Kanser nedir? ve nasıl beslenmek gerekir?

Kanser nedir? ve nasıl beslenmek gerekir?

Kanser kontrolsüz çoğalan hücrelerin normal işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan bir hastalık durumudur. Vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir. Kanser kalıtımsan faktörler yanında sigara, çevre kirliliği, beslenme gibi çevresel faktörlerin etkisinde de oluşmaktadır. Kanser hem dünyada hem de ülkemizde %22 oran ile kardiovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm nedenidir ve 2030 yılında kanser görülme sıklığı tüm dünyada günümüzün ortalama iki katı bir artış olacağı öngörülmektedir. 2006’da yapılan bir çalışmada kanserin beslenmeyle ilişkisinin çevre etkenleri göz önüne alındığında %70-80 arasında olduğu açıklanmıştır. Batı ülkelerinde beslenme şeklinin kanserlerin %30’unda rol oynadığı düşünülür ki bu durum kanseri önleyici nedenlerde düzenli beslenmenin tütün tüketiminin azaltılmasından sonra geldiği anlamına gelmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde beslenme şeklinin kanser riskinin üstündeki etkisinin daha düşük, %20 civarında olduğu savunulur. Bu nedenle, beslenmenin kanser riski üstündeki etkisini ortaya çıkarmak halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Tüm kanser vakalarının yaklaşık 1/3’ne yediğimiz içtiğimiz şeyler yol açmaktadır. Bu kabaca yılda 3-4 milyon yeni kanser hastası demektir. Kanserle ilgili birçok çalışmada kanser riskini artıran ve azaltan besin öğeleri bulunmuştur. Tüm kanser ölümlerinin 1/3’ü beslenme ile ilişkilidir. Doğru beslenme, fiziksel aktivite ve uygun kilo ile kanser sıklığı %30-40 azaltılabilir. Sebze meyve ağırlıklı beslenmek kanser sıklığını %20 azaltabilir.Alkol alımını sınırlamak kanser sıklığını %20 azaltabilir. Mide kanserinden uygun beslenme ile korunmak önemli ölçüde mümkündür.

Kanser riskini azaltan besin öğeleri arasında başta meyve ve sebzeler gelmektedir. Meyve ve sebzeler vitaminler yönünden zengindir. Vitaminlerin kanserdeki genel koruyuculukları; karsinojen oluşumunu önlemek, detoksifikasyonu artırmak, hücre replikasyonu, malignansiyi ve denetimi kontrol etmek ve hücreler arası iletimi sağlamak. Bu çalışma da vitaminlerin kanseri önlediği ve kanserin gelişim sürecinde ki etkileri gösterilmiştir. Yapılan çalışmaların birçoğunda vitaminler ile kanser riski arasında ters ilişki olduğu ve kanser insidansını azalttığı bulunmuştur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Kanser nedir
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube