Lazer cerrahisi ve laparoskopik cerrahi

Lazer cerrahisi ve laparoskopik cerrahi

Lazer cerrahisi

Vücut dokuları farklı düzeydeki ısıya ve bu ısıya maruz kalma süresine değişik tepkiler verir. Bu tepki genelde hücrenin bozulması ve bütünlüğünü kaybetmesi şeklindedir. Ancak bu etki kontrollü bir şekilde kullanılırsa tıbbi müdahalelerde bir çok avantajı olur.

Isının vücuda iletimi için farklı teknolojiler geliştirilmiştir. LASER, “light amplification by stimulated emission of radiation” ın kısaltmasıdır. Tıbbi açıdan yaygın kullanım alanı vardır. Cerrahi açıdan yüksek ısıların kontrollü bir şekilde dokulara iletilmesine yardımcı olur ve bu sayede kansız, düşük yan etkilerle gerçekleşen işlemler yapılabilir.

Genel cerrahi açıdan temel kullanım alanı perianal bölge hastalıklarındadır. Lazer, Anal fistül, hemoroidal hastalık, pilonidal sinüs gibi klasik yöntemlerle ağrılı ve sıkıntılı tedavi süreçleri olan hastalıkların tedavisinde etkili, hızlı ve konforlu iyileşme sağlar. 

Laparoskopi modern tıbbın en önemli gelişmeleri arasındadır. Endoskopik cerrahinin karın içi operasyonlarındaki uygulama şeklidir. Özellikle son 20 yılda laparoskopik cerrahinin giderek daha yaygın olarak kullanılması ve bu tekniği uygulayan çok deneyimli cerrahların bu süre içinde yetişmesi sayesinde artık hemen her operasyon bu teknikle yapılabilmektedir. 15 yıl öncesinde çok sınırlı ve basit operasyonlar veya sadece tanı amacıyla bu teknik kullanılırken, günümüzde kanser ameliyatları gibi pek çok zor operasyonlar da yapılabilmektedir.

Deneyimli ekipler tarafından uygulandığında sindirim sisteminin kanser ve kanser dışı hastalıklarının tedavisinde açık cerrahiye eş değer sonuçlar sağlamaktadır. Buradaki kritik nokta laparoskopik ameliyat kalitesinin en az açık cerrahi düzeyinde olmasıdır. Bu da direkt tecrübe ile doğru orantılıdır.

Genel anestezi altında karın duvarına yerleştirilen trokar denilen özel ince borulardan girilen kamera yardımı ile bir ekrana bakılarak özel aletlerle gerçekleştirilen laparoskopik cerrahinin en önemli avantajları ameliyat sonrası ağrının az olması ve iyileşme süresinin hızlı gerçekleşmesidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ersin Öztürk

Prof. Dr. Ersin ÖZTÜRK, 1974 yılında doğmuştur. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  yapmış ve 2005 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2011 yılında Doçent Ünvanını almıştır. 2012 yılında da Cerrahi Onkoloji yandal uzmanlığını almıştır. 2014 yılında ise Avrupa Kolorektal Cerrahi Yeterliklik Kurulu’nun düzenlediği sınavları geçerek Kolorektal Cerrahi Yeterlilik diploması almıştır. Eğitimi ve meslek hayatı boyunca, özellikle gastrointestinal sistem ve kolorektal cerrahi alanında çalışmaları olan Ersin Öztürk’ün 28 uluslararası, 12 ulusal yayınlanmış 40 makalesi, uluslararası toplantılarda sunulmuş toplam 17 bildirisi, 12 kitap bölümü yazarlığı ve Uludağ Üniversitesi’nin adını verdiği bir skorlama s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Laparoskopi süresi
Prof. Dr. Ersin Öztürk
Prof. Dr. Ersin Öztürk
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube