Keten tohumu faydaları

Keten tohumu faydaları

Keten tohumu sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahiptir. Yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri,düşük oranda doymuş yağ asidi,yüksek oranda  lif,bol miktarda potasyum az miktarda magnezyum,demir,bakır,çinko ,vitamin A ve E içermektedir. Omega-3 yağ asiti miktarı, Omega- 6’nın yaklaşık dört katıdır. İçeriğindeki omega-3 yağ asiti, yapı olarak, balık kaynaklı omega-3 yağ asitinden farklı olmakla birlikte vücutta benzer etkilere sahiptir. Kolesterolü düşürür, damar sertliğini ve yüksek tansiyon sorununu azaltır.

   Düzenli tüketilmesinde cilt hastalıklarında olumlu etkilerinin olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Akne ve sedef, tırnak hastalıklarında yararlıdır. Kanser, diyabet, kabızlık, ishal, ilerleyici sinir hastalıklarında kullanımının olumlu etkilerinin olduğu klinik çalışmalarla ispatlanmıştır.

   Çözünür ve çözünmez liflerden zengin olması nedeniyle kabızlık ve ishal gibi durumlarda bağırsak düzenleyici etkisi vardır. Çözünür lifler içermesi nedeniyle tokluk hissi vereceği için kan şekerinin düzenlenmesi ve kilo kontrolünde etkilidir.

Keten tohumunu iki şekilde tüketebilirsiniz. Öğütülmeden tüketebilmeniz için çiğnenmesi gerekir direk yutulması sindirim sistemi için sağlıklı olmayacaktır eğer çiğnemeden tüketebilirim derseniz öğütülmüş olarak satın alabilirsiniz veya öğütücünüz var ise evinizde kullanmadan önce öğütebilirsiniz. Keten tohumu öğütüldükten sonra ömrü kısa olacağı için kullanabileceğiniz ölçüde bulundurmanız daha sağlık olacaktır.   

    Öğütülmüş keten tohumu alıyorsanız, havasız, vakumla paketlenmiş, keten tohumunu ışığa maruz bırakmayan ve keten tohumunun metale temas etmediği paketlerden almayı tercih edin.  Öğütülmüş keten tohumu aldığınızda paketi açtıktan sonra buzdolabında saklamak şarttır. Bunun dışında keten tohumunu öğütülmüş olsun öğütülmemiş olsun karanlık, hava almayan ve serin bir yerde saklamak en iyisi. Yani şeffaf bir kavanoz yerine, seramik bir kapta saklamak bile daha sağlıklı olacaktır.Bu hassasiyetin nedeni keten tohumu içerisinde omega-3 yağlarının yapısının oldukça hassas olmasıdır. Doymamış yağlar genel olarak hassastır ve yapıları oksijen teması, ısı, gün ışığı ve metal temasıyla bozulur.

   Bir kaşık keten tohumu ağza alındıktan sonra arkasından su içilebilir veya yemeklere, yoğurda, salatalara, müsliye, pasta, börek gibi unlu mamullere karıştırılarak da tüketilebilir. Ancak aşırı tüketimine dikkat edilmelidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Uzman Diyetisyen İlay Polat

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. İlay Polat

Etiketler
Kilo verme
Uzm. Dyt. İlay Polat
Uzm. Dyt. İlay Polat
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube