Ramazan' ı sağlıklı geçirmek için yeterli ve dengeli beslenin!

Ramazan' ı sağlıklı geçirmek için yeterli ve dengeli beslenin!

Bu yıl da yaz aylarına ve uzun açlık saatlerine denk gelen 11 Ayın Sultanı Ramazan’ı, yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklı geçirmek mümkün. Beslenme ve Diyet Uzmanı Cihangir Akca, iftar ve sahurda hangi tür besinlerin tüketilmesi gerektiğini anlattı, sağlıklı menü tavsiyesinde bulundu.

Düzenli beslenme alışkanlığını Ramazan’da da sürdürmek çok önemli.  Zira kalabalık iftar sofralarında aşırı yemek tüketimi hazımsızlığa, sindirim problemlerine, mide ağrılarına ve kilo artışına neden olabilir. Medical Park Ankara Hastanesi Uzmanları’ndan Diyetisyen Cihangir Akca da mevcut sağlığın korunması için Ramazan’da yeterli ve dengeli beslenmenin önemine işaret etti, “Enerjinin yanı sıra karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineraller ve su olarak gruplandırılan besin öğeleri yeterli miktarda alınmalı” dedi. Ramazan’da sahurun kesinlikle atlanılmaması gerektiğini kaydeden Akca, “Sahur yapılmadığı günlerde kişide halsizlik, yorgunluk ve uyku hali kendini gösterir, iş performansı düşer. Sahurda ise hem tok tutacak hem de susuzluk hissini arttırmayacak besinler tüketilmeli” dedi. 

Hafif yiyecekleri yavaş yiyin

Diyetisyen Cihangir Akca, sağlıklı Ramazan için sağlıklı iftar yapılmasının da şart olduğunu söyledi. Akca, “Midenin uzun süre dinlendirildikten sonra hem ağır yiyecekler ile hem de hızlı doldurulması, hazımsızlık gibi şikâyetleri de beraberinde getirecektir. İftar saatinde dikkat edilecek küçük detaylar ile oruç tutmak daha kolay hale gelecektir.

Bunun için de 1-2 su bardağı ılık su içtikten sonra bol salata ile birlikte hafif başlangıç olması için çorba içmeye veya hafif bir kahvaltı ile başlamaya özen gösterilmelidir. Beraberinde 1-2 tane kuru hurma da yenilebilir. Izgara veya fırında pişirilmiş et, tavuk veya balık gibi herhangi bir ana yemeğe 15 dakika veya 30 dakika sonra geçilebilir. İftarda kızartmalardan, aşırı yağ içeren hamur işlerinden kaçınılmalı, iftar ile sahur arasında 2 litre su içilmelidir”  dedi. 

2 saat sonra ara öğün 

Diyetisyen Cihangir Akca, kan şekerinin dengelenmesi ve ihtiyaç duyulan vitamin ve mineral desteği için iftardan 1,5-2 saat sonra ara öğün yapılmasını da önerdi. Ara öğünde meyve ile birlikte süt veya yoğurt ya da kefir tüketilebileceğini söyleyen Akca, haftada 2 gün olacak şekilde Ramazan’ın geleneksel tatlısı güllaç veya serinlemek için dondurma yenilenebileceğini bildirdi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Akca’nın, Ramazan’a özel sağlıklı menü tavsiyesi ise şöyle:

İftar için sağlıklı menü

➢ 1 su bardağı ılık su ile orucunuzu açabilirsiniz

➢ 1-2 tane kuru hurma

➢ 1 kase çorba

➢ 1 kase salata

➢ 15-30 dakika sonra 2-3 köfte kadar ızgara, fırın veya haşlama et-tavuk veya balık veya susuz sebze yemeği veya kurubaklagil

➢ 1 kase cacık

➢ 1 kaç dilim tam buğday ekmek veya avuç içi kadar Ramazan pidesi

➢ 1 su bardağı ılık su 

Sahur için sağlıklı menü

 

➢ Sahura başlamadan önce 1 su bardağı ılık su

➢ 1 dilim peynir + haşlanmış yumurta veya sebzeli (mantar, maydanoz, kırmızı-sarı biberler) yağsız omlet veya menemen (üzerine light kaşar peyniri ile hazırlanmış) veya rendelenmiş light kaşar peyniri ile hazırlanmış fırında mantar + 1 haşlanmış yumurta

➢ 1 su bardağı süt veya yoğurt

➢ 2 tüm ceviz veya 8-10 tane çiğ fındık veya badem

➢ tam buğday ekmek

➢ salata + 1 ince dilim karpuz veya kavun

➢ 1 su bardağı ılık su 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Deniz Akça

Dyt. Cihangir AKÇA, 20 Ocak 1987 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve 2011 yılında Diyetisyen unvanı almıştır.

Üniversite eğitimlerinin ardından, Özel Veni Vidi Mamak Hastanesi'nde, Atlantis Sport Center'da, Tatvan Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Dyt. Cihangir AKÇA, mesleki çalışmalarına Medikalpark Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ara öğünler
Dyt. Deniz Akça
Dyt. Deniz Akça
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube