Özgüvenli çocuk mu ebeveyn çocuk mu?

Özgüvenli çocuk mu ebeveyn çocuk mu?

Artık ebeveynler çocukları daha güvenli olsun diye kontrolü çocuğa bırakmakta çocuk adeta ebeveynin yerini almakta.Kendi yetiştiriliş tarzının acısını çeken ebeveynler çareyi çocuğu tamamen özgür ve karar alan durumuna sokmakta buluyor..Aslında yaşanan iki aşırı uç.Ebeveyn belki yetiştiriliş tarzından dolayı acılar çekmiş, engellenmiş, bodur kalmış olabilir ama hesaplanmayan şey bu yaklaşım tarzının da aynı sonuçlar doğuracağı.

Ebeveyn insanın ilk beş yılı olarak kabul edilen erken yaşlarında sorgulanmadan kabul edilen dayatılmış dış olayların beyindeki kayıtlarının muazzam bir koleksiyonudur.

Çocuk küçüktür, bağımlıdır, beceriksizdir.sakardır, anlam inşa kurabileceği kelimelerden yoksundur. Sınırlara ihtiyaç duyar.Sınırlar çocukların fiziksel ve duygusal güvenliğini garanti etmeye yardımcı olur.Çocuğa gelecek tehlikenin görülmesi onun tehlikeden korunması, tehlike yaratacak durumlardan çocuğun kendisini korumayı öğrenmesi çocuğa güvenlik sağlar.Çocuklardaki büyüme potansiyeli güvensiz hissettikleri bir yerde arttırılamaz.Davranışlarda yasak ve sınırlama olmadığı zaman çocuklar kendilerini güvensiz hissederler ve genellikle bu tür durumlarda tedirgin olurlar.Sınırlar çocukların kendilerini güvende hissedeceği bir ilişki ve çevre yapısı sağlar.Bazı çocuklar atılganlıklarını kontrol etmekte zorlanırlar. Bu yüzden kontrol etmeyi kazandırmak için fırsatlar veren sınır koymanın güvenliğine ihtiyaçları vardır.Sınırlar çocuklrın duygusal güvenliğini sağlamaya yardım eder.

Sınır koyulmadığında ve kendi başına bırakıldığında, ebeveynin alması gereken kararı çocuğun alması beklendiğinde çocuk kaos yaşar. Ebeveyne güvenmesi için ebeveynin yol gösterici olması gerekir.Kendisne kaldıramayacağı bir yük yüklenmiş olur. Okula gitiğindede aynı hakimiyeti arkadaşlarının ve öğretmeninin üzerinde dener. Olumsuz yanıtlar çocuğu hayal kırklığına uğratır ve beraberinde yalnızlık gelir.

Özgüven yapıp edilenlerden gelir. Çocuk yapabildiklerini yapma fırsatı bulursa büyür. Yapabilme beraberinde kendine güveni de getirir. Sınır koyarak ve sorumluluklar vererek kendisine güvenli ve yere sağlam basan çocuklar yetiştirmek mümkün.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder

Uzm.Psk.Dan. Nurhan ÜNDER, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Uzun yıllar çeşitli merkezlerde ve milli eğitim bünyesinde çalıştı. Ailelerle gönüllü Anne Çocuk eğitimleri yaparak bir çok anne ve çocuğun yaşam değişiminde etkin görev yaptı. Psikolojik Danışmanlarla Psikodrama ve Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak meslektaşlarının mesleklerinin gelişiminde büyük değişimler yaratmalarına yardımcı oldu. Yine uzun yıllar sınıf öğretmenleriyle Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak öğretmenlerin sınıflarına yaratıcı dramayı kullanarak eğitim ortamını zenginleştirmelerine vesile oldu. Bireysel danışmanlık çalışmalarını, sistemik bir yaklaşım temelinde götürmekte; mesleki gelişimine katkı sağlamak için almış olduğu Psikodrama, EMDR, Hipnoterapi, Transaksiyonel Analiz, Stratejik Aile ...

Etiketler
Özgüvensizlik
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube