Panik bozukluk nedir? belirtileri nelerdir?

Panik bozukluk nedir? belirtileri nelerdir?

Panik atak, endişe, kaygı gibi sıkıntı duygularının yoğun olarak yaşanması beraberinde ölüm korkusu, kalp krizi geçirme korkusu gibi duygulanımların olduğu nöbetlerdir. Kişi aklını kaybetme, ölme ya da kalp krizi geçirme hissine kapılır. Atak sırasında yaşanan yoğun duyguların sonunda halsiz ve yorgun hisseder. Yalnız kalmak istemeyen hasta atak anında panikle doktora başvurur. 10 dakika ile yaklaşık bir saate kadar çıkma durumunu da içine alan bir süre içinde belirtiler başlar ve atak sonuna doğru kaybolur.

PANİK BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çarpıntı, terleme, göğüste ağrı hissi, bulantı, baş dönmesi, nefes alamama, nefes almada güçlük, denge kaybolması gibi belirtilere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir uzmana danışmanız ve panik bozukluk tedavisi görmeniz gerekmektedir.

PANİK BOZUKLUĞUN NEDENİ NELERDİR?

Çoğu zaman belirgin bir nedeninin olduğu görülmemekle birlikte beyindeki kimyasal maddelerden ya da beynin yan kısmının fonksiyonunu yitirmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Özdeneyimde başka hastalıkların bulunması ya da stresli bir hayat panik atakların ortaya çıkmasını tetikeyebilmektedir.

Bunlar dışında şu durumlar panik atağın ortaya çıkmasına neden olabilir:

İşitme ve görme zorlukları,

Sara hastalığı (epilepsi), akciğer- kalp hastalıkları,

Zayıf beslenme alışkanlıkları, düzensiz beslenme,

Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar,

Vitamin eksikliği, kafeinli besinlerle beslenme,

Tiroid bezindeki sorunlar, fazla adrenalin salgılanması,

Kan şekeri düşmesi, kansızlık, beyinde oluşan tümör,

İlaçların yan etkisi sonucu,

Kapalı yerlerde bulunma, kalabalık yerler,

Depresyon, sinirsel bozukluklar,

Uyarıcı madde kullanımı ve bu maddenin aniden kesilmesi sonucu ortaya çıkabilir.

PANİK BOZUKLUĞUN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Panik bozukluğun, psikiyatrist kontrolü altında antidepresanlarla tedavisi mümkün olmakla beraber ilaç kullanımının dahilinde ya da ilaç kullanmaksızın psikoterapiyle tedavi edilmektedir.Kalıcı olarak kurtulmak için alanında uzman bir psikologdan psikolojik destek alabilir,panik ataklardan kurtulabilirsiniz.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Psikofit Psikoterapi Merkezi

Psk. Pınar ŞİMŞEK, Ege Üniversitesi psikoloji bölümünde upp-int. hazırlık eğitiminin devamında 4 yıllık lisans programını tamamlayarak onur derecesiyle mezun olmuştur. Eğitim süresince İzmir Alzheimer derneğiyle ortak çalışmalar yürüterek Alzheimer hastaları ve yakınlarının psikolojik destek programında aktif görev almıştır. Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilimdalında madde bağımlılığı servisinde bulunduğu staj dönemi boyunca grup terapilerine katılım ve test değerlendirme aktivitelerinde destekleme programında görev almıştır. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde şizofreni, kişilik bozuklukları vakalarıyla ilgili anket, raporlama çalışmaları yaparak stajını tamamlamıştır. Canlı ve kadavra organ bağışı konusunda üniversite öğrencilerinin tutumuna yönelik derleme çalışması bulunmaktadır. Çeşitl ...

Etiketler
Panik bozukluk nedir
Psk. Psikofit Psikoterapi Merkezi
Psk. Psikofit Psikoterapi Merkezi
Aksaray - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube