Mide kanseri tanı ve tedavisi

Mide kanseri tanı ve tedavisi

Mide kanserine dünyanın her bölgesinde rastlanmakla beraber bazı bölgelerde daha sıktır.

Japonya, Malezya, Şili, İzlanda bu bölgelerden bazılarıdır. Birçok ülkede erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülür. En sık görüldüğü yaşlar 50-60’lı yaşlardır. Ayrıca düşük sosyoekonomik düzeyli toplumlarda sıklık yükselir. Dünyada kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer almaktadır.

Özellikle Japonya’da mide kanserine bağlı ölüm oranları gerek erken tarama ve gerekse halkın bu konudaki duyarlı olması nedeniyle çok azalmıştır. Bu nedenle tanıda erken dönemde tecrübeli kişilerce yapılmış gastroskopi çok önemlidir.

Mide kanseri bulguları çok silik olup belirtiler belirgin hale gelince çoğunlukla kanser oldukça ilerlemiş olmaktadır. En çok görülen belirtiler iştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, midede dolgunluk ve şişkinlik hissidir. Bu nedenle aile öykünüz varsa veya aşağıda belirtilen risk faktörlerini taşıdığınızı düşünüyorsanız beklemeden doktorunuza başvurun.

En çok suçlanan risk Faktörleri : ileri yaş, tütsülenmiş, tuzlanmış, turşuya basılmış veya aşırı tuzlu yiyecekler, Helikobakter pilori (HP) enfeksiyonu ve sigaradır.

Ülser, gastrit ve infeksiyon gibi diğer sağlık problemleri aynı belirtilere sebep olabilir. Bu tür şikayetleriniz varsa bir doktor yardımı almalısınız.

Mide kanserinde temel tanı aracı üst gastrointestinal endoskopidir. Bu yöntemle mide iç yüzeyi tamamen görülür ve şüpheli alanlardan biyopsi alınarak tanı konulur. Endoskopi ve biyopsi ile mide karsinomlarının %95’den fazlası tanımlanabilir. Tanı kesinleştikten sonra hastalığın derecesinin belirlenmesi için bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans, abdominal ultrasonografi ve endosonografi hastalığın yaygınlığını gösterme açısından yararlıdırlar.

Tedavisi cerrahidir. Midenin kanserli bölümünün güvenli sınırlarla ve midenin tüm lenf bezleri ile (D2) çıkarılması gerekmektedir. Kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi için ameliyatın özellikle D2 eğitimi almış bir cerrahi tarafından yapılması son derece önemlidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ersin Öztürk

Prof. Dr. Ersin ÖZTÜRK, 1974 yılında doğmuştur. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  yapmış ve 2005 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2011 yılında Doçent Ünvanını almıştır. 2012 yılında da Cerrahi Onkoloji yandal uzmanlığını almıştır. 2014 yılında ise Avrupa Kolorektal Cerrahi Yeterliklik Kurulu’nun düzenlediği sınavları geçerek Kolorektal Cerrahi Yeterlilik diploması almıştır. Eğitimi ve meslek hayatı boyunca, özellikle gastrointestinal sistem ve kolorektal cerrahi alanında çalışmaları olan Ersin Öztürk’ün 28 uluslararası, 12 ulusal yayınlanmış 40 makalesi, uluslararası toplantılarda sunulmuş toplam 17 bildirisi, 12 kitap bölümü yazarlığı ve Uludağ Üniversitesi’nin adını verdiği bir skorlama s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Mide kanseri gelişimi
Prof. Dr. Ersin Öztürk
Prof. Dr. Ersin Öztürk
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube