Vajinismus belirtileri

Vajinismus  belirtileri

Vajinismus nedir?
Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajinanın üçte birlik aşağı kısmında yer alan pelvik kasların ilişki sırasında kontrol dışında kasılması sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya çok zor olarak gerçekleşmesi ile kendisini gösteren bir cinsel problemdir.

Bazen de korkular o kadar yoğundur ki kişi eşiyle sevişme sonrası cinsel birleşmeyi denemeyi dahi düşünemez.

Vajinismus belirtileri kendisini aslında yalnızca cinsel ilişki sırasında kendisini göstermez. ""Hera Kadın Sağlığı Merkezi""ne başvuran hastalarımızdan aldığımız bilgilere göre bir takım başka belirtileri de olabilir. Vajinismus belirtileri:

- Partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve hiç birleşmeyi (penetrasyon) dahi deneyememe

- Cinsel birleşmenin ağrılı ve zor gerçekleşmesi (disparoni)

- Cinsel ilişkinin yarım olarak gerçekleşmesi (vajina içine penisin ancak bir kısmının girebilmesi)

- Vajina içerisine ped veya tampon yerleştirememe

- Vajina içine parmak sokamama

- Vajinal ultrasona girememe

- Jinekolojik muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama

- Vajina içine tedavi amaçlı fitil türü ilaçlar sokamama gibi belirtilerdir.

Vajinismus aslında bir “semptom” yani bir belirtidir ve içsel bir takım sıkıntıların dışsal yansıması olarak yorumlanmaktadır. Aslında vajinismus problemine sahip bayanların pek çoğunda başka korkular (fobiler) da olabilmektedir. Yaptığımız çalışmalara göre bunlar; kan aldırmak, muayene olmak, diş tedavisi almak, iğne, yükseklik, karanlık, yalnızlık, hastalık, ölüm, kedi, köpek vb. korkular olabilir.


Vajinismus problemine sahip bayanlar cinsel ilişki sırasında son derece ıstırap çekebilirler veya çoğu zaman da cinsel birleşme hiç mümkün olmayabilir. Yani, bir kişinin vajinismus tanısı alabilmesi için ilişki sırasında ağrının olması şartı yoktur. (DSM IV tanı kriterlerine göre)

Vajinismus bilimsel yöntemlerle kısa sürede kökten ve kalıcı tedavi edilebilir...
Unutmayınız her zaman doğru merkez eşliğinde vajinismus sorunu % 100 tedavi edilebilen bir cinsel işlev problemidir. Kliniğimizde uygulanan cinsel terapiler son derce kısa (ortalama 3-4 gün sürmekte), sorun kökten ve kalıcı bir şekilde son bulmaktadır. 2003 yılından bu yana kliniğimizde gerek ülkemizden gerekse yurt dışından 1000'den fazla hasta tedavi görmüş ve % 100'lük bir tedavi başarısı elde edilmiştir.

Artık “bu sorun neden benim başıma geldi !!! ” şeklindeki yakınmaları bırakarak, karar vermek ve bir an önce tedaviye başlamak ileride ortaya çıkabilecek tahmin edemeyeceğiniz boyuttaki problemlerinizi de engelleyecektir.

Konu ile ilgili web sitesi:   www.vajinismusmerkezi.com  

Vajinusmus problemine sahip bayanlar eşleri ile sevişmelerinden zevk alabilir, hatta kendi başına veya eşinin uyarıları ile orgazm olabilirler. Ancak zaman içinde ilişki denemeleri azalmakta, umutsuzluklar ve sıkıntılar artmaktadır. Denemelerin azalması ile birlikte kişilerin cinsel ilişkiden zevk alma azalmakta ve isteksizlik ortaya çıkabilmektedir.

Tedavi olmayan veya olamamış olan çiftler ya kendilerini bu şekilde kabul ederek evliliklerine aseksüel (ilişki olmaksızın) devam edebilmekte veya maalesef boşanmalara  gidebilmektedirler.


Vajinismus problemine sahip bayanlarda ilk zamanlarda rahatlatıcı ve güzel sevişme sonrası eşleriyle birleşme anı geldiğinde kendilerinde “panik atak benzeri bir durum” ortaya çıkmaktadır. Bu durumda aniden heyecanlanıp vücutlarını bir korku ile kasarlar, kalp atışları hızlanır, nefes alış verişleri artar ve kendilerini geri çekerek bacaklarını kapatıp eşlerini iterek ilişkiye son verirler.


Çoğu kez vajinal kasılmalar vajinal kaslarla sınırlı değildir. Hera Kadın Sağlığı Merkezi’ne 2003 den bu yana başvuran 1000’den fazla hastada yaptığımız gözlemlere göre vajinismusun derecesi ile de bağlantılı olarak kas kasılmaları kalça, karın, bel, sırt, omuz, bacaklar ve hatta ayak parmaklarına kadar yaygın olabilir. Bu nedenle de ilişki denenen günlerden sonraki zamanlarda bu kişilerde kasların yorulmalarına bağlı olarak vucutta yaygın kas ağrıları (myalji) görülmektedir.

Vajinismusun kesin tanısı deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan basit bir jinekolojik değerlendirme sonucunda konur.  Son derece kolay, ağrısız ve yalnızca bir kaç dakika süren bu jinekolojik muayene masasına yatmak bile pek çok hasta için gereksiz şekilde  korkutucu ve rahatsız edici olabilmektedir. Ancak bu jinekolojik değerlendirme ile vajinismusun doğru tanısı konulabilir ve derecelendirmesi yapılabilir. Bu da tedavinin şeklini etkileyecektir.  

Batılı kaynaklarda nadir rastlandığı ileri sürülen vajinismus, ülkemizde cinsel işlev bozukluklarla başvuranlar arasında en sık olan problemdir ve % 43-73 arasında görülmektedir. Türk kültüründeki cinsel değerler, cinselliğin anlamı, cinsel ilişkinin tanımı, cinsel işlev bozukluğunun algılanması gibi bazı özelliklerin bu yüksek görülme sıklığında rol oynamış olabileceği belirtilmiştir.

Vajinismus problemine sahip bayanların zaman içerisinde eşlerinde de erken boşalma ve ereksiyon sorunları (sertleşme azlığı) ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismusa Eşlik Eden Psikolojik Bozukluklar
Vajinismus bir hastalık değil, aslında tıbbi bir bulgu (semptom)’dur. Vajinismusun ortaya çıkışından aylar-yıllar sonrasında bir takım psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabileceği gibi kişide aynı anda eşlik eden bazı ruhsal problemler de olabilir. Bazen ise aşağıdaki sorunların hiç birisi olmayabilir.

Vajinismusa en sık olarak eşlik eden psikolojik problemler:
-Depresyon:  Pek çok vajinismus hastasında görülen depresyon, yani “içe çökkünlük hali” dönemsel periyodlarda veya daha ağır şekillerde uzun süreli olarak karşımıza çıkabilmektedir.

- Sosyal Fobi:  Sosyal hayattan uzak durma, kendi kabuğuna çekilme, yeni aktivitelerden kaçınma veya yeni kişi ve ortamlardan uzak durma şeklinde tanımlanabilir.

-Fobiler (içsel korkular):  Hera Klinik’te yaptığımız gözlemler sonucunda pek çok vajinismus hastasında içsel korkuların olduğunu gördük. En sık olarak; karanlık, yalnızlık, iğne, kan aldırma, muayene, dişçi, kedi, köpek, yükseklik, asansör korkuları gibi fobiler karşımıza çıkmaktadır.

- Somatoform bozukluk:  Kısaca “İçsel sıkıntıların bedensel ifadeleri” olarak tanımlanan somatoform bozukluklar vajinismus hastalarında yaygın olarak görülebilmektedir. Fiziksel sıkıntılar (uyuşma, karıncalanma, değişik yerlerdeki ağrılar, boğazda düğümlenmeler gibi) hiçbir organik hastalığa bağlanamaz ise genelde psikolojik orijinlidir.

 - Obsesif Kompulsif Hastalık (OCD, Saplantı Takıntı Hastalığı):  Aşırı titizlik, sık sık elini yıkama, temizlik yapma, batıl inançlara ve saplantılara bağlı şekilde yaşama gibi daha pek çok bulgu ile kendisini gösteren obsessif kompulsif hastalıklar pek çok filme dahi konu olmuştur ve bazen vajinismusa da eşlik eden bir hastalık durumudur.

- Hipokondriyazis:  “Hastalık hastası” şeklinde tanımlanan hipokondriyak hastalar kendileri ile ilgili çeşitli problemler üretip doktor doktor dolaşmaktan kaçınmazlar. Sürekli bir yerlerinden şikayetleri vardır. Vajinismus hastalarında bu patoloji nadiren görülür.

- Madde kullanımı:  Nadir de olsa sigara ve alkol kullanımı olabilir. Pek çok hasta dost tavsiyelerini dinleyerek yalan yanlış şekilde alkol alımı sonrasında eşleri ile ilişkiyi denerler. Sonuç yine hüsrandır. Alkol alımının sıklaşması ile alkole bağımlı hale gelen vajinismus hastaları televizyondaki haber bültenlerine konu olmuştur. Daha ötesi maalesef bu amaçla uyuşturucu kullanımını deneyen hastalar mevcuttur.

Bir “erteleme-kaçınma hastalığı” olan vajinismustan kurtulmanın tek çaresi karar vererek doğru merkezde doğru bir method ile tedaviye başlamak. NLP’ye (Neuro Linguistik Program) göre “bir şeylere karar vermek bir şeylerden vazgeçmek” demektir.

 

 

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik Jinekolog . Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Fellow (FECSM) . Uluslararası Genital Estetik Cerrahi ve Seksoloji Derneği’nin (ISAGSS) Kurucusu ve Başkanı . Kadın Genital Estetik ve Fonksiyonel Cerrahisi Kitabının Yazarı 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını aldı. 2014 yılında, Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu (EFS) tarafından düzenlenen 'board' sınavını geçerek 'Fellow Cinsel Terapist’ (FECSM) unvanına sahip ülkemizin ilk jinekologlardan oldu. 2015 yılında ülkemizde vajinismus konusunda bir ilk olan HERA- Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği'ni kurdu. Genital bölge estetik operasyonları üzerine önemli otörlerden eğitimler aldı. A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Vajinismus belirtileri
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube