Polisomnografi (tüm gece uyku testi)

Polisomnografi (tüm gece uyku testi)

Uyku bozukluklarının teşhisi ve tedavisinin belirlenmesinde uyku testi, yani polisomnografiden yararlanılır.

Gündüz ve gece uykusu farklı özellikler taşıması nedeniyle standart uyku testi tercihen gece uykusunda, uyku laboratuarında yapılmaktadır.

Uyku testi için, uyku ilacı yada uyku kalitesini etkileyecek herhangi bir materyal kullanılmaz. Olabildiğince doğal bir uyku sağlanır.Uyku testinin hiçbir aşamasında acı verici bir girişim yoktur.

Testler uyku merkezinde, hastaların rahat edebilecekleri bir ortamda yapılır.Uyku süresince beyin dalgaları, göz hareketleri, kalp ritmi, solunum, göğüs ve karın hareketleri, vücuttaki oksijen oranı ve bacak hareketleri elektrotlar vasıtasıyla bilgisayara aktarılır.Uyku teknisyeni gece boyunca tüm kayıtları monitör ve kameralardan takip eder.

Hasta uyku esnasında veya uyanıkken rahatlıkla sağa, sola dönebilir yada gerekirse tuvalete kalkabilir. İhtiyaç duyduğu zaman uyku teknisyeniyle konuşabilir, bir isteği yada sorusu varsa iletebilir.

Gece boyunca elde edilen tüm kayıtlar sonraki gün içinde uyku uzmanı doktorlar tarafından detaylı olarak değerlendirilip raporlanır.

Uyku hastalığının durumu ve tedavi seçenekleri takip eden hekim tarafından anlatılır ve planlanır.

Uyku testinin yapılacağı gün neler yapılmalı ?

• Testin yapılacağı gün çay, kahve gibi kafein içeren içecekler olabildiğince kullanılmamalıdır.

• Test günü uyku düzenini etkileyebilecek ilaç kullanılmamalı, kullanılması gereken ilaçlar varsa doktora bildirilmelidir.

• Testin yapılacağı akşam hafif bir akşam yemeği tercih edilmelidir.

• Kayıtların daha sağlıklı olması açısından test günü saçlar nemlendirici krem içermeyen bir şampuanla yıkanmalıdır.

• Hastanın testten önceki gece her zamanki saatte uyuması, testin yapılacağı sabah her zamanki saatte uyanması ve gün içinde uyumaması tavsiye edilir.

• Hasta uyumak için kullandığı pijama, vb. şahsi eşyalarını yanında bulundurmalıdır..

• Uyku testi esnasında,testin sağlıklı sonuçlanabilmesi için aynı odaya refakatçi alınmamaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yusuf Can

Op. Dr. Yusuf CAN, 30 Mart 1960 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Almanya Gelsenkirchen Marienne Hospital’de Genel Cerrahi üzerine 6 ay çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasını ise İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. İhtisası süresince Horlama ve Uyku apnesi, Kronik sinüzitler ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Fonksiyonel ve Estetik Burun cerrahisi, Pediatrik (Çocuk) KBB konularına özellikle ilgi duymuş olan Op. Dr. Yusuf CAN, bu dönemde çok sayıda kongre, kurs ve seminerlere katılmış olup Almanya’da Lazer Cerrahisi, Horlama ve Uyku Apne Cerrahisi, Fonksiyonel Endoskopik sinüs cerr ...

Etiketler
Uyku testi
Op. Dr. Yusuf Can
Op. Dr. Yusuf Can
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube