Kolesterolü doğal yollarla kontrol edin.!

Kolesterolü doğal yollarla kontrol edin.!

Kolesterol, bir lipid yani bir yağ türüdür. Hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan yağ benzeri maddelerdir.

Kolesterolün iyi ( HDL ) ve kötü ( LDL ) huylu kolesterol olmak üzere iki çeşidi vardır.

Kötü huylu kolesterol, kalp hastalıklarıyla bağlantılı olması nedeniyle kötü huylu olarak tanımlanır. Kötü huylu kolesterol (LDL) damarları tıkar ve bu kolesterolün en düşük seviyelere indirilmesi gerekir.

İyi kolesterol (HDL) ise vücudumuzda yapılır ve yüksek seviyede olması daha iyidir. HDL bizleri damar sertliğine karşı korur. HDL değerinde 5 puanlık bir azalma, kalp krizi riskini yüzde 25 arttırır. Bu nedenle total kolesterolün aksine HDL ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.

Kanda toplam kolesterol ve kötü huylu kolesterolün(LDL) yüksek olması ve iyi huylu (HDL) kolesterolün düşük olması kişi için risk faktörüdür. Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş damar duvarında birikir ve kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların oluşum riski artırır.

Kötü kolesterolün düşürülmesi için hekimin reçete edebileceği ilaçların dışında evde de uygulanacak doğal çözümler kolesterolü dengede tutulabilir.

Yüksek kolesterol düzeyinin nedenleri, aile geçmişinde yüksek kolesterol görülmesi, yüksek yağ içeren bir beslenme düzeni, fazla kilo ve diyabetin de bulunduğu çeşitli hastalıklarda önemli bir faktördür.

Çoğu insanda, kan damarları neredeyse kapanana ve tıkanana kadar herhangi bir semptom görülmez. Bazı insanlarda ise cildin altında küçük yağ birikintileri oluşabilir.

Kanda kolesterol düzeyini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Kalıtım, beslenme alışkanlıkları, şişman olma ve stres gibi faktörler total kolesterol ve LDL kolesterolünü yükseltmektedir.

HDL yani iyi huylu kolesterolü kalbi koruyucu etkilerinden dolayı yükseltmemiz gerekir. En iyi yolu fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Ayrıca eğer birey kilolu ise vücut ağırlığının azalması ile HDL kolesterol düzeyini olumlu yönde etkilemektedir.

Diyette toplam yağ tüketiminin azaltılması, doymuş yağların yerine tekli doymamış yağların tercih edilmesi (Zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemişler (fındık, fıstık, ceviz), kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları), avokado), sigara içilmemesi HDL kolesterol düzeyinin artırılmasında önemli faktörlerdir.

Kötü huylu olan LDL kolesterolünün azaltılması için ise toplam diyet yağı azaltılırken, doymuş yağlar yerine doymamış yağların tercih edilmesi, diyette posa miktarının arttırılması, düzenli fiziksel aktivite ile vücut yağ oranının azaltılması LDL Kolesterol düzeyinin düşmesinde önemli bir rol oynar.

Lipid değerlerini düşürmek için kilo vermek, egzersiz yapmak ve sigara içmemenin dışında en iyi yol beslenme yoludur.

Şimdi beslenme olarak nelere dikkat etmeliyiz onları inceleyelim.

YAĞLARDAN

Önerdiğim; Zeytin yağı, fındık yağı, bitkisel sıvı yağ

Tüketilebilir; Yumuşak margarin, enerjisi düşük özel margarin, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar

Önermediğim; Tereyağı, iç yağı, sade yağ, katı margarin, şekerli fındık veya fıstık ezmesi

ET ve KURU BAKLAGİLLERDEN

Önerdiğim; Balık, beyaz etli-derisiz , zeytin, yağlı/bitkisel sıvı yağlı kurubaklagil yemekleri

Tüketilebilir; Yağsız dana veya koyun eti, etli kurubaklagil yemekleri

Önermediğim; Sucuk, salam, sosis, kavurma vb. yağlı kırmızı etler, kızartılmış etler, etlerin derisi, sakatatlar

SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİNDEN

Önerdiğim; Yağı azaltılmış süt ürünleri, yağı azaltılmış sütten yapılmış çökelek, lor ve diğer peynirler

EKMEK ve TAHILLARDAN

Önerdiğim; Kepekli ekmek, tam tahıl ekmeği/unu, çavdar ve yulaf ekmekleri, bulgur, zeytinyağlı kurubaklagil-sebze-bulgur yemekleri, yulaf ezmesi

Tüketilebilir; Zeytin yağı/sıvı yağ/yumuşak margarinle pişmiş pirinçli yemekler, sebze yemekleri, mercimekli mantı, makarna, beyaz ekmek

Önermediğim; Yağ ve şeker içeren unlu mamuller (pastalar, hamur işleri, bisküvi ve krakerler)

MEYVELERDEN

Önerdiğim; Yeşillikler (tere, maydanoz, marul, roka vb), lahanalar, pırasa, karnabahar, domates, brokoli, ıspanak, şeftali, turunçgiller, böğürtlen, çilek

Tüketilebilir; Diğer taze sebze ve meyveler

Besinlerin seçiminden sonra vücut ağırlığını düşürerek ve fiziksel aktivite arttırılarak kolesterol seviyeleri düşürülebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Dyt. Şahin SOYKAN

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Şahin Soykan

Dyt. Şahin Soykan, 2010 yılında Near East University’ inde Gıda Teknolojisi bölümünü, 2013 yılında ise Yakın Doğu Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Ersoy Hastanesi’nde diyetisyen olarak çalışmıştır. Şu an Özel Delta Hospital’da hastalarına hizmet vermektedir. Dyt. Şahin Soykan, İSO 22000: 2005 Food Safety Management Systems Basic Training, HACCP Hazard Analysis And Critical Control Points Basic Training, ISO 19011:2002 Quality Management Systems  Auditing Training, TRB International ISO 9001: 2008 Kalite İç Denetçi, ECDL European Computer Driving Licence Eğitimi, 2. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu, Onkoloji Diyetisyenliği Sertifikası, ISO 9001:2008 Quality Management Systems Basic Training sertifikalarına sahiptir. Gıda Teknolojisi Bölümü Onur Mezunu, Beslenme ve Diyetetik Şeref Belgesi, ÖSYM ...

Etiketler
Kolesterol ve trigliserid düşmesi
Dyt. Şahin Soykan
Dyt. Şahin Soykan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube