Meme kanseri hakkında bilmeniz gerekenler

Meme kanseri hakkında bilmeniz gerekenler

Meme kanseri  tüm dünyada ve ülkemizde, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür . Kadınlarda rastlanan tüm kanserleri n neredeyse  1/3’ünden sorumludur. Özellikle sosyoekonomik düzeyi yüksek ülkelerdeki kansere bağlı  ölümlerin  büyük çoğunluğunu oluşturur.

Kadınlarda erkeklerden yaklaşık 100 kat daha fazladır ve son yıllarda erkek meme kanseri görülme sıklığında bir artış söz konusudur. Meme kanseri Avrupa ve Amerikada  menopoz sonrası kadınlarda daha sık görülürken, ülkemizde  ise % 40-45 menopoz öncesi, yani erken yaşta görülmektedir.  Ayrıca meme kanseri gebelikte en sık görülen kanser türüdür. Gebelik ve emzirme döneminde dolaşımdaki östrojen, progesteron ve prolaktin hormonlarının  memedeki süt kanalları ve  dokularının yapılarını değiştirici etkileri vardır.  Diğer yandan östrojen ve prolaktin hormonlarının memedeki  kanser hücresi  büyümesini artırdığı bilinmektedir.  Özellikle toplumumuzda, ‘Gebelikte ve emzirme döneminde meme kanseri olunmaz’ yargısını değiştirmek, bu konuda yakın çevremizi bilgilendirmek, bir görev olmalıdır.

Peki meme kanserinde riski arttıran diğer  faktörler nelerdir; Anne, kız kardeş ve kızında meme kanseri öyküsü bulunan kadınlarda risk 2 kat, birinci dereceden akraba iki kişide olması durumunda risk 5 kata kadar çıkar. Erken adet görme, geç menopoz, meme bölgesine radyoterapi (Herhangi bir nedenle ışına maruz kalma) almış olmak, hiç doğum yapmamış olmak ve ilk doğumun 30 yaşından sonra olması, kafeinli içecekler, alkol ve sigara tüketimi (Son yıllarda riski arttırdığı kesinleşen etkenler arasında), obezite -  yağlı beslenme, bu son ikisi kanda ve totalde meme kanserinden sorumlu tutulan östrojen hormon seviyelerini arttırmaları nedeniyle risk teşkil ederler. Fiziksel aktivite azlığı, özellikle menopoz sonrası hormon replasman tedavisi, sayılan riskler arasındadır.

Hangi durumlarda bir Genel Cerahi Uzmanına erken başvuralım:

Meme cildinde şişlik, çekinti veye çukurlaşma olması

Meme cildinde iyileşmeyen yara veya kızarıklık

Memede veya koltukaltında ele gelen kitle

Memebaşından akıntı

Memebaşında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu

Memebaşı derisinde soyulma, kabuklanma

Nelere dikkat edelim, ne yapalım; Çoğu kadın memede belirgin bir ağrı olmadan bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmayı düşünmez. Oysaki ağrı hekime gelme açısından olumlu bir durumken, meme kanseri ile kesin ilişkilendirilen bir durum değildir. Bu nedenle ağrısız ve sessiz büyüyen, sertlik veya çekilme olarak kendini gösteren kitleler kendi kendine veya uzman kontrolüyle fark edilene kadar  ilerlemiş olabilirler. Aylık, ayna karşısında kendi kendine muayene öğrenilmeli, bir Genel  Cerrahi Uzmanının düzenli kontrolüyle, gerekli görüntüleme yöntemleri eşliğinde düzenli izlem yapılmalıdır. Düzenli fiziksel aktivitenin tüm kanser grupları için riski azalttığı bilinmektedir. Ayrıca ağır yağlı ve karbonhidrattan zengin beslenme, diğer anlamda kan şekerinin yükselmesi  yine tüm kanserlere yatkınlığı arttırır.      

Sonuç olarak, erken tanının her kanser türü için önemi büyük olmakla birlikte, meme kanseri önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.       

Op. Dr. Halis Müşfik TEMEL 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halis Müşfik Temel

Op. Dr. Halis Müşfik TEMEL, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2004 yılları arasında ise Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1994-1996 yılları arasında Bartın Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde, 1996-1998 yılları arasında ise Antalya 5 ve 8 No’lu Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. 2004-2005 yılları arasında Van Devlet Hastanesi’nde, 2005-2013 Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalışmış olan Op. Dr. Halis Müşfik TEMEL, 2014 -2023 yılları arasında Medstar Topçular Hastanesi’nde çalışmış olup 2023 itibariyle Antalya Özel Ofm Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmekt ...

Etiketler
Meme boyutları
Op. Dr. Halis Müşfik Temel
Op. Dr. Halis Müşfik Temel
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube