Cinsel tacizin yarattığı psikolojik sorunların ortadan kaldırılmasında emdr yöntemi etkili mi?

Cinsel tacizin yarattığı psikolojik sorunların ortadan kaldırılmasında emdr yöntemi etkili mi?

Cinsel taciz, travmatik etkisi en şiddetli olan travmatik olayların başında gelir. Çocuklukta ve erişkinlik döneminde yaşanan cinsel tacizlerin travmatik etkilerini ortadan kaldırmak, EMDR eşliğinde yapılacak travma çalışması ile tamamen mümkündür. Önemli olan taciz olayını tespit etmek ve bu mevzu üzerinde gerekli çalışmayı yapmaktır. Tabi daha da önemlisi cinsel tacizin psikolojik problem yaratmada çok güçlü etkisi olduğunu fark etmektir, bunu fark etmek ilk adımdır.

Cinsel tacizi yaşayan kişinin bir uzmana sadece taciz olayını anlatması çözüm getirmez. Uzmanın bu özel duruma özgü psikoterapi çalışmasını EMDR yöntemini kullanarak yapması gerekir. Taciz mağdurlarıyla psikoterapi çalışması yapmak, psikoterapide en çok deneyime ihtiyaç duyulan konudur diyebiliriz. Çünkü taciz mevzusunun çalışılması psikoterapist tarafından çok iyi bir değerlendirme ve hassas bir yaklaşımı gerektirir.

Çocuklukta yaşanan cinsel taciz deneyimlerinin çocukluk ve ergenlikte ciddi psikolojik sorunlara yol açtığını görüyoruz. Sorun bununla da kalmaz, çocukluk döneminde yaşanan cinsel taciz, erişkinlikte de ciddi psikolojik problemlere yol açmada en önemli nedenlerden biridir.

Cinsel taciz yaşamış bir çocuk ya da ergenin ileride psikolojik sorun yaşamama ihtimali yoktur. Tacizi yaşadığı dönemde ve erişkinlikte mutlaka psikolojik sorunlar gelişecektir. Erişkinlik döneminde yaşıyor olduğumuz psikolojik sıkıntılarla ve karşı cinsle yaşadığımız ilişki sorunlarıyla bağlantısını kuramıyor olsak da çocukluk ve ergenlik döneminde yaşadığımız cinsel taciz mutlaka psikolojik sorun yaratır.

Çocukluk döneminde cinsel tacize maruz kalmış bir erişkin yaşadığı psikolojik sorunların ana nedeninin yaşadığı taciz olayı olduğunu, istisnalar hariç, çoğunlukla fark edemez; kişi yaşadığı psikolojik sorunun çocukluğunda yaşadığı cinsel tacizle ilgili olduğunu genellikle algılayamaz. Bazı durumlarda taciz hatırlanmayabilir. Hatırlansa bile çocuklukta yaşanmış olan cinsel tacizin  şimdi yaşanan psikolojik sıkıntıya büyük ölçüde neden olduğunun ciddiyetini tacize uğramış olan kişi genellikle kavrayamaz.

Bazen çocuklukta yaşanmış olan cinsel tacizin yaşanıyor olan psikolojik sıkıntının temel nedeni olduğu psikoterapist tarafından dahi fark edilmeyebilir.  Erişkin bir kadının yaşadığı psikolojik sıkıntılarından dolayı bir klinik psikologdan uzman desteği aldığını varsayalım; psikolog cinsel tacizi fark edemediyse, fark etmiş olsa da önem vermemişse  ya da fark ettiği halde cinsel tacizle ilgili yeterli tecrübesi olmadığından gerektiği gibi müdahale edemediyse, kişinin psikolojik sorunu bir türlü ortadan kalkmaz. Yaşanmış olan cinsel tacizin travmatik etkisi kaçınılmazdır; bu etki sonucu oluşan psikolojik sorunu çözmek için mutlaka cinsel taciz konusunda deneyimli bir klinik psikolog tarafından EMDR yöntemi kullanılarak gerekli müdahale yapılmalıdır.

Yetişkinsek ve çocukluğumuzda cinsel istismara maruz kaldıysak ileride birçok sıkıntı ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları takıntılar, panik atak, depresyon, karşı cinse güvenmeme, cinsel ilişki kurmak istememe ya da gelişigüzel cinsellik yaşama, ilişki sorunları, yeme bozuklukları, abartılı suçluluk duyguları, öfke patlamaları, genel mutsuzluk hali, özgüvende düşmedir. Yaşanan tacizin şiddetine, sürekliliğine ve kim tarafından yapıldığına bağlı olarak kişinin yaşadığı sıkıntıların ve psikolojik sorunların şiddeti azalır ya da çoğalır. Genellikle bu tür psikolojik sıkıntıların bir kaçı bir kişide aynı anda ve farklı derecelerde kendini gösterir. 

Taciz mağdurlarının yaşadıkları sıkıntılardan kurtulamamalarında en büyük engel, bu konuyu gündeme getirmeme eğiliminde olmalarıdır. Bu engel aşılınca çalışmada kısa sürede anlamlı ilerlemeler kaydedilir. Psikoterapi süresi tacizin niteliğine göre değişir. Tacize maruz kalınan yaş, tacizi kimin yaptığı, kaç kere tekrarlandığı, ne kadar bir dönem boyunca sürdüğü, fiziksel temas olup olmadığı ve varsa temasın derecesi, psikoterapinin süresini belirleyen unsurlardır. Ancak ne olursa olsun şunu bilmek önemlidir; bu sorunun yaşanmışlığı ortadan kaldırılamaz ancak kişi üzerindeki travmatik etkisi deneyimli ve bu konuda uzman bir klinik psikolog tarafından EMDR yönteminden yararlanılarak tamamen ortadan kaldırılır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.

Y. Doç. Dr. Ercüment DOĞAN,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı Lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır.  1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Negatif Duygulanım, Pozitif Duygulanım ve Somatik Bileşen Temelinde Depresyon ve Anksiyete (Kaygı) Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışması ile tamamlamış ve lisansüstü derecesini alarak Klinik Psikolog uzmanlığını almıştır.   2005-2007 yılları arasında Chicago Psikanaliz Enstitüsü‘nün düzenlediği 2 yıllık Analitik Psikoterapiler eğitimlerini tamamlamıştır.   2004 yılında merkezi Avrupa’da bulunan “EMDR Institute” tarafından verilen eğitimleri almış ve EMDR uygulayıcısı Psikoterapist olmuştur.   Doktora derecesini 2001 yılında “Çalışanın İşine Cezbolması: Dönüştürücü Liderlik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
facebook
twitter
linkedin
instagram
Etiketler
Cinsel taciz
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube