Her karın ağrısı apandisit midir ?

Her karın ağrısı apandisit midir ?

Akut apandisit, hemen her yaş grubunda görülebilmekle birlikte,  genç  erişkindeki akut karın vakalarına bağlı girişimlerin yarısından fazlasından sorumludur. 

 Apandiks, çekum ( Kalın barsağın başlangıcı ) yerleşimli, 3 – 20 cm arası uzunlukta olabilen bir organdır. Son yıllarda immünolojik araştırmalar barsakların immün sistemi içerisinde yer aldığını, barsak lenfoid sisteminin bir parçası olduğunu ortaya koymuştur. Ancak apandiksin alınması bu mevcut sistemde herhangi bir eksikliğe neden olmaz.  Genel olarak anatomik yerleşimi ‘’Mc Bourney’’olarak isimlendirilen, karın sağ alt kısmında, göbekle leğen kemiği çıkıntısı arası düzlemde, göbekten  2/3  daha alt kısmında tariflenir ( Cerrahi Anatomik tanımlama ). Ancak çekumun arkasında, yan – üst kesiminde bulunabilir ve uzun apandikslerde karın sol yanına uzanım gösterebilir. Bu da ağrının yansıması açısından, bulgu olarak farklılık arz eder ve tanıyı güçleştirebilir.  Apandiks için ergenlik ve 20 yaş arası, lenfoid dokudan oldukça  zengin bir dönemdir. 30 yaş sonrası mevcut  sayı azalır. Akut apandisit bu nedenle  en sık 20 – 30 yaş aralığında görülür.

 Akut apandisit, apandiksin lümeninin lenfoid doku hiperplazisi ( büyümesi ) veya fekalitlerle ( büyük abdestteki katı tıkaçlar ) tıkanması nedeniyle olur. Bu tıkanmanın ardından apandiks içerisi ( lümen içi )basınç artmaya, basınç arttıkça kan dolaşımı önce venöz ( Toplar damar ), sonra arteriyel  ( Atar damar ) düzeyde ( bu senkronize durum basıncı daha da arttırır ) bozulmaya başlar. Bu dengelerin bozulması, zaten lümende var olan bakteriyel ( Mikrobiyal ) aşırı çoğalmayla enfeksiyona, apandiks duvarını da aşarak, karın zarını uyarmaya başlar ki karındaki ağrı bulgularının, başlangıç safhasındaki belirsiz göbek çevresi  yerleşimi, artık sağ alt tarafta, apandiks lokalizasyonunda hissedilmeye başlar. Bu süre ile tedavi süresi arası ( cerrahi yaklaşım ), 2 – 3 günü geçer se apendiksin açılarak enfeksiyon bulgularının karın içine yayılması ( Perforasyon ) ve dolaşım sistemine geçişiyle birlikte (sepsis ) tablo çok ağırlaşır. Bu nedenle benzer şikayet tablosunda ve nedeni ortaya konmamış hiçbir karın ağrısında, tanıyı geciktirmemek  ve daha ağır tablolara neden olmamak için ağrı kesici almamak gerekir.

 Karın orta bölümü -  göbek çevresinde başlayan hassasiyet, iştahsızlık, büyük abdest düzeninde değişiklik ( daha çok kabızlık ), sarsılma ve öksürmeyle karın orta  - alt bölgesinde ve sağda daha çok hissedilen ağrı, durumunda mutlak bir Genel Cerrahi Uzmanı görüşü alınmalıdır. Öykü ve muayene bulgularına dayalı teşhis, apandisit tanısında esastır. Pratik ve radyasyon yükü olmaması itibarıyle karın utrasonografisinden yaralanılabilir ancak net duyarlı radyolojik tanı tomografiyle konur. Kan testlerindeki enfeksiyona dair hücre artımı görülmesi, bahsedilen muayene bulgularının varlığı ve diğer tanı testlerinin ortak noktaya işareti apandisit lehine anlam taşır.

 Sonuç olarak, bu bulgular eşliğinde apandisit tanısı konan hastanın tedavisi kesinlikle cerrahidir. Laparoskopik ve açık cerrahi yöntem mevcut tabloda cerrah ve hastanın kararına bağlıdır. Karın içi organları tarafından sarılmış, sınırlanmış ( Plastron  ) ve apse oluşturmuş apandisit tablolarının antibiyotik tedavisi ve drenaj ( boşaltım ) sonrası planlı olarak ameliyat edilmesi gerekir.

                                         

 

  

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halis Müşfik Temel

Op. Dr. Halis Müşfik TEMEL, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2004 yılları arasında ise Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1994-1996 yılları arasında Bartın Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde, 1996-1998 yılları arasında ise Antalya 5 ve 8 No’lu Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. 2004-2005 yılları arasında Van Devlet Hastanesi’nde, 2005-2013 Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalışmış olan Op. Dr. Halis Müşfik TEMEL, 2014 -2023 yılları arasında Medstar Topçular Hastanesi’nde çalışmış olup 2023 itibariyle Antalya Özel Ofm Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmekt ...

Etiketler
Apandist
Op. Dr. Halis Müşfik Temel
Op. Dr. Halis Müşfik Temel
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube