Önleyici anne-baba ve oyun

Önleyici anne-baba ve oyun

  Eğer çocukların oyunlarını anlarsak onları daha iyi anlayabiliriz.Çocuklarla konuşmak yerine oyunlarını izleyerek düşünceleri, duyguları, motivasyonları  ve mücadeleleri hakkında çok fazla bilgi ediniriz.Çocuğun dili oyunsa onun dilini öğrenmek çocuklarla daha tatmin edici ilişki kurmayı kolaylaştırır. Televizyonlarda  izlediğimiz ya da hayvanat bahçelerinde gördüğümüz yavru hayvanların hayatta kalma mücadeleleri geliştirirken anne babalarıyla oynadıkları oyunları  tatlı bir tebessümle izlemişizdir. Bilimadamları genellikle oyunun genç ve ileri yaştaki hayvanların gelişimlerini sağlıklı şekilde desteklediği konusunda ortak görüşteler.National Geographic dergisinde (Brown, 1994) hayvanların oyunuyla ilgili yapılan uzun dönemli çalışmalar oyunun ‘’yaşamın zorluklarına ve karmaşıklığına karşı bir prova’’ olduğunu öne sürer.Aynı durum insan yavruları için de geçerlidir.Oyunun ruhsal sağlık,zihinsel gelişim , yaratıcılık. Sorun çozme ve hatta iş üzerindeki üretim ile yakından ilişkilendirilmiştir.

     Günlük hayatta çocuklar gelişimleri gereği çoğunlukla bir yetişkine ihtiyaç duyar ve yetişkin çocuğun davranışlarını kontrol eder. Bu çoğu zaman  gereklidir.Uygun seviyedeki anne baba kontrolü çocukların güvenlik hissinin oluşumu için önemlidir.Ancak çocuklar kontrolü deneyimleyebilecekleri yeterli olanaklara sahip olamazlarsa bu hissi uygun olmayan yollarla kazanmayı öğrenirler.Bu bazen çocuğun başkaları kontrol etmesine bazen tamamen kontrolden çıkmaya bezen de çocukların kaygılarını kontrol etme denemeleri okul sorunlarına yol açabilir.

  Çocuk oyunlarında kendi tarzında yaşadığı zor yaşantılarını tekrar yaşar. Nasıl ki yetişkinler kendilerini rahatsız eden yaşantılarını tekrar tekrar konuşurlar, rüyalarında görürler, ve düşünürler ve uygun bir çözüm bulana kadar bu durumla ilgilenmeye devam ederler.Eğer bir çocuk yapmaması gereken bir davranıştan dolayı annesi tarafından cezalandırılmışsa yaşadığı öfke, değersizlik ve kızgınlık duygularının üstesinden ancak oynayarak gelebilir.Rol oyununda kendisi anne olur ve çocuğunu azarlar.Burada artık annesinin rolünü çalmıştır.Yunanca anlamı temizlenme, arınma olan ‘’katarsis’’ Aristo zamanında ortaya atılmıştır. Bu görüşe göre birey eğer bir trajedi seyrederse kendi üzüntüsünden , kızgınlığından ya da korkularından arınır.Michaelis(1974) tarafından benimsenen bu görüşe göre, eğer kişi kendisi ya da onun yerine geçecek kişi duygularını yansıtacak bir oyun oynarsa bu duygularından kurtular.

   Daha sayamadığım nice yararları olan oyunu aileler telefon yada tablet oyunlarına tercih ederlerse çocukların yaşayacağı birçok sorunu hal ederler..Çocuklar aileleriyle günde en az  yarım saat oynamalıdırlar.Oyun ortamında çocuk olduğu gibi kabul edilmelidir. Çocuk rahat ve serbest davranabilmelidir. Herhangi bir engel olmadan duygularını yaşayabilmelidir. Oyun içerisinde yaşanacak zorlukların üstesinden çocuğun gelmesine özen gösterilmelidir. Hangi oyunu seçeceği, oyunu sonuna kadar sürdürmesi gibi çocuğa bırakılmalıdır. Oyun süresince çocuğun konuşmalarına ve davranışlarına müdahale edilmemelidir, sıcak ve sevecen bir ilişki kurulmalıdır.Oyun sırasında çocuğun davranışlarına ve duygularına dikkat edilmeli ve davranışları üzerine dikkati çekilmelidir.Oyunda oynanacak oyunları çocukların gelişim düzeyine göre seçmeli, gerektiği zaman sınırlılıklar konulmalıdır.

  

   

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder

Uzm.Psk.Dan. Nurhan ÜNDER, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Uzun yıllar çeşitli merkezlerde ve milli eğitim bünyesinde çalıştı. Ailelerle gönüllü Anne Çocuk eğitimleri yaparak bir çok anne ve çocuğun yaşam değişiminde etkin görev yaptı. Psikolojik Danışmanlarla Psikodrama ve Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak meslektaşlarının mesleklerinin gelişiminde büyük değişimler yaratmalarına yardımcı oldu. Yine uzun yıllar sınıf öğretmenleriyle Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak öğretmenlerin sınıflarına yaratıcı dramayı kullanarak eğitim ortamını zenginleştirmelerine vesile oldu. Bireysel danışmanlık çalışmalarını, sistemik bir yaklaşım temelinde götürmekte; mesleki gelişimine katkı sağlamak için almış olduğu Psikodrama, EMDR, Hipnoterapi, Transaksiyonel Analiz, Stratejik Aile ...

Etiketler
Oyun çocuğa nasıl yardım sağlar
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube