Göz sağlığında dikkat edilmesi gerekenler!

Göz sağlığında dikkat edilmesi gerekenler!

1. Gözleri Kaşımak

Gözlerimizi çok fazla kaşımak ya da ovuşturmak ileride hastalığa sebep olabilmektedir.

2. Makyaj Malzemelerinin Kullanımı

Göz sağlığınız için makyaj malzemelerinizi başkalarıyla ortak kullanılmayınız.

3. Lenslerin Kullanımı

Lenslerin bakımının hergün iyi bir şekilde yapılması gerekir. Lenslerin gün içerisinde kullanım süresine uyulması göz sağlığı açısından çok önem taşımaktadır.

4. Bilgisayar Kullanımı

Göz sağlığınızın bozulmaması için, bilgisayar kullanırken arada ekrandan uzaklaşıp gözlerinizi dinlendirmeniz gerekmektedir. Ayrıca bilgisayar ekranına daha yukardan bakmanız ve fazla gözlerinizi kırpmanız gözlerinize verilen zararı daha aza indirecektir.

5. Güneş Gözlüğü Kullanımı

Güneş gözlüğü kullanımına özellikle dikkat etmemiz gerekir. Hava kapalı olsa bile, uygun filtrelere sahip güneş gözlükleri kullanmayı ihmal etmememiz gerekmektedir.

Göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar

YANLIŞ: Uzak ve yakın net görüyorsa gözü sağlam demektir. 
DOĞRU: Düşük hipermetrop veya astigmat bozuklukları veya tek gözü etkileyen bozukluklar ile sinsi seyreden göz hastalıkları (glokom v.b.)görme keskinliğini etkilemeden ciddi sorunlar yaratabilir.

YANLIŞ: Dinlendirici gözlük baş ve göz ağrısını azaltır. 
DOĞRU: Dinlendirici gözlük yoktur, gözde düşük miktarda mevcut olan bozukluklar göz yorgunluğuna neden olduğunda bunun giderilmesi gözü rahatlatır.

YANLIŞ: Katarakt sadece yaşlılarda olur. 
DOĞRU:Katarakt her yaşta olabilir. Özellikle doğuştan itibaren mevcut ise tedavisi aciliyet teşkil edebilir.

YANLIŞ: Bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer. 
DOĞRU:Bebeklerde göz ve yüz gelişimi tamamlanana kadar şaşılık varmış gibi bir algı oluşabilir. Bu yalancı görüntü yüz gelişimi tamamlandıkça normale döner. Gerçekte şaşılık var ise bu durum kendiliğinden düzelmez. Takip ve tedavi gerektirir.

YANLIŞ: Protez Göze Alışmak Zordur. 
DOĞRU: Protez göz kişiye özel yapıldığında hasta için oldukça konforludur.

YANLIŞ: Göz tansiyonu ağrı ile kendini belli eder. 
DOĞRU: Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır, belirti vermez.

YANLIŞ: Göz kapağı düşüklüğü sadece estetik sorundur. 
DOĞRU: Göz kapağı göz yüzeyi ve görme fonksiyonu açısından hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle göz kapağı düşüklüğü sağlık açısından da önemli bir sorundur.

Gözlerimizi dinlendirmek için

Gözleri en çok yoran unsurlardan ikisi ışık ve radyasyondur. Gün boyu bu iki unsura da sık sık maruz kalan gözlerimizi belirli aralıklarla ışıktan ve radyasyondan uzak tutup kapalı bir şekilde ya da karanlık bir ortamda dinlendirmeliyiz. Sağlıklı gözler için sağlıklı bir uyku düzeni olmazsa olmazlardandır. Sağlıklı uyku düzeni ile kastedilen ise hem yeterli sürede uyumak, hem de kaliteli bir ortamda kaliteli bir uyku gerçekleştirmektir. Güneşli havalarda ultraviyole ışık süzme özelliği olan güneş gözlüğü kullanmakta faydalı olur.

Göz temizliğine önem gösterin

Göz sağlığını korumak için; gözler zorda kalmadıkça eller ve parmaklarla ovuşturulmamalı, yakın çalışma yaparken her yarım saatte bir gözler dinlendirilmeli, parlak ışıktan sakınılmalı ve güneşten korunmalı, gözlere herhangi bir şekilde bastırılmamalı, beslenmeye özen gösterilmeli ve yeterli miktarda A vitamini alınmalı ve ayrıca gözler düzenli aralıklarla muayene ettirilmelidir.

Periyodik göz kontrolü önemlidir

Rutin göz muayenesi sırasında kişinin genel sağlık durumu hakkında pek çok bilgiye ulaşılabilir. yapılacak basit bir damlalı göz muayenesi ile kişini bir şikayeti olamasa bile gizli olan şeker, hipertansiyon, beyin tümörü, guatr ve böbrek hastalığı gibi pek çok hastalık tespit edilebilir.

Şeker Hastalığında Göz Sağlığı

Şeker hastalığı, göz damarlarını etkileyerek görmede azalmaya, önlem alınmadığında ise körlüğe yol açabiliyor. Ancak zamanında lazer ya da ameliyatla yapılan tedavi diyabetin verdiği zararları ortadan kaldırıyor. Erken teşhis için şeker hastaları belli aralıklarla mutlaka göz muayenesinden geçmeli.

Bu makale 30 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Berkant Kaderli

Prof.Dr Berkan Kaderli,1972 yılında Bulgaristan’ın Şumnu şehrinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1997 yılında başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1997-1998 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, 1998-2002 yılları arasında da Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasını tamamlamış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.  2002-2007 yılları arasında Uludağ Üniversitesi'nde uzman doktor 2007–2010 yılları arasında da yardımcı doçent olarak çalışmıştır. 2005 Temmuz– 2005 Aralık tarihleri arasında ABD Missouri, Saint Louis Universitesi Göz Enstütüsü’nde Visiting Retina Fellow olarak bulunmuştur. 2010 yılında doçent, 2014 yılında ise profesör olarak atanmıştır. 2017 y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Göz sağlığı
Prof. Dr. Berkant Kaderli
Prof. Dr. Berkant Kaderli
Bursa - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube