Sağlıklı kilo vermenin yolları nelerdir?

Sağlıklı kilo vermenin yolları nelerdir?

kilo-verme-01

Herkes nasıl kilo vereceğini öğrenmek istiyor. Hem de o kadar çok istiyor ki zayıflama ürünlerine ve diyet programlarına milyarlarca para harcanıyor. İnsanlar kilo vermek için sihirli bir formül arıyor. Peki kilo vermenin sırrını oluşturan sihir nedir? Tadı güzel, uygulaması kolay, açlık ve mahrumiyet duygusu duymadan hızlı zayıflama vaat eden diyetlerdir. Geçmişten günümüze bu vaatleri yapan diyetlerin başlangıçta hızlı kilo vermeye yönelik etkileri vardır. Ancak bu hızlı kilo verme yöntemleri uzun vadede birçok sağlık problemine neden olabilmektedir.

Sağlıklı kilo vermek için uygulanacak programın belirli kuralları vardır. Bunlardan bazıları size tanıdık gelebilir;

1. Kalori hesabı yapmak gerekir: Yiyeceklerle aldığınızdan daha fazla kalori yakarsanız kilo verirsiniz. Kalori alımını azaltırken vücudun temel ihtiyacını sağlayacak besin ve besin öğelerine dengeli bir şekilde yer verilmelidir.

2. Kilo verirken sağlıksız yiyeceklere karşılık sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir.

3. Egzersiz, sağlıklı kilo vermenin vazgeçilmezidir. Her zayıflama programında egzersiz mutlaka yer almalıdır. Çünkü aldığınız kalorilere oranla yaktığınız kalori miktarını artırmak egzersizle daha kolay olur. Egzersizin kas-iskelet sistemini kuvvetlendirme, ruhsal olarak iyi hissetme, birçok hastalık riskini azaltma (diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon) gibi birçok olumlu etkisi vardır.

4. Kilo verirken önemli olan, kısa değil uzun vadeli düşünmektir. Birkaç hafta ya da aylığına kilo verip, sonra da verdiklerini geri almanın faydasından çok zararı vardır. Her kilo alıp verme durumuna “Yo Yo Döngüsü”denilmektedir. Her bir yaşanan Yo Yo Döngüsü kilo verdirmeyi zorlaştırmaktadır.

5. Beyin ve sinir sisteminden salınan hormonlarda kilo vermeyi ve yeme davranışını etkilemektedir. Bunlardan yağ hücrelerinden salınan leptin iştahı azaltırken, obez bireylerde oluşan leptin direnci karın yağlanmasını ve iştahı arttırmaktadır. Mide de salınan ghrelin ise açlık hormonudur ve açlık hissini artırır. Depomin ise ödül hormonudur. Direkt olarak besin alımıyla artarken, dopamin beyindeki ödül ve zevk merkezlerini aktive etmektedir. Kilo verirken hormonları dengelemek için düzenli saat aralıkları ile yemek yeme, kahvaltıda protein içeriğinin fazla olması, düzenli egzersiz yapma, yeteri kadar uyuma bu hormonların dengesinde önemlidir.

Sonuç olarak, sağlıklı kilo verirken mucizelere yer yoktur. Alınandan daha fazla kalori harcanması, kilo verirken sağlıklı besinlerin dengeli ve temel ihtiyaçları karşılayacak şekilde alınması, egzersizle desteklemesi, beklentilerin uzun vadeli konulması, beyin ve sinir sistemindeki salınan hormonların etkisini dengeleyen bir diyet programı ve beslenme düzeni olması, kilo vermenin sırrını oluşturmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dyt.  Yeter Çelik

Dr. Dyt. Yeter ÇELİK, 1976 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara’da tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi  Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında  tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 2006 yılında lisansüstü derecesini, 2015 yılında ise doktora derecesini almıştır. 1998- 2000 yılları arasında Bodrum Dedeman Oteli Sağlıklı Yaşam ve Zayıflama Merkezi'nde, 2000 - 2016 yılları arasında Başkent Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde Diyetisyen olarak görev yapmıştır. Ayrıca 15 ay diyet polikliniği diyetisyenliği, 6 yıl pediatri diyetisyenliği (Pediatrik onkoloji, yanık, kalp damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek nakli öncesi ve sonrası beslenme desteği, pediatrik parenteral ve enteral beslenme desteği, pediatrik diyabet hastalarında karbonhidrat sayımı eğ ...

Etiketler
Sağlıklı kilo verme
Dr. Dyt.  Yeter Çelik
Dr. Dyt. Yeter Çelik
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube