Günümüzün en büyük problemi "hareketsizlik"

Günümüzün en büyük problemi "hareketsizlik"

Teknolojinin gelişmesiyle beraber insan hayatı da aynı oranda hareketsizleşiyor. İnsanlar teknolojinin bu kadar hayatımızın içerisine girmediği çağlarda kendi işlerini kendileri görüyordu. Üretim daha çok insan gücüyle yapılıyor ve bu durum halkın genel olarak hareketli bir yaşantıya sahip olmasını sağlıyordu. Günlerce bahçelerde tarlalarda çalışılıyor, ulaşım genelde şehir içi dediğimiz uzaklıklarda yürüyerek sağlanıyor, ev işleri insan gücüyle yapılıyor, inşaatlarda tuğlalar insan gücüyle taşınıyordu. Fakat her geçen gün bilim ilerledi ve hayatımızı kolaylaştırma anlamında oldukça faydalı buluşlar hayatımızın merkezinde yerini aldı. Aslında bir çoğu bedensel bütünlüğümüzü korumamıza, sağlığımıza zarar vermeden yapmamız gereken işleri oldukça kolay bir şekilde yapmamıza yaradı.  İnşaatlarda 10 kat yukarıya tuğlaların taşınması basit makineler sayesinde 1 dakikalık bir iş haline geldi. Saatler süren çamaşır yıkama işi 30 dakikalık bir iş haline geldi. Normalde 1 saat yürüme uzaklığındaki yerlere ulaşım arabalarla 5 dakikada sağlanabilir hale geldi.

      Belki gelişmeler hayatımızı oldukça kolaylaştırdı fakat bize zarar da verdi. Yanlış anlaşılmasın zararı veren teknoloji değil bizim teknolojiyi yanlış kullanmamızdır. 2 dakika yürüme mesafesindeki iş yerimize evimizin önünde park edilmiş olan araçlarımızla gider olduk. Hatta sabah kahvaltısı için ekmek almaya arabalarımızı kullanır olduk. Asansörü olmayan evleri tutmadık, ikinci kattaki evimize çıkmak için bazen 5 dakika asansör sırası bekler olduk. Televizyonlardaki dizileri izlemek kolayımıza geldi, yan komşumuza 1 senedir hal hatır sormaya misafirliğe gitmek zorumuza gider oldu. 10 dakika uzaklıktaki markete alışverişe gitmek yerine eve servis yapan marketleri tercih ettik. Alışverişlerin çoğu hatta temel gıdalar bile internetten alınır kargoyla eve gelir oldu. Elimizdeki tabletlere, telefonlara öyle bağlandık ki evde eşimizle iki kelime konuşmak için çenemizi çalıştırmak zorumuza gider oldu. Çocuklar akrabalarını tanımıyor, kumla oynamıyor bir hale geldi. Kısacası teknolojiyi yanlış kullandık ve hayatımızdan hareketi çıkardık.

                Fiziksel hareketsizlik dünyada ölüme neden olan risk faktörleri içerisinde dördüncü sırada yer almaktadır. Dünyada her yıl 3-3,5 milyon insan hareketsizlik yüzünden ölmektedir. Yapılan bir çalışma gösteriyor ki günde 6 saatten fazla hareketsiz kalan insanların ölüm riski, günde 3 saatten az hareketsiz kalan insanlardan %20 daha fazla olduğunu gösteriyor.

                Peki fiziksel hareketsizlikle beraber vücudumuzda ne gibi sorunlar ortaya çıkar? İşte cevabı:

*Bel, boyun fıtıklarına sebep olur.

*Hareketsizlikle beraber genel kas kuvvetinde azalma olur.

*Vücudun dik duruşu bozulur.

 *Hareketsizliğe bağlı olarak kemiklerimiz zayıflayabilir, kemik erimesi görülebilir ve kemiklerimizin kırılganlığı artabilir.

*Obezite görülür.

*Hareketsizlik enerji ihtiyacını ve oksijen tüketimini azaltır. Bu durum kalbin atım sayısında azalmaya sebep olabilir.

*Eklemlerde sertleşme, kireçlenme gibi rahatsızlıklar görülür.

*Tansiyon hastası olma riskini arttırır.

*Kişinin solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riskini arttırır.

*Solunum kapasitesini azaltır.

*Hareketsiz bir yaşam dolaşımı da azaltacağından varis vb hastalıkların oluşmasına sebep olabilir.

*Beyin fonksiyonlarının azalmasına sebep olur.

*Diyabete sebep olabilir.

      Hareketsiz bir yaşam sonucu oluşabilecek zararlı durumların sadece birkaçı bunlar. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için açık hava yürüyüşleri yapın, mümkün olduğunca oturma sürelerini kısaltın, araçlarınızı daha az kullanın, akraba ziyaretleri yapın kısacası aktif bir yaşama sahip olun. Daha da önemlisi size uygun egzersizler önerecek, tavsiyelerde bulunacak bir fizyoterapiste mutlaka ulaşın.

Ağrısız sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Fizyoterapist Metin İÇLİ 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Metin İçli

Fzt. Metin İçli, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır.

Özel Aksaray Hastanesi ve Ortaköy Gökkuşağı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde de çalışmıştır. Türkiye Fizyoterapistler Derneği İç Anadolu Bölge koordinatörlüğünü ve Aksaray il temsilciliğini yapmaktadır.

Bir çok yerli ve ulusal gazetelerde makaleler yazmaktadır.TV8 gibi bir çok ulusal ve yerel kanallarda programlara katılmaktadır. Fizyomet Sağlıklı Yaşam Merkezinin kurucusudur. AKMEYDER derneği ile birlikte Aksaray ilinde ilk defa ergonomi eğitimi vermiştir.

Fzt. Metin İçli, mesleki çalışmalarına ise şu an Fizyomet Sağlıklı Yaşam Merkezin'de devam etmektedir.

 

Etiketler
Fizyoterapist
Fzt. Metin İçli
Fzt. Metin İçli
Aksaray - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube