri yönünde, ergen ve yetişkinlere psikoterapi; ayrıca ikinci uzmanlık alanını içeren bir şekilde, 5 ve yukarı yaştaki çocuklara oyun terapisi uygulamaktadır. Profesyonel ilgi alanları arasında kaygı ve endişe rahatsızlıkları; duygusal bozukluklar; sağlıklı-sağlıksız bağlanma şekilleri, psikolojik gelişim süreçleri ve travma bulunuyor. Dr. Öcal’ın terapi stili psikodinamik (Object Relations/Self Psychology) ile Bilişsel Davranış Terapisi (Cognitive Behavioral Therapy) bileşiminden oluşup, her hastanın özel gereksinimlerine göre belirlenmektedir. İngilizce veya Fransızca terapi uygulayabilir. Eğitimi: Psikoloji lisans ...

Etiketler
Cinsel istismarın belirtileri olan davranış değişiklikleri
Dr. Nilgün Avunduk Öcal
Dr. Nilgün Avunduk Öcal
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube