Sağlıklı yaşamak için nasıl bir beslenme modeli uygulanmalı ve nelere dikkat edilmelidir?

Sağlıklı yaşamak için nasıl bir beslenme modeli uygulanmalı ve nelere dikkat edilmelidir?

SAĞLI YAŞAMAK İÇİN UYGULANACAK BESLENME MODELİ

Modelimiz yeterli ve dengeli beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenmek sağlığın temelidir. Peki yeterli ve dengeli beslenmek nedir?

Yeterli ve dengeli beslenmek; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereklim olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınma ve vücutta uygun şekilde kullanılması olarak tanımlanır.

Yeterli ve dengeli beslenme durumunun sağlanması için 5 temel besin grubunda yer alan enerji ve besin grubundan yer alan besinler her öğünde yeterli miktarda tüketilmelidir. Besin grupları bedenin gereksinimi olan enerji, protein, vitaminler ve minarellerin kaynağı olan besinler ve içeceklerimizdir.

Süt Grubu: Süt, yoğurt, ayran, çökelek vb. bu gruba girer. Bu besinler kemiklerin gelişmesi ve sağlı için gerekli kalsiyumun temek kaynağıdır. Bu nedenle büyüme çağında olan çocuk ve gençlerde gebe ve emzikli kadınlar ve yaşlılar bu gruptan yetişkinlerden daha fazla yemelidir. Kilo problemi olanların ve diyetlerin yağ ve kalorisi kısıtlananların bu gruptaki besinlerin az yağlı olanlarını tercih etmesi daha doğru olur.

Et, yumurta, Kurubaklagiller, Fındık, Ceviz vb. : Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller(fasulye, nohut vb.), susam fındık ceviz vb. gibi besinler bu grupta bulunur. Bu gruptaki yiyecekler protein, demir, çinko ve bazı B vitaminlerinden zengindir. Ayrıca bu grupta bulunan kurubaklagillerin bitkisel protein barındırması ve posa içeriğinden dolayı değerli besinlerdir.

Tahıllar ve Türevleri : Ekmek, pirinç, bulgur, mısır, yulaf, çavdar bu gruba girer. Bu grupta bulunan besinler karbonhidrattan zengindir ve vücuda enerji sağlar. Kepeği alınmamış tahıllar ve bulgur B vitamlerinden zengindir.

Sebze ve Meyve Grubu : Tüm sebze ve meyveler bu gruptadır. Bu gruptaki besinler ihtiyacımız olan vitaminlerin bir çoğunu karşılar.Bu grubun en önemli özelliklerinden biri diğer gruplardan alamadığımız C vitaminini sağlamasıdır. C vitamininden en zengin olanları yeşil yapraklar, turunçgiller, çilek, şeftali, domates ve patatestir.

Yağlar ve Tatlılar : Yağlar, tatlılar, reçeller, pekmez ve tahin gibi besinler bu grupta bulunur. Bu gruptaki yiyecekler vücuda enerji sağlar. Tereyağında A vitamini, bitkisel sıvı yağlarda E vitamini bulunur. Tatlılardan pekmez kalsiyum ve demirden zengindir. Enerjisi kısıtlanmış ve yağı sınırlandırılmış diyetlerde tüketilen miktarlara dikkat edilmelidir.

BU HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİ!

Kilo problemimiz varsa süt grubundaki besinlerden az yağlı olanlarını tercih etmeliyiz.

Et, kurubaklagil grubunda dikkat etmemiz gereken etlerin yağlı kısımlarını tüketmemek kuru baklagillerin ise rahatsızlık veriyorsa kabuk kısımları ayırılmalıdır.

Tahıl grubunda dikkat edilmesi gereken seçtiğimiz besinlerin tam tahıllı olmasıdır. Diyabeti olan bireyler bu gruptaki besinleri sınırlamalı ve bazılarını yememelidir. Bu konuda diyetisyenlerinize danışmanızı öneririm.

Sebze ve meyve grubunda bazı hastalıklardan dolayı sınırla yapılabilir onun dışında günde 5 porsiyon tüketilmesi önerilir. Örneğin 2 porsiyon meyve 3 porsiyon sebze şeklinde olabilir.

Yağlar ve tatlılar grubundaki besinlerin kalorisi oldukça yüksektir. Bu bakımdan tüketim miktarına dikkat edilmeli yine herhangi bir hastalığınız varda diyetisyeninize danışmanız yararlı olacaktır.

Genel itibariyle dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de kuşkusuz bir günde içtiğimiz su miktarıdır. Bu miktar kişiden kişiye değişmekle birlikte günde en az 8-10 bardak su içilmesi önerilir.

Not: Bu öneriler genel itibari ile sağlıklı bireyler içindir.

sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Harun Can

Etiketler
Beslenme tavsiyesi
Dyt. Harun Can
Dyt. Harun Can
Elazığ - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube